Μπορεί να μην έπιασε μεγάλες συναλλακτικές… ταχύτητες, όμως το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να διαπεράσει τις 1.310 μονάδες και να τις κρατήσει στο κλείσιμο, επιβεβαιώνοντας την τάση ανάκαμψης που ακολουθεί από την περασμένη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,27% στις 1.316,27 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 74 εκατ. ευρώ.

Η αγορά δείχνει να έρχεται με βελτιωμένη ψυχολογία, μετά από το σπάσιμο του αρνητικού σερί των 4 πτωτικών εβδομάδων που είχε προβληματίσει αρκετούς. Επιβεβαίωσε επίσης και τις στηρίξεις της, κινητοποιώντας έστω και δειλά τους αγοραστές. Η ταυτόχρονη μάλιστα απουσία των πωλητών, έδωσε τον αέρα που χρειαζόταν προκειμένου να προστεθούν κρίσιμες μονάδες στην αγορά.

«Φωτιά» στο κόστος δανεισμού βάζουν τα γεράκια Λαγκάρντ – Πάουελ

Έτσι, έδειξε ποιότητες από πολλές μετοχές, που δεν έχουν επαναληφθεί. Συνυπολογίζοντας, δε, και τους καταλύτες που οδήγησαν έως εδώ την ταλαιπωρημένη μας αγορά (λ.χ. επενδυτική βαθμίδα), μπορούμε να εξάγουμε ασφαλώς το συμπέρασμα ότι το ανοδικό σενάριο έχει περισσότερες πιθανότητες να συνεχιστεί, παρά να αντιστραφεί η ισχύουσα τάση. Άλλωστε, αναμένεται ένας «καυτός» Σεπτέμβριος, που θα δείξει πως η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τη «ζημιά» του καλοκαιριού, αλλά και θα είναι προφανώς και ο μήνας που θα επιβεβαιώσει ή όχι την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα (8 Σεπτεμβρίου DBRS, 15 Σεπτεμβρίου Moody’s).

Τεχνικά, σύμφωνα με την Beta Securities, η ζώνη μεταξύ 1.300 – 1.310 μονάδων φαίνεται ότι αποτελεί το βασικό εμπόδιο στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης του Γενικού Δείκτη στα πρόσφατα υψηλά. Ο συναλλακτικός όγκος παρά το καλό ξεκίνημα της εβδομάδας δεν ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικός στην συνέχεια με αποτέλεσμα η δυναμική της αντίδρασης να εξαντληθεί σχετικά σύντομα. Η αδυναμία της αγοράς να υπερβεί τις 1.310 μονάδες έχει να κάνει και με τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών ο οποίος είναι σημείο αναφοράς για την αλλαγή της βραχυχρόνιας τάσης και κινείται σχεδόν στην ευθεία κοντά στις 1.310 μονάδες. Ως εκ τούτου η εβδομάδα έχει κομβικό πλέον σημείο την διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών.

Σε επίπεδο τίτλων, Cenergy, Βιοχάλκο και Motor Oil ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος σε Autohellas, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, Jumbo, Eurobank, Coca Cola, Αegean, Εθνική και Σαράντης. Θετικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Quest και Λάμδα, ενώ αρνητικά Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών