Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη ενός καλοκαιριού με ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, με κράτη ολόκληρης της ηπείρου να αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών, των μαινόμενων δασικών πυρκαγιών και των καταστροφικών πλημμυρών.

Ενώ στην Ελλάδα οι πυροσβέστες δίνουν μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα, η γαλλική εταιρεία παραγωγής ενέργειας EDF δήλωσε ότι είναι πιθανές περικοπές πυρηνικής παραγωγής το Σαββατοκύριακο λόγω υπερβολικής ζέστης. Η Ιταλία εξέδωσε προειδοποιήσεις για την υγεία σχετικά με «συνθήκες έκτακτης ανάγκης», ενώ οι τουρκικές αρχές έκλεισαν για λίγο τον Βόσπορο ώστε πυροσβεστικά αεροπλάνα να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές σε κοντινά δάση.

Εν τω μεταξύ, η Νορβηγία, η οποία έχει υποφέρει από έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, βρίσκεται και πάλι υπό κόκκινο συναγερμό ανώτατου επιπέδου για βροχοπτώσεις στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η παρατεταμένη μάχη της Ευρώπης με τις ακραίες καιρικές συνθήκες έρχεται λίγο αφότου επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στην ιστορία, όπως αναφέρει το CNBC. Σίγουρα, η κλιματική έκτακτη ανάγκη κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις του πιο συχνές και πιο έντονες.

«Αυτό είναι το νέο φυσιολογικό και δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε ο Αλβάρο Σίλβα, ειδικός για το κλίμα στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ. «Η συχνότητα και η ένταση πολλών ακραίων καταστάσεων, όπως οι καύσωνες και οι έντονες βροχοπτώσεις, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο Σίλβα σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

«Υπάρχει μεγάλη πεποίθηση ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο από τις εκπομπές του θερμοκηπίου είναι ο κύριος μοχλός. Αυτό μας δίνει το μακροπρόθεσμο πλαίσιο για την αυξανόμενη εμφάνιση και τη σοβαρότητα τέτοιων ακραίων καιρικών συνθηκών και ακραίων φαινομένων».

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι τα στενά των Δαρδανελίων θα ανοίξουν μερικώς, αφού οι πυροσβέστες ανέκοψαν την εξάπλωση μιας κοντινής πυρκαγιάς που διήρκησε δύο ημέρες στα βορειοδυτικά της χώρας.

Η αναστολή των πλεύσεων που διασχίζουν τη ναυτιλιακή διαδρομή, η οποία συνδέει το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μαύρη Θάλασσα, διατάχθηκε ώστε να επιτραπεί σε ελικόπτερα και αεροπλάνα να συλλέξουν νερό για να σβήσουν τη φωτιά, ανέφερε το Reuters.

Η ζέστη έχει φτάσει σε νέα ύψη και στην Ελβετία. Η χώρα της κεντρικής Ευρώπης ανέφερε τη Δευτέρα νέο ρεκόρ για τη λεγόμενη γραμμή μηδενικού βαθμού Κελσίου, βασικό μετεωρολογικό δείκτη σε ορεινές περιοχές που αντανακλά το υψόμετρο στο οποίο η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν.

Η ελβετική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι μετρήσεις από τα μετεωρολογικά αερόστατά της έδειξαν ότι η γραμμή μηδενικού βαθμού στο Payerne στη δυτική Ελβετία είχε σκαρφαλώσει σε ύψος 5.298 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Είναι το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ πριν από σχεδόν 70 χρόνια και ξεπερνά ένα προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί μόλις τον περασμένο Ιούλιο.

«Άλλο ένα πλήγμα για τους παγετώνες που έχουν ήδη υποστεί έντονα φέτος. Η κάλυψη του χιονιού είναι παρούσα μόνο στα υψηλότερα υψόμετρα», δήλωσε στο CNBC ο Ματίας Χους, επικεφαλής του δικτύου παρακολούθησης παγετώνων της Ελβετίας και μέλος της κοινότητας Global Cryosphere Watch του WMO.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»

Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου