«Το να παίζει κανείς με τον πληθωρισμό για να διατηρήσει ή να αυξήσει την κερδοφορία του είναι αυτοκτονικό και τελείως ηλίθιο», δήλωσε το Σάββατο στο γαλλικό ραδιόφωνο ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Τροφίμων της Γαλλίας (Ania) Ζαν-Φιλίπ Αντρέ, λίγες ημέρες προτού ο ίδιος και συνάδελφοί του από τον ευρύτερο κλάδο παραγωγής και διανομής τροφίμων συναντηθεί με υπουργούς της κυβέρνησης του Παρισιού.
Η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις στους καταναλωτές όλων ανεξαιρέτως των ευρωπαϊκών χωρών. Η διαβόητη «ακρίβεια» τη φορά αυτή θα δείξει τα δόντια της ιδιαιτέρως στα νοικοκυριά με παιδιά και νέους, που θα πρέπει να προμηθευτούν τα απαραίτητα αναλώσιμα για τη νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινά.
Επιπλέον όλοι όσοι επιστρέφουν στην αστική καθημερινότητα θα πρέπει να αναπληρώσουν τα ράφια της κουζίνας και του ψυγείου και των χώρων αποθήκευσης εν γένει με τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα κατανάλωσης και συντήρησης ενός νοικοκυριού.
Γαλλία: Ο καύσωνας «εκτοξεύει» την ποιότητα των κρασιών
«Αργό δηλητήριο ο πληθωρισμός»
«Ο πληθωρισμός είναι ένα αργό δηλητήριο για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αλλά ταυτόχρονα δηλητηριάζει με ανεπαίσθητο και αργό τρόπο και την αγοραστική δύναμη των επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην «France Inter» ο Ζαν-Φιλίπ Αντρέ. «Θα ήταν αυτοκτονικό και τελείως ηλίθιο να παίζει με τον πληθωρισμό κάποιος που διευθύνει επιχειρήσεις του τομέα παραγωγής και διανομής τροφίμων», πρόσθεσε ο γάλλος επιχειρηματίας.
Ο Αντρέ παραδέχεται ότι η πτώση των όγκων παραγωγής και του τζίρου «δεν βοηθά καθόλου τους επιχειρηματίες». Όμως ο επικεφαλής της Ένωσης που εκπροσωπεί όλες τις γαλλικές εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων (εξαιρουμένων των συνεταιρισμών) απορρίπτει την κατηγορία ότι ο κλάδος συμβάλλει στη διατήρηση της ακρίβειας ευνοώντας αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών προκειμένου να διατηρήσει ή να αυξήσει την κερδοφορία του.
«Οι τιμές ευθυγραμμίζονται με τις διεθνείς τιμές των βασικών εμπορευμάτων, ορισμένες από τις οποίες πέφτουν αλλά άλλες συνεχίζουν να αυξάνονται», είπε, αναφέροντας (για τη δεύτερη περίπτωση) το παράδειγμα της ζάχαρης, του καφέ και του χοιρινού κρέατος.
Σε Συμπληγάδες η κυβέρνηση
Η επιστροφή από τις διακοπές αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν (όπως και κάθε κυβέρνηση εξάλλου) να λάβει μέτρα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Την εβδομάδα αυτή ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ και η συνάδελφός του για θέματα Επορίου Ολιβιά Γκρεγκουάρ θα συναντηθούν με εκπροσώπους του αγροδιατροφικού κλάδου, εκπροσώπους εταιρειών παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων και επίσης εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και της ευρύτερης αλυσίδας διανομής προκειμένου να συνεργαστούν για την καταπολέμηση του υψηλού κόστους ζωής.
«Εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση του Παρισιού πιέζει ισχυρούς ομίλους, όπως η Coca-Cola, η Mondelez ή η Nestlé, να συμμετάσχουν στις προσπάθειές της για συγκράτηση των τιμών», αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro». Τον Ιούλιο, η Εθνική Ένωση Βιομηχανιών Τροφίμων (Ania) ανακοίνωσε ότι σαράντα μεγάλες αγροδιατροφικές βιομηχανίες είχαν αναλάβει την υποχρέωση να συμβάλουν στη συγκράτηση των αυξήσεων περίπου 1.000 προϊόντων γνωστών επωνυμιών.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Γαλλίας (Insee) «μέτρησε» τις αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα σε 12,7% τον Ιούλιο σε διάστημα ενός έτους. Κατεγράφη μια υποχώρηση του πληθωρισμού τροφίμων συγκριτικά με τον Ιούνιο (13,7% σε ετήσια βάση πάντα), αλλά παρά ταύτα το ποσοστό παραμένει πολύ υψηλότερο του πληθωρισμού στη χώρα (4,3% τον Ιούλιο, 4,5% τον Ιούνιο). Τα στοιχεία για τον Αύγουστο θα ανακοινωθούν το πρωί της Πέμπτης.
«Φωτιά» και τα σχολικά είδη
Πολύ μεγάλες – επιπέδου τροφίμων – είναι οι εφετινές αυξήσεις και στα σχολικά είδη στη Γαλλία. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας για τις Οικογένειες (CSF), μιας ένωσης προστασίας των καταναλωτών, η μέση αύξηση στα αναλώσιμα των μαθητών και σπουδαστών και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια) φθάνει το 11,3%.
«Θα συγκεντρώσουμε κατασκευαστές, χονδρεμπόρους και διανομείς για να δούμε από κοινού πώς θα καταπολεμήσουμε το υψηλό κόστος ζωής. Διότι οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ απέχουν πολύ από το να αρχίσουν να υποχωρούν», δήλωσε χαρακτηριστικά την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
«Προ καιρού είχα δηλώσει ότι ο πληθωρισμός θα άρχιζε να επιβραδύνεται το καλοκαίρι του 2023. Χρονιά φθάσαμε στο σημείο που οι τιμές πρέπει να πέσουν. Τα στοιχεία του Insee επιβεβαιώνουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή άρχισε να επιβραδύνεται αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφορά από τα επίσημα στοιχεία και την ακρίβεια στα ράφια. Γι’ αυτό η υπουργός Εμπορίου κι εγώ θα συγκεντρώσουμε παραγωγούς, βιομηχάνους και διανομείς την επόμενη εβδομάδα. Για να δούμε πώς θα οργανώσουμε τη μάχη κατά της ακρίβειας», τόνισε ο Λεμέρ μιλώντας σε σχολείο της Άνω Σαβοΐας, στο οποίο ήδη ξεκίνησαν τα μαθήματα.
Στη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα σχολεία ανοίγουν σε διαφορετικές ημερομηνίες κάθε σχολική χρονιά, προκειμένου να αποτρέπονται τα μποτιλιαρίσματα και εν γένει ο συνωστισμός όσων επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...