Οριακά χαμηλότερα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα και την προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση καυσίμων.

Το αργό Brent υποχώρησε 8 σεντς, ή 0,1%, στα 84,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 79,78 δολάρια το βαρέλι, μειωμένο κατά 5 σεντς, επίσης 0,1%.

Το Brent και το WTI σημείωσαν απώλειες για δεύτερη εβδομάδα, μετά την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ, ο οποίος σηματοδότησε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να εκτονωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Αρχικά, οι τιμές κινούνταν ανοδικά.

Αντίθετοι άνεμοι

Η αναλύτρια αγορών της CMC, Tina Teng, υπογραμμίζει ότι ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης για την οικονομία των ΗΠΑ επηρέασε τις ενεργειακές αγορές τη Δευτέρα, παρά την επιθετική στάση της Federal Reserve για τις αυξήσεις επιτοκίων.

Επίσης, η τροπική καταιγίδα Idalia έχει ήδη σχηματιστεί στην Καραϊβική και θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε τυφώνα και να χτυπήσει τη Φλόριντα.

Ο τυφώνας προβλέπεται να πλήξει τα κέντρα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο και ο πιο πιθανός αντίκτυπος είναι μια ή δύο ημέρες διακοπές ρεύματος, υπογράμμισε από την πλευηρά του ο αναλυτής της IG, Τόνι Σάικαμορ. Αυτό «αναμένεται να παρέχει κάποια βραχυπρόθεσμη υποστήριξη στις τιμές του πετρελαίου».

Ωστόσο, «το αφήγημα της σύσφιγξης της προσφοράς», κυρίως λόγω της πτώσης των αποθεμάτων πετρελαίου και των περικοπών της προσφοράς από τις χώρες του ΟΠΕΚ+, έχει διαβρωθεί από τις προοπτικές χαλάρωσης των κυρώσεων σε Ιράν και Βενεζουέλα, ανέφερε σε σημείωμα της ANZ Research τη Δευτέρα. .

Η προσφορά

Από την πλευρά της προσφοράς, ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην OANDA, δήλωσε: «Οι μειώσεις της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ συνεχίζουν να στηρίζουν την αγορά, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές … (βαρύνει) λίγο».

Ο ΟΠΕΚ+ άρχισαν να περιορίζουν τις προμήθειες στα τέλη του 2022 για να ενισχύσουν την αγορά και τον Ιούνιο παρέτειναν τους περιορισμούς της προσφοράς μέχρι το 2024.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι θα παρατείνουν τις πρόσθετες περικοπές τους μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Αρκετοί αναλυτές αναμένουν ότι η Σαουδική Αραβία θα επέκτεινε τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο.

Η άνοδος των τιμών ενός ρωσικού αργού που πωλείται στην Κίνα θα πρέπει να κορυφωθεί σύντομα, με περισσότερα ανεξάρτητα διυλιστήρια να είναι πιθανό να στραφούν σε φθηνότερο πετρέλαιο από το Ιράν, το οποίο αύξησε τις εξαγωγές σε υψηλά 4-1/2 ετών τον Αύγουστο, δήλωσαν αρκετές εμπορικές πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities