Οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και μειώνοντας τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, ενδέχεται επίσης να υπονομεύσουν τις επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να κάνουν την οικονομία ισχυρότερη μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο οικονομικό συμπόσιο της Federal Reserve στο Τζάκσον Χολ.
Ο Yueran Ma, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Chicago Booth School of Business, και ο Kaspar Zimmermann, οικονομολόγος στο γερμανικό Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής Έρευνας SAFE στο Leibniz, διαπίστωσαν ότι μια απρόβλεπτη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μείωσε τις δαπάνες των εταιρειών για έρευνα και ανάπτυξη από έως και 3%, τις δαπάνες επιχειρηματικών κεφαλαίων κατά ακόμη βαθύτερο 25% και τις πατέντες σε ό,τι θεωρούνταν «σημαντικές» τεχνολογίες κατά 9%.
Οι οικονομολόγοι και οι κεντρικοί τραπεζίτες συνήθως θεωρούν τη νομισματική πολιτική ως ένα βραχυπρόθεσμο εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση της παραγωγής και του πληθωρισμού, με χαλαρές χρηματοοικονομικές συνθήκες όταν μια οικονομία παραπαίει και υψηλότερο κόστος δανεισμού όταν οι τιμές αρχίζουν να επιταχύνονται.
«Γεράκια» Πάουελ και Λαγκάρντ – Νομισματική σύσφιξη για όσο χρειαστεί
Λιγότερα κίνητρα
Στην περίπτωση της νομισματικής σύσφιξης, ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης, αναφέρουν ότι το πλήγμα στη ζήτηση μπορεί να αφήσει τις εταιρείες με λιγότερα κίνητρα για καινοτομία, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να κάνουν ασφαλέστερες επενδύσεις πιο ελκυστικές και να μειώσουν τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν υποστηρίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο των «περιστεριών» σε μια προσπάθεια να τονώσουν την καινοτομία ή να τροφοδοτήσουν την πλευρά της προσφοράς της οικονομίας σε βάρος της επίτευξης των στόχων για τον πληθωρισμό.
«Δεν πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας υπονοούν απαραίτητα ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι πιο επιπόλαιη. Αναγνωρίζεται καλά ότι οι προσπάθειες που επιδιώκουν να τονώσουν συνεχώς την οικονομία με νομισματική χαλάρωση μπορεί να είναι αναποτελεσματικές ή αντιπαραγωγικές», πρόσθεσαν, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δημοσιονομικά εργαλεία, για τη διατήρηση της καινοτομίας όταν οι νομισματικές συνθήκες γίνονται αυστηρότερες.
Latest News
Γιατί επιβραδύνονται σε όλον τον κόσμο οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας εκτός από το Τόκιο
Το μερίδιο της Ιαπωνίας στις αγορές πολυτελείας αυξήθηκε - Οι πωλήσεις στην Ιαπωνία αντιπροσώπευαν το 9% του συνόλου της LVMH, από 7% ένα χρόνο νωρίτερα.
Εσπρέσο... τέλος στα McDonald's
Άλλο ένα κακό συναπάντημα βάζει νάρκη στις πωλήσεις της McDonald's
«Μειώστε τα ενοίκια» - Νέα διαδήλωση των κατοίκων της Βαρκελώνης
Οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη ζητούν προσιτά ενοίκια για όλους - Σε πολλές πόλεις στην Ισπανία η εκτόξευση του τουρισμού και το Airbnb αφήνουν χωρίς σπίτια τους κατοίκους
Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
Η Shein, προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί ως μία παγκόσμια εταιρεία και όχι ως αμιγώς κινεζική, σημειώνει ο Economist
Ποιος είναι ο εκκεντρικός κροίσος που αγόρασε μια μπανάνα για 6,2 εκατ.
Ο Τζάστιν Σαν είναι Κινέζος επιχειρηματίας και λάτρης των κρυπτονομισμάτων, γνωστός για την ίδρυση της πλατφόρμας blockchain TRON
Πόσο θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ τα ζευγάρια που δεν κάνουν παιδιά
Περισσότεροι millenials επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά αλλά αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία
Η Μεγάλη Παραίτηση επανέρχεται; - Γιατί αυξάνεται ξανά η δυσαρέσκεια των εργαζομένων
Η αγορά εργασίας θα μπορούσε να περιμένει ένα νέο κύμα παραιτήσεων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Glassdoor.
Νέα δολιοφθορά στη Βαλτική θάλασσα - Οι καταστροφές στα υποβρύχια καλώδια [διάγραμμα]
Μετά την καταστροφή του αγωγού Nordstream μια ακόμα δολιοφθορά, σε υποδομές στη Βαλτική θάλασσα, προβληματίζει
Αντληση αερίου με δέσμευση άνθρακα από την BP - Επένδυση μαμούθ στην Ινδονησία
Η παραγωγή φυσικού αερίου της BP από το κοίτασμα Ubadari στην Ινδονησία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2028
Πόσο θα κοστίσει στη Goldman Sachs η πτώση της Northvolt [πίνακας]
Η Goldman Sachs, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης