Η αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο έχει σήμερα συνομιλίες στο Πεκίνο με τον κινέζο ομόλογό της Ουάνγκ Ουεντάο, καθώς προστέθηκε στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ που μετέβησαν στην Κίνα καθώς οι δυο δυνάμεις προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τις διμερείς εντάσεις.
Οι δυο πλευρές παραμένουν στα μαχαίρια για πολλά ζητήματα, από την Ταϊβάν ως τη Νότια Σινική Θάλασσα, περνώντας από το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στην αρχή της χρονιάς, η ιστορία του κινεζικού αερόστατου που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «κατασκοπευτικό» κι έστειλαν μαχητικό F-22 να το καταρρίψει ανέβασε την ένταση ανάμεσά τους στα ουράνια, οδήγησε στην ακύρωση του ταξιδιού που προγραμμάτιζε να κάνει στο Πεκίνο ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.
Ωστόσο στην τρέχουσα φάση οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου παίζουν το χαρτί της άμβλυνσης, προσπαθούν να ξαναρχίσουν διάλογο σε διάφορα πεδία.
Η κυρία Ραϊμόντο, η επίσκεψη της οποίας στην Κίνα θα διαρκέσει ως μεθαύριο Τετάρτη, είναι το τέταρτο κατά σειρά υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν που επισκέπτεται τον ασιατικό γίγαντα αυτό το καλοκαίρι.
Κίνα: Κλείνει ο κύκλος 40 χρόνων υψηλής ανάπτυξης;
«Καλωσορίσατε (…) Είναι πολύ μεγάλη ευχαρίστηση η έναρξη διάλογου μαζί σας για να συντονιστούμε ως προς την οικονομία και το εμπόριο», είπε ο οικοδεσπότης της Ουάνγκ Ουεντάο.
Οι δυο αξιωματούχοι συζήτησαν καθισμένοι σε μεγάλα τραπέζια πλαισιωμένοι από συνεργάτες τους, εικονίζουν πλάνα που μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV. Στο φόντο ήταν οι σημαίες των χωρών τους.
Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου είχε ανακοινώσει πως η κυρία Ραϊμόντο «ανυπομονούσε να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι αμερικανικές εταιρείες και τα πεδία δυνητικής συνεργασίας».
«Συζητήσεις σε βάθος»
Πέρα από το Πεκίνο, η αμερικανίδα υπουργός αναμένεται να επισκεφθεί επίσης τη Σαγκάη.
Από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου είχε προαναγγείλει ότι το Πεκίνο θα εκθέσει στην αμερικανίδα υπουργό τις ανησυχίες του, «ελπίζοντας να γίνουν συνομιλίες σε βάθος» ώστε να επιλυθούν «οικονομικές και εμπορικές διαφορές».
Οι εντάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια για μια μυριάδα ζητήματα, από το εμπόριο ως την τεχνολογία, από την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στην Ταϊβάν ως την αυξανόμενη κινεζική παρουσία στη Νότια Σινική Θάλασσα και για για τη σχέση Πεκίνου-Μόσχας.
Ανάμεσα στις βασικές διενέξεις είναι αυτή για τους εμπορικούς περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων, πάνω απ’ όλα τεχνολογικών –ιδίως chips κατάλληλων για την τεχνητή νοημοσύνη– στην Κίνα.
Η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει αυτά τα μέτρα κρίσιμα για την υπεράσπιση της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας. Το Πεκίνο θεωρεί πως βασικός στόχος τους είναι η ανάσχεση της οικονομικής προόδου και της ανάπτυξής της.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα η Τζάνετ Γέλεν, η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, προσπάθησε να καθησυχάσει την κινεζική κυβέρνηση όσον αφορά τη σειρά αμερικανικών περιορισμών.
Ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το κλίμα –και πρώην ΥΠΕΞ–, ο Τζον Κέρι, πήγε επίσης στην Κίνα τον Ιούλιο.
Όσο για τον νυν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Άντονι Μπλίνκεν, επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Ιούνιο. Ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που πήγε στην Κίνα από το 2018.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Η σουηδική SAAB θα παρουσιάσει υψηλότερες απο τις αναμενόμενες πωλήσεις για το 2024
Η μετοχή της SAAB , της σουηδικής εταιρειας εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο 30,7% τους τελευταίους 12 μήνες.
Ο πληθυσμός της Κίνας μειώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά
Τα ποσοστά γεννήσεων στην Κίνα μειώνονται εδώ και δεκαετίες ως αποτέλεσμα της πολιτικής για το ένα παιδί που εφαρμόστηκε για 35 χρόνια
Χαμόγελα στις εταιρείες εξόρυξης για Γροιλανδία - «Τεράστια χάρη» το λιώσιμο των πάγων
Η Γροιλανδία, που βρίσκεται ανάμεσα στον Αρκτικό και τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, έχει μεταμορφωθεί από την κλιματική κρίση
Προειδοποίηση της ιταλικής κυβέρνησης στους οικονομικούς κολοσσούς της χώρας: Πρώτα η Ιταλία!
Μπορεί η Ρώμη να στηριχθεί στην Generali και την UniCredit σε περίπτωση κρίσης, αν αυτές γίνουν «πλήρως ευρωπαϊκές»;
Pimco: Η μόνη βεβαιότητα είναι η… αβεβαιότητα – Τι θα φέρει ο Τραμπ
Ποιες είναι οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και οι συστάσεις της Pimco για επενδυτικά προϊόντα και τοποθετήσεις σε αγορές
Οι BRICS αυξάνονται και η απειλή δασμών του Τραμπ δεν αποθαρρύνει τα επίδοξα μέλη
Μια βασική αλλαγή πολιτικής με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ είναι η ρητή αντιμετώπιση των BRICS ως «οντότητας»
Πληθαίνουν οι κοπανατζήδες από τη δουλειά στη Γερμανία
Περικοπές ημερομισθίων και άλλα μέτρα κατά των αναρρωτικών αδειών εισηγούνται οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Allianz και της Mercedes
ΔΝΤ: Δεν αποκλείει μια πληθωριστική έκρηξη στην «εποχή Τραμπ»
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε για τον πιθανό αντίκτυπο των οικονομικών σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ.
Ανάπτυξη 1,6% προβλέπει το ΔΝΤ για τη Βρετανία το 2025
Οι αναλυτές του ΔΝΤ πιστεύουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο από το 4,75% στο 3,75% στη Βρετανία
Μπόνους 80 εκατ. δολαρίων δίνει στον Σόλομον η Goldman Sachs για να τον...κρατήσει
Ο Σόλομον πέρασε μια δύσκολη διετία στην Goldman Sachs, η οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση τη μακροημέρευσή του ως διευθύνοντος συμβούλου