
Η αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο έχει σήμερα συνομιλίες στο Πεκίνο με τον κινέζο ομόλογό της Ουάνγκ Ουεντάο, καθώς προστέθηκε στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ που μετέβησαν στην Κίνα καθώς οι δυο δυνάμεις προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τις διμερείς εντάσεις.
Οι δυο πλευρές παραμένουν στα μαχαίρια για πολλά ζητήματα, από την Ταϊβάν ως τη Νότια Σινική Θάλασσα, περνώντας από το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στην αρχή της χρονιάς, η ιστορία του κινεζικού αερόστατου που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «κατασκοπευτικό» κι έστειλαν μαχητικό F-22 να το καταρρίψει ανέβασε την ένταση ανάμεσά τους στα ουράνια, οδήγησε στην ακύρωση του ταξιδιού που προγραμμάτιζε να κάνει στο Πεκίνο ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.
Ωστόσο στην τρέχουσα φάση οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου παίζουν το χαρτί της άμβλυνσης, προσπαθούν να ξαναρχίσουν διάλογο σε διάφορα πεδία.
Η κυρία Ραϊμόντο, η επίσκεψη της οποίας στην Κίνα θα διαρκέσει ως μεθαύριο Τετάρτη, είναι το τέταρτο κατά σειρά υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν που επισκέπτεται τον ασιατικό γίγαντα αυτό το καλοκαίρι.
Κίνα: Κλείνει ο κύκλος 40 χρόνων υψηλής ανάπτυξης;
«Καλωσορίσατε (…) Είναι πολύ μεγάλη ευχαρίστηση η έναρξη διάλογου μαζί σας για να συντονιστούμε ως προς την οικονομία και το εμπόριο», είπε ο οικοδεσπότης της Ουάνγκ Ουεντάο.
Οι δυο αξιωματούχοι συζήτησαν καθισμένοι σε μεγάλα τραπέζια πλαισιωμένοι από συνεργάτες τους, εικονίζουν πλάνα που μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV. Στο φόντο ήταν οι σημαίες των χωρών τους.
Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου είχε ανακοινώσει πως η κυρία Ραϊμόντο «ανυπομονούσε να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι αμερικανικές εταιρείες και τα πεδία δυνητικής συνεργασίας».
«Συζητήσεις σε βάθος»
Πέρα από το Πεκίνο, η αμερικανίδα υπουργός αναμένεται να επισκεφθεί επίσης τη Σαγκάη.
Από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου είχε προαναγγείλει ότι το Πεκίνο θα εκθέσει στην αμερικανίδα υπουργό τις ανησυχίες του, «ελπίζοντας να γίνουν συνομιλίες σε βάθος» ώστε να επιλυθούν «οικονομικές και εμπορικές διαφορές».
Οι εντάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια για μια μυριάδα ζητήματα, από το εμπόριο ως την τεχνολογία, από την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στην Ταϊβάν ως την αυξανόμενη κινεζική παρουσία στη Νότια Σινική Θάλασσα και για για τη σχέση Πεκίνου-Μόσχας.
Ανάμεσα στις βασικές διενέξεις είναι αυτή για τους εμπορικούς περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων, πάνω απ’ όλα τεχνολογικών –ιδίως chips κατάλληλων για την τεχνητή νοημοσύνη– στην Κίνα.
Η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει αυτά τα μέτρα κρίσιμα για την υπεράσπιση της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας. Το Πεκίνο θεωρεί πως βασικός στόχος τους είναι η ανάσχεση της οικονομικής προόδου και της ανάπτυξής της.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα η Τζάνετ Γέλεν, η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, προσπάθησε να καθησυχάσει την κινεζική κυβέρνηση όσον αφορά τη σειρά αμερικανικών περιορισμών.
Ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το κλίμα –και πρώην ΥΠΕΞ–, ο Τζον Κέρι, πήγε επίσης στην Κίνα τον Ιούλιο.
Όσο για τον νυν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Άντονι Μπλίνκεν, επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Ιούνιο. Ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που πήγε στην Κίνα από το 2018.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Πιγκουίνοι, φώκιες και αποικίες: 5 απίθανοι δασμοί στο σχέδιο «απελευθέρωσης» του Τραμπ
Yπάρχουν ευρωπαϊκά εδάφη σε όλο τον κόσμο και πολλά από αυτά πρόκειται να υποστούν τρελά διαφορετική δασμολογική μεταχείριση από τον εφοριακό Τραμπ

Ο Τραμπ προσπαθεί να ανατρέψει την παγκοσμιοποίηση – Η ανάλυση των Financial Times
Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να ακυρώσει την πολυετή διαδικασία ολοκλήρωσης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου όπως το 1930 προκαλεί πανικό στις αγορές

Ζώνη ελεύθερου εμπορίου με «μηδενικούς δασμούς» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ θέλει ο Ίλον Μασκ
«Τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κινηθούν προς μια κατάσταση μηδενικών δασμών», δήλωσε ο Ίλον Μασκ

Διαδηλώσεις για τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία - Τι ζητούν οι πολίτες
Η στεγαστική κρίση στην Ισπανία έχει οδηγήσει σε μια σειρά κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν πέρυσι από τα Κανάρια Νησιά και ακολούθησαν η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και η Βαλένθια.

Τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας «τρολάρουν» τις ΗΠΑ για τους δασμούς με βίντεο φτιαγμένα με ΑΙ
Η Κίνα επέκρινε έντονα τους αμερικανικούς δασμούς, οι οποίοι προκάλεσαν τη μεγαλύτερη πτώση του χρηματιστηρίου μετά την πανδημία

Οι κερδισμένες και οι χαμένες χώρες -ανά τον κόσμο- από τους δασμούς Τραμπ
Δασμοί Τραμπ: Χαμηλοί συντελεστές στην Ιρλανδία, υψηλοί δασμοί στη Σλοβακία, ασιατική δυστυχία και η παράξενη ιστορία του Σαιν Πιερ και Μικελόν

Μεγάλες οι απώλειες Καναδών τουριστών για τις ΗΠΑ
Οι απειλές του Τραμπ για προσάρτηση και δασμούς πλήττουν τη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική αγορά της χώρας των ΗΠΑ

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί η στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Λίγα σπίτια, πολλοί ενδιαφερόμενοι και υψηλά ενοίκια
Το στεγαστικό πρόβλημα φαίνεται να τεστάρει τις αντοχές της οικονομίας στην Ευρώπη, αυξάνοντας την ανησυχία των πολιτών για το μέλλον

Άρχισε η συλλογή των δασμών από τις ΗΠΑ - Στον... κάλαθο η παγκοσμιοποίηση
Μεταξύ των πρώτων χωρών που επλήγησαν είναι η Αυστραλία, η Βρετανία, η Κολομβία, η Αργεντινή, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία

Οι επιπτώσεις των δασμών, oι εναλλακτικές και τo διακύβευμα
Τεράστιος θα είναι ο αντίκτυπος για την ΕΕ των νέων δασμολογικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Τραμπ, στην δική του «ημέρα απελευθέρωσης»: Τουλάχιστον 380 δισ. ευρώ η αξία των εξαγωγών της που επηρεάζονται.