
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρώπη -στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλε στη Μόσχα- στόχευσε και πολλούς ολιγάρχες. Τώρα το αίτημα που υπέβαλε επισήμως ο Αρκάντι Βολόζ, συνιδρυτής του ρωσικού τεχνολογικού κολοσσού Yandex, θέτει την ΕΕ προ ενός διλήμματος: αν η αποκήρυξη του καθεστώτος του Πούτιν μπορεί να οδηγήσει σε άρση των κυρώσεων.
Αν δηλαδή το μπλοκ θα ανταμείψει εξέχουσες προσωπικότητες που έρχονται δημοσίως σε ρήξη με το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, οι δικηγόροι του Βολόζ ζήτησαν από την ΕΕ να καταργήσει τα μέτρα λίγες μέρες αφότου, ο Ρώσος μεγιστάνας καταδίκασε τη «βάρβαρη» εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Το αίτημά του αναμένεται να συζητηθεί από αξιωματούχους της ΕΕ τον επόμενο μήνα.
Ποιοι «ολιγάρχες» πουλάνε για να γλιτώσουν τις κυρώσεις – Το σχέδιο με την ρωσική Alfa Bank
Το αίτημα του Βολόζ έρχεται αφότου έγινε μόνο ο δεύτερος εξέχων Ρώσος δισεκατομμυριούχος που κατήγγειλε ανεπιφύλακτα τον πόλεμο στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα, προκαλώντας εκκλήσεις διπλωματών, αξιωματούχων και άλλων ατόμων με κυρώσεις να απαντήσει η ΕΕ.
Γιατί δεν είναι εύκολη η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει»
Ερωτήματα
Η υπόθεση αυτή εγείρει το ζήτημα του κατά πόσον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρώπης, πρέπει να εξαιρέσεις από τις κυρώσεις στελέχη της ρωσικής ελίτ, που μιλούν πλέον ανοιχτά κατά της εισβολής.
Η απόφαση του Βολόζ να καταδικάσει δημόσια τον πόλεμο «θέτει ένα δύσκολο ερώτημα» για την ΕΕ, δεδομένου του στόχου της να χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις ως εργαλείο για να ενθαρρύνει τα συγκεκριμένα άτομα να αλλάξουν προσέγγιση και να αποδυναμώσουν το Κρεμλίνο, είπαν δύο δυτικοί αξιωματούχοι στους FT.
«Ειλικρινά, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι άλλο θα μπορούσε να κάνει», είπε ένα άτομο κοντά στον Βολόζ. «Και υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι Ρώσοι επιχειρηματίες στους οποίους έχουν υποβληθεί κυρώσεις που παρακολουθούν στενά για να δουν τι κάνουν οι Βρυξέλλες».
Ο 59χρονος Βολόζ, ζει στο Ισραήλ από το 2014 και δεν έχει επιστρέψει στη Ρωσία από τότε που ο Πούτιν διέταξε την εισβολή τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.
Παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Yandex, και παρέδωσε τα εκλογικά του δικαιώματα όταν η ΕΕ του επέβαλε κυρώσεις πέρυσι, κατηγορώντας την Yandex για συμμετοχή στον πόλεμο.
Φόβοι
Όπως γράφουν οι FT, ο Βολόζ, όπως πολλοί άλλοι στην ελίτ της Ρωσίας, ήταν αντίθετος με τον πόλεμο από την αρχή, ωστόσο απέφυγε να μιλήσει εναντίον του μέχρι τις αρχές αυτού του μήνα, αφού συνέταξε και απέσυρε πολλές άλλες παρόμοιες δηλώσεις.
«Ο Αρκάντι ήθελε να τα πει όλα αυτά από την πρώτη μέρα του πολέμου. Αλλά ένιωθε ότι ήταν υπεύθυνος για τους ανθρώπους του [στη Ρωσία]», είπε ένας από αυτούς. «Επιτέλους έχουν φύγει όλοι – αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίον το έκανε τώρα».
Οι κυρώσεις της ΕΕ που σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επανεκτιμώνται κάθε έξι μήνες. Ο Βόλοζ ελπίζει ότι μπορεί να πείσει την ΕΕ να μην ανανεώσει τις κυρώσεις εναντίον του όταν λήξουν στις 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με άτομα του στενού του περιβάλλοντος.
Οι κυρώσεις της ΕΕ μπορούν να αρθούν σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις ή εάν τα κράτη μέλη συμφωνήσουν ότι υπάρχουν «πειστικά στοιχεία» ότι το πρόσωπο ή η οντότητα «δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια καταχώρισης», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το μόνο άτομο που μέχρι στιγμής έχει ανατρέψει τις δυτικές κυρώσεις με βάση την αντιπολεμική του στάση είναι ο εκκεντρικός μεγιστάνας των fintech Oleg Tinkov, ο οποίος έχει καταγγείλει τον Πούτιν και την εισβολή. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήρε τις κυρώσεις εναντίον του τον περασμένο μήνα, αναφέροντας τις δηλώσεις του ως λόγο για την απόφαση.


Latest News

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας