Στον απόηχο των «γερακίσιων» δηλώσεων από κεντρικούς τραπεζίτες στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, ότι ο επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων δεν έχει κλείσει, οι αποδόσεις των ομολόγων στην ζώνη του ευρώ κινούνται ανοδικά, επιβαρύνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, που αποτελεί και το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, αυξήθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,57%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι λίγο πριν από την ομιλία του αμερικανού τραπεζίτη Τζερόμ Πάουελ την περασμένη Παρασκευή η απόδοσή του ήταν στο 2,55.
Η τάση που επικρατεί συμπαρασύρει και το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με τον ελληνικό 10ετή τίτλο να καταγράφει αύξηση στο 3,9% και το spread να πλησιάζει και πάλι τις 130 μονάδες.
Τι κρύβεται πίσω από το sell off στην αγορά ομολόγων
Το ελληνικό πρόγραμμα
Παρά το κλίμα κλίμα που έχει διαμορφωθεί, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προτίθεται να συνεχίσει τις επιθετικές κινήσεις στη διαχείριση χρέους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Παρά το γεγονός ότι ο φετινός στόχος για τον δανεισμό έχει ήδη καλυφθεί με την άντληση περίπου 7 δισ. ευρώ, το ταμειακό μαξιλάρι των άνω 35 δισ. ευρώ πρόκειται να ενισχυθεί με επανεκδόσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Ο ΟΔΔΗΧ έχει επίσης προγραμματίσει δημοπρασίες με επανεκδόσεις για τις 20 Σεπτεμβρίου, τις 18 Οκτωβρίου και τις 15 Νοεμβρίου και στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Νέο τοπίο στην αγορά ομολόγων – Επιστρέφει ο «κόσμος του 5%»
Στο κυνήγι των αποδόσεων
Οι υψηλότερες αποδόσεις όπως ήταν αναμενόμενο συνεχίζουν να προσελκύουν αγοραστές. Οι επενδυτές διοχέτευσαν 127 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε κεφάλαια που επενδύουν σε ομόλογα, με ρυθμό ρεκόρ έτους, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Bank of America Corp., επικαλούμενη στοιχεία της EPFR Global. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών εμπορευμάτων, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αύξησαν τις συνολικές τους θέσεις long στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Δημοσίου σε νέο ρεκόρ την εβδομάδα έως τις 8 Αυγούστου. Η έρευνα πελατών της JPMorgan Chase & Co. έδειξε ότι οι θέσεις αγοράς την εβδομάδα έως τις 14 Αυγούστου αντιστοιχούσαν με την κορύφωση που είχε σημειωθεί το 2019, η οποία ήταν η υψηλότερη από το 2010.
Οι συζητήσεις για τα επιτόκια
Οι επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Ουαϊόμινγκ την περασμένη εβδομάδα έδωσαν σήμα συνέχισης της πολιτικής νομισματικής σύσφιξης για όσο διάστημα χρειαστεί, έως ότου ο πληθωρισμός προσεγγίσει τον στόχο του 2%.
Η αρχή έγινε με τον πρόεδρο της Fed, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η δουλειά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας όσον αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού «δεν έχει τελειώσει ακόμα».
«Υπήρχαν μερικά γερακίσια στοιχεία στην ομιλία του Πάουελ», σχολίασε η Aditya Bhave, οικονομολόγος στην Bank of America, προβλέποντας μία ακόμα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο.
«Γεράκι» η Λαγκάρντ
Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκε και η ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα «για όσο διάστημα χρειαστεί», ώσπου ο πληθωρισμός να προσεγγίσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
«Η χάραξη πολιτικής σε μια εποχή αλλαγών και ανατροπών απαιτεί ανοιχτό μυαλό και προθυμία να προσαρμόσουμε τα αναλυτικά μας πλαίσια σε πραγματικό χρόνο στις νέες εξελίξεις. Ταυτόχρονα, σε αυτήν την εποχή αβεβαιότητας, είναι ακόμη πιο σημαντικό οι κεντρικές τράπεζες να παρέχουν μια ονομαστική άγκυρα για την οικονομία και να διασφαλίζουν τη σταθερότητα των τιμών σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές τους», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να τιμολογούν μια πιθανότητα περίπου 40% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 bps τον Σεπτέμβριο.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται αυτή την εβδομάδα στις ομιλίες που έχουν προγραμματίσει τόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, όσο και η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, με τους traders να αναζητούν περαιτέρω ενδείξεις για τις επόμενες νομισματικές κινήσεις της τράπεζας.
Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Γερμανία και την Ισπανία την Τετάρτη και από τη Γαλλία και την Ιταλία την Πέμπτη. Την Πέμπτη επίσης η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγούστου.
Υψηλές αποδόσεις
Η προοπτική να παραμείνουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποτελεί αιχμή για πολλούς επενδυτές να στραφούν σε ομόλογα από μετοχές.
Το σταθερό εισόδημα προσφέρει ασφάλιστρο απόδοσης 180 μονάδων βάσης σε σχέση με τις αποδόσεις μερισμάτων από τις μετοχές, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτό είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 15 ετών και το χάσμα είναι πιθανό να συνεχιστεί ή ακόμη και να διευρυνθεί καθώς οι έμποροι στοιχηματίζουν ότι η εποχή των χαμηλών επιτοκίων έχει φτάσει στο τέλος της.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Bloomberg, τα παγκόσμια ομόλογα προσφέρουν μέση απόδοση 4,0%, σχεδόν διπλάσια από την απόδοση 2,2% για τον δείκτη MSCI ACWI. Η Fidelity International επισημαίνει ότι οι θετικές πραγματικές αποδόσεις καθιστούν την υπόθεση των ομολόγων ακόμη πιο συναρπαστική.
Latest News
Καθηλώνουν οι δεικτοβαρείς το ΧΑ πέριξ των 1.550 μονάδων
Η διόρθωση ορισμένων δεικτοβαρών τίτλων στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιβαρύνει τη γενική εικόνα
Πάνω από 1 δισ. οι προσφορές για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου - Άντλησε 250 εκατ. ο ΟΔΔΗΧ
Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 3,24%
Πάουελ και αμερικανικά αποθέματα οδηγούν πτωτικά τις τιμές του πετρελαίου
Το πετρέλαιο έβαλε φρένο σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις με κέρδη
AXIA για Τράπεζα Κύπρου: Αναμένει ισχυρές επιδόσεις - Πού να εστιάσουν οι επενδυτές
Η ΑΧΙΑ επίσης αναμένει ότι τα καθαρά έσοδα από προμήθειες θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές παρόμοια με το προηγούμενο τρίμηνο
Με αυξημένο τζίρο το βήμα σημειωτόν του ΧΑ
Η αγορά βρίσκεται σε μια διαδικασία συγκέντρωσης δυνάμεων και αφομοίωσης των επιπέδων πριν μπει στο επόμενο σκέλος της κίνησής της
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ξεχωρίζει το άλμα 12% της Heineken
Περιμένοντας τον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα στην Ασία, άλμα 7% για την Alibaba
Oi επενδυτές αφομοιώνουν τον αντίκτυπο των δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις περιφερειακές οικονομίες
Πώς αξιολογούν στον ΟΤ αναλυτές το ν/σ για την Κεφαλαιαγορά – Οι «angel investors», οι ΑΕΕΑΠ και τα «φωτεινά» σημεία
Οι αναλυτές Νίκος Χρυσοχοΐδης και Σίμος Μαυρουδής αναλύουν στον ΟΤ τα σημεία του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά
Μικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street - Άνοδος για Apple και Coca Cola
Από τους δείκτηες της Wall Street Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν κέρδη, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε
Οι δασμοί οδηγούν το ράλι του χρυσού - Καρφί... για τα 3.000 δολάρια [γράφημα]
Ο χρυσός λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ - Οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων - Στα ύψη οι τιμές της χρυσής λίρας Αγγλίας