Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν έγινε γνωστός σε κάθε γωνιά της γης, όταν αποφάσισε να ορθώσει ανάστημα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και να φτάσει με τους μισθοφόρους της Wagner σε μικρή απόσταση από τη Μόσχα και το Κρεμλίνο στην περίφημη Κόκκινη Πλατεία.

Η διασημότητα του αυτή είχε βραχύβια διάρκεια, αφού το βράδυ της Τετάρτης σκοτώθηκε σε ένα αεροπορικό δυστύχημα στην περιοχή Τβερ, βορειοδυτικά της ρωσικής πρωτεύουσας προς την Άγια Πετρούπολη.

Μαζί του σκοτώθηκε και ο υπαρχηγός της Wagner Ντμίτρι Ούτκιν, κάνοντας τα σενάρια για εκτέλεση με διαταγή του Ρώσου προέδρου να πάρουν φωτιά.

Αλήθεια ή ψέματα είναι πολλοί οι αντίπαλοι του Πούτιν που εξαφανίστηκαν μέσα σε μια νύχτα από την δημοσιογράφο Άννα Πολιτόφσκαγια που πυροβολήθηκε έξω από το διαμέρισμα της στη Μόσχα, μέχρι πολύ πρόσφατα τους ολιγάρχες Βασίλι Μέλνικοφ, Βλάντισλαβ Αβάγιεφ και Σεργκέι Προτοσένια που φέρονται ότι  αυτοκτόνησαν, αφού πρώτα σκότωσαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

Ανεμπόδιστο το Κρεμλίνο

Επειδή όμως αν ο δράστης δεν πιαστεί με το όπλο στο χέρι ή το φιαλίδιο με το δηλητήριο πάνω από μια ρωσική σούπα μπορς, ευθύνες δεν μπορούν να αποδοθούν σε κανέναν, το σίγουρο συμπέρασμα των παραπάνω, σύμφωνα με τον διευθυντή της δεξαμενής σκέψης Carnegie Russia Eurasia Center με έδρα το Βερολίνο, Αλεξάντερ Γκαμπέβ, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στο αδυσώπητο σύστημα του Κρεμλίνου, οπότε ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα συνεχίσει για όσο καιρό θέλει ο Πούτιν, σίγουρα μέχρι να εκπληρώσει τους στόχους του.

Όπως γράφει ο ίδιος στους Financial Times, στις 23 Ιουνίου πολλοί σκέφτηκαν μήπως κάποιος τελικά θα έλυνε το πρόβλημα με τον Ρώσο πρόεδρο, όταν ο αρχηγός της Wagner πραγματοποίησε την περιβόητη πορεία του για τη Δικαιοσύνη, αφού πρώτα για μήνες χλεύαζε την ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για την ανικανότητα της στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.

Η ύποπτη συμφωνία, που έκανε στη συνέχεια με το Κρεμλίνο να εξοριστεί στη Λευκορωσία μαζί με τους μισθοφόρους του, που δεν ήθελαν να απορροφηθούν από τον τακτικό ρωσικό στρατό ή να γυρίσουν στους τόπους καταγωγής τους, πυροδότησε σωρεία δημοσιευμάτων στη Δύση ότι ο Ρώσος βασιλιάς… έμεινε γυμνός.

«Κάθε μέρα που ο Πριγκόζιν και οι άντρες του περπατούσαν ελεύθεροι, ήταν μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή και να τινάξει την εξουσία του Πούτιν στον αέρα», ήταν ένα από τα πολλά σχόλια που αναπαράχθηκαν πολλές φορές από τότε μέχρι σήμερα.

Η εκδίκηση του Πούτιν

Ωστόσο, στις 23 Αυγούστου αποδείχτηκε ότι το καθεστώς χρησιμοποίησε αυτό το χρονικό διάστημα για να πάρει τον έλεγχο των προσοδοφόρων επιχειρήσεων του Πριγκόζιν, να διαλύσει τη μιντιακή αυτοκρατορία του και να καταστρέψει την εικόνα του αρχηγού της Wagner, γράφει χαρακτηριστικά ο Γκαμπέβ.

Σήμερα, οι περισσότεροι μισθοφόροι της έχουν υπογράψει συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και έχουν ήδη ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Και το Κρεμλίνο δεν έκρυψε ούτε στιγμή τις σχέσεις που φρόντισε να καλλιεργήσει και να ενδυναμώσει με τους ηγέτες των χωρών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, στις οποίες αλώνιζε κυριολεκτικά μέχρι πρότινος η Wagner.

Για του λόγου το ασφαλές, μόλις μια μέρα πριν το αεροπλάνο του Πριγκόζιν γίνει συντρίμμια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 10 επιβάτες του, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας  Γιούνους-Μπεκ Γιεβκούροφ συναντήθηκε στη Λιβύη με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Με φόντο τα παραπάνω είναι προφανές ότι η ελπίδα, πως στο εσωτερικό της Ρωσίας όσοι αντιδρούν σε αυτόν τον τελευταίο πόλεμο στην Ευρώπη, θα μπορέσουν να οργανώσουν ένα αποτελεσματικό μέτωπο εναντίον του Πούτιν, έσβησε ολοκληρωτικά.

Μαθήματα για λίγους

Η ιστορία με τον Πριγκόζιν έδωσε στις ρωσικές ελίτ, σύμφωνα με τον Γκαμπέβ, δύο νέα μαθήματα και υπενθύμισε ένα παλιό για τον Ρώσο πρόεδρο και το modus operandi του: 1) πόσο αναβλητικός είναι όταν πρέπει να διορθώσει τα λάθη του 2) πόσο συναισθηματικά ασταθής είναι όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες της κακής του κρίσης και 3) πόσο σκληρός αποδεικνύεται κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος με κάποιον που θεωρεί εχθρό του.

Γι’ αυτό και ο χαμός του Πριγκόζιν δεν πρόκειται να επηρεάσει τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, που έχει χαρακτήρα προσωπικής εμμονής.

Εξάλλου, όπως καταλήγει το βρετανικό δημοσίευμα, ο Πούτιν έχει καταφέρει να μην αφήνει τους Ουκρανούς να κερδίσουν, όχι εξαιτίας των αγριοτήτων της Wagner, αλλά λόγω των τεράστιων πηγών της κυβέρνησης του, των ανθρώπων που βοηθούν τη ρωσική οικονομία να επιβιώνει με άνεση και της δικής του απρόκλητης δύναμης στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ για Αντετοκούνμπο: «Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός» είπε σε προεκλογική συγκέντρωση
Επικαιρότητα |

«Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός;» - Ρατσιστικό σχόλιο Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο

Ο Τραμπ μιλώντας στο Μιλγουόκι δεν μπορούσε να μην κάνει αναφορά στον star του ΝΒΑ, αλλά όπως πολλοί εγχώριοι ακροδεξιοί αμφισβήτησε την ελληνική ταυτότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο