Τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, δεν περιορίζονται στις μεταγραφές μερικών εκ των κορυφαίων παικτών του κόσμου: πλέον το Ριάντ ενδιαφέρεται ενεργά να συμμετάσχει στο κορυφαίο τουρνουά ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ευρώπης, το Champions League.

«Προσπαθούμε να είμαστε διαφορετικοί, επομένως κάθε είδους αλλαγή μορφής ή βελτιώσεων που μπορούν να εισαχθούν στο πρωτάθλημα θα είναι ευπρόσδεκτες», δήλωσε ο επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Saudi Pro League, Carlo Nohra, σε συνέντευξή του.

Μέχρι στιγμής η SPL συμμετέχει στο AFC Champions League, η οποία είναι η κορυφαία διοργάνωση συλλόγων της Ασίας, πρόσθεσε και αποκάλυψε ότι επιδιώκει συζητήσεις για την ένταξη των ομάδων του SPL στο Champions League της Ευρώπης, μεταξύ της διοργανώτριας εταιρείας, της UEFA, και της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας.

Το «αυτογκόλ» της Σαουδικής Αραβίας στα ευρωπαϊκά γήπεδα

Τα φιλόδοξα σχέδια

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της UEFA περιλαμβάνουν μερικές μη ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν, του οποίου οι σύλλογοι μπορούν να συμμετάσχουν στο Champions League.

Οι ομάδες της Σαουδικής Αραβίας ξόδεψαν περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους μήνες στρατολογώντας παίκτες όπως ο Καρίμ Μπενζεμά από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Βραζιλιάνος Νεϊμάρ και ο Τζόρνταν Χέντερσον της Λίβερπουλ.

Το βασίλειο προσπάθησε να προσελκύσει τον Αργεντινό Λιονέλ Μέσι με ένα τεράστιο πακέτο αποδοχών, αλλά ο ίδιος επέλεξε την Ίντερ Μαϊάμι στις ΗΠΑ. Πρόσφατες αναφορές ανέφεραν ότι ο σαουδαραβικός σύλλογος Al-Ittihad θέλει να αγοράσει τον Αιγύπτιο σούπερ σταρ Μοχάμεντ Σαλάχ.

«Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να έρθουν αυτοί οι παίκτες στη Σαουδική Αραβία», είπε ο Nohra, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν για την World Wrestling Entertainment Inc.

Τα σχέδια του Ριάντ

Το Ριάντ επιδιώκει να επεκτείνει την οικονομία της μέσω άλλων βιομηχανιών, προκειμένου να εξασφαλίσει το οικονομικό της μέλλον.

Η χώρα βασίζεται στα πετροδολάρια μέχρι στιγμής, αλλά αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα και πρέπει να διαφοροποιήσουν την οικονομία τους. Αυτό το κάνουν μέσω του PIF – του κρατικού επενδυτικού ταμείου περιουσίας της χώρας.

Στροφή στον αθλητισμό

Όπως γράφει CNBC, ο αθλητισμός είναι ένας συγκεκριμένος τομέας που επιδιώκουν να αναπτύξουν στη χώρα και αυτός περιλαμβάνει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου τους. Θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους βιομηχανία αναψυχής και ψυχαγωγίας και να εκμεταλλευτούν το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει μεταξύ του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας — του οποίου το 70% είναι κάτω των 40 ετών — για το ποδόσφαιρο.

Το ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά δημοφιλές στη Σαουδική Αραβία – ήταν η ομάδα με την καλύτερη υποστήριξη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πέρυσι, και η ομάδα τους κέρδισε την πιθανή πρωταθλήτρια Αργεντινή στους ομίλους – και το βλέπουν επίσης ως έναν τρόπο αύξησης του τουρισμού στη χώρα.

Οι κυβερνώντες της Σαουδικής Αραβίας είδαν όλο αυτό το ενδιαφέρον και σκέφτηκαν: «Αντί να βγάζουν χρήματα άλλοι άνθρωποι από το ενδιαφέρον του πληθυσμού μας για τον αθλητισμό, ας τα φτιάξουμε μόνοι μας και ας κρατήσουμε τα χρήματα εντός των συνόρων μας». Θέλει να βάλει τη Σαουδική Αραβία στον χάρτη και να ανεβάσει το προφίλ της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport