
Κατά 0,4% αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ελαφρώς χαμηλότερα από αύξηση 0,5% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις.
Αυτό επεκτείνει το σταθερό μοτίβο μέτριας ανάπτυξης που παρατηρείται από το πρώτο τρίμηνο του 2022 .
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οργανισμός, στη G7 η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ αυξήθηκε ελαφρά στο 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με 0,4% το πρώτο τρίμηνο. Αυτό αντικατοπτρίζει μια μικτή εικόνα μεταξύ των χωρών της G7.
Σημαντική πτώση στον πληθωρισμό του ΟΟΣΑ – Στη «χαμηλή» τριάδα η Ελλάδα
Αφενός, η ανάπτυξη αυξήθηκε αισθητά στην Ιαπωνία (σε 1,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, έναντι 0,9% το πρώτο τρίμηνο) και στη Γαλλία (στο 0,5%, έναντι 0,1%). Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε επίσης, αν και πιο οριακά, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο (σε 0,6% και 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, αντίστοιχα, έναντι 0,5% και 0,1% το πρώτο τρίμηνο). Από την άλλη πλευρά, το ΑΕΠ στην Ιταλία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (μείον 0,3%) μετά από αύξηση 0,6% το πρώτο τρίμηνο. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε επίσης στον Καναδά (σε 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 0,8% το πρώτο τρίμηνο). Η ανάπτυξη ήταν σταθερή στη Γερμανία το δεύτερο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Οι καταλύτες στη μεταβολή του ΑΕΠ
O ΟΟΣΑ αναφέρει ότι αρκετές χώρες της G7 έχουν δημοσιεύσει λεπτομέρειες για τους κύριους παράγοντες που οδηγούν τις αλλαγές στο ΑΕΠ.
Στην Ιαπωνία, οι καθαρές εξαγωγές (εξαγωγές μείον εισαγωγές) ήταν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, αντανακλώντας αύξηση των εξαγωγών κατά 3,2% και πτώση των εισαγωγών κατά 4,3%, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο (κατά μείον 0,5%). Ομοίως, στη Γαλλία, οι καθαρές εξαγωγές στήριξαν την ανάπτυξη ενώ η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώθηκε (κατά μείον 0,3%). Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αυξήσεις των ιδιωτικών και κρατικών δαπανών στήριξαν την ανάπτυξη, ενώ οι καθαρές εξαγωγές συνέχισαν να αποτελούν περιοριστικό παράγοντα. Το τελευταίο συνέβη και στη Γερμανία, αντανακλώντας μείωση των εξαγωγών κατά 1,1%. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλαν στην αύξηση του ΑΕΠ, αν και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης επιβραδύνθηκε σημαντικά (σε 0,4% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 1,0% το πρώτο τρίμηνο).
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Από τις χώρες του ΟΟΣΑ που βρίσκονται πιο κοντά (γεωγραφικά) στον πόλεμο στην Ουκρανία , το ΑΕΠ ανέκαμψε ισχυρά στη Λιθουανία το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 2,8%, έναντι συρρίκνωσης 2,1% το πρώτο τρίμηνο. Αντίθετα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε απότομα στην Πολωνία το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (μείον 3,7%) μετά από αύξηση 3,8% το πρώτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ συνέχισε να συρρικνώνεται στην Ουγγαρία (μείον 0,3%) για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Μεταξύ άλλων χωρών του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η Ιρλανδία κατέγραψε την ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ (3,3%) το δεύτερο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Σλοβενία (1,4%) και την Κόστα Ρίκα (1,3%). Αντίθετα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε δέκα χώρες του ΟΟΣΑ, κυρίως στην Πολωνία (μείον 3,7%) ακολουθούμενη από τη Σουηδία (μείον 1,5%) και την Κολομβία (μείον 1,0%).
Το ΑΕΠ στην περιοχή του ΟΟΣΑ ξεπέρασε το προπανδημικό επίπεδό του (4ο τρίμηνο του 2019) κατά 5,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Στη G7, το ΑΕΠ υπερέβη το προπανδημικό επίπεδό του κατά 4,0%, αν και στο Ηνωμένο Βασίλειο το ΑΕΠ παρέμεινε ελαφρώς χαμηλότερο.
Σε άλλα μέρη του ΟΟΣΑ, το ΑΕΠ ήταν πάνω από τα επίπεδα του 4ου τριμήνου του 2019 το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε όλες τις χώρες για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία εκτός από την Τσεχική Δημοκρατία. Η Ισπανία, η χώρα του ΟΟΣΑ που επλήγη περισσότερο από την πανδημία (με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11,3% το 2020), ξεπέρασε το προπανδημικό επίπεδο ΑΕΠ της για πρώτη φορά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, κατά 0,4%.


Latest News

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW