Λίγες ημέρες απομένουν για την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και σχεδόν 280.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη φανεί συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού με την Εφορία.
Η σχετική προθεσμία εκπνέει την προσεχή Πέμπτη το μεσημέρι και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είχαν υποβάλλει δήλωση 6.145.201 φορολογούμενοι έως και την Παρασκευή, δηλαδή ποσοστό 95,6% αυτών που είχαν υποβάλλει πέρυσι (6.426.032 δηλώσεις).
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία για το 64% των δηλώσεων δεν προκύπτει επιπλέον φόρος, αφού το εκκαθαριστικό είτε είναι μηδενικό είτε πιστωτικό.
Φορολογικές δηλώσεις: Τα «κλειδιά» για να μην βγει πικρό το ραντεβού με την εφορία
Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που προκύπτουν:
1. Με μηδενικό εκκαθαριστικό είναι το 48,03% των δηλώσεων, δηλαδή 2.951.544.
2. Με πιστωτικό εκκαθαριστικό είναι το 16,77%, δηλαδή 1.030.552 δηλώσεις και το μέσο ποσό επιστροφής να διαμορφώνεται στα 387 ευρώ. Από αυτούς οι 691.706 φορολογούμενοι που δεν είχαν χρέη προς την Εφορία έχουν ήδη λάβει το ποσό της επιστροφής, ενώ για τους υπόλοιπους έχει γίνει συμψηφισμός με χρέη που είχαν.
3. Με χρεωστική εκκαθάριση είναι 2.199.985 δηλώσεις ή ποσοστό 35,8%. Το μέσο επιπλέον ποσό που καλούνται να καταβάλλουν οι εν λόγω φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 1.471 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι εκείνοι που δεν είχαν υποβάλλει δήλωση μέχρι τις 31 Ιουλίου και το έπραξαν στη συνεχεία θα πρέπει να πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση, αυτή του Αυγούστου αλλά και εκείνη του Ιουλίου.
Σε ό,τι αφορά την έκπτωση του 3%, αυτή έχει πάψει να ισχύει για εκείνους που δεν υπέβαλαν τη δήλωση τους μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024.
Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.
Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.
Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:
• Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας είχε εξοφληθεί στο σύνολό του έως και 31 Ιουλίου, ο φορολογούμενος εξασφάλιζε έκπτωση 3%.
• Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση
• Για εκείνους που έχουν πιστωτική κάρτα και το διαθέσιμο όριο μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Παράλληλα να σημειωθεί ότι εκείνοι οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει δήλωση ή θα υποβάλλουν τις επόμενες ημέρες και διαπιστώσουν λάθη οι παραλείψεις που αυξάνουν τον τελικό λογαριασμό, τότε έχουν την δυνατότητα για την υποβολή νέας, τροποποιητικής αυτή τη φορά, φορολογικής δήλωσης, χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Αυτό βέβαια θα πρέπει να συμβεί έως τις 31 Αυγούστου, μετά θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία πρόστιμο.
Επίσης, να σημειωθεί θα μπορούν, εφόσον αυτό απαιτείται, να συνυποβάλλουν εκ νέου, μαζί με την διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και τα έντυπα Ε2 ή και Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1.
Στην περίπτωση εκείνη που ο φορολογούμενος προχωρήσει στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη