Με κέρδη «υποδέχτηκαν» τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές τα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών για τη νομισματική πολιτική, αν και όπως διεμηνύθη οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και ότι το κόστος χρήματος θα παραμείνει υψηλό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,9%, με τον δείκτη FTSE 100 όμως να είναι σε αργία. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,03% στις 15.792 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,32% στις 7.324 μονάδες.

Πήραν τη σκυτάλη της ανόδου τα blue chips στο ΧΑ

Οι συμμετέχοντες στην αγορά αποτίμησαν εν τέλει θετικά τα σχόλια από το ετήσιο συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες έδωσαν το στίγμα για τη νομισματική πολιτική και τον τρόπο αντιμετώπισης του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, είπε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και ότι η Fed είναι έτοιμη να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τις επίμονα υψηλές τιμές. Επίσης, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος, έκανε λόγο για ενδεχόμενα «σοκ» μελλοντικά, ενώ τόνισε πως «η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική αλλαγή πυροδοτούν βαθιές αλλαγές στις αγορές ενέργειας».

Παράλληλα, σημείωσε πως εάν η Ευρωζώνη βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλότερες επενδυτικές ανάγκες όσο και μεγαλύτερους περιορισμούς προσφοράς, «είναι πιθανό να δούμε ισχυρότερες πιέσεις στις τιμές».

Πάντως, η ανάπτυξη των δανείων προς τις εταιρείες της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε ξανά τον Ιούλιο, προσθέτοντας στα ήδη ανησυχητικά στοιχεία ότι τα απότομα υψηλότερα επιτόκια φρενάρουν τη δημιουργία πιστώσεων και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις του νομισματικού μπλοκ αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση, μετά από 3,0% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η πιστωτική επέκταση των νοικοκυριών επιβραδύνθηκε στο 1,3% από 1,7% τον Ιούνιο, σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές