Σε μια προσπάθεια να «αγκαλιάσουν» τις αναδυόμενες τεχνολογίες και να αξιοποιήσουν τις πιθανές εμπορικές ευκαιρίες τους, οι χώρες του Κόλπου ξεκινούν νέες πρωτοβουλίες για να ενισχύσουν τις εγχώριες διαστημικές τους βιομηχανίες.
Όπως γράφει το Oxford Business Group, τον περασμένο Ιούνιο, το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε τη μετατροπή της Σαουδικής Διαστημικής Επιτροπής, η οποία ξεκίνησε το 2018, σε πλήρη κυβερνητική υπηρεσία γνωστή ως Σαουδική Διαστημική Υπηρεσία (SSA), υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του Βασιλείου να αναπτυχθεί στον τομέα του διαστήματος και στις δραστηριότητες εξερεύνησης.
Νέος «παγκόσμιος πόλεμος» για το έδαφος της Σελήνης
Η κίνηση ακολούθησε την επιτυχή εκτόξευση της πρώτης διαστημικής αποστολής της Σαουδικής Αραβίας τον Μάιο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το ταξίδι χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και περιλάμβανε δύο Σαουδάραβες αστροναύτες, ένας από τους οποίους – ερευνήτρια βλαστοκυττάρων – ήταν η πρώτη γυναίκα αστροναύτης από τον αραβικό κόσμο.
Από τότε που κυκλοφόρησαν το National Space Strategy 2030 το 2019, τα ΗΑΕ άνοιξαν τέσσερα κέντρα διαστημικής έρευνας και ανάπτυξης, θέσπισαν εθνικούς νόμους και κανονισμούς για το διάστημα και εκτόξευσαν το δικό τους Hope Probe, το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη το 2021, καθιστώντας τα ΗΑΕ την έκτη χώρα παγκοσμίως και την πρώτη στον αραβικό κόσμο που φτάνει στον πλανήτη.
Φωτοβολταϊκά στο Διάστημα: Δορυφόρος μετέδωσε για πρώτη φορά ενέργεια στη Γη
Διαφοροποίηση
Η ανάπτυξη του διαστημικού τομέα και η ενασχόληση με φιλόδοξα σχέδια εξερεύνησης απαιτεί τεράστιες εκ των προτέρων κεφαλαιουχικές δαπάνες για έργα που ενδέχεται να μην αποδίδουν για αρκετά χρόνια. Αυτοί είναι επενδυτικοί χρονικοί ορίζοντες με τους οποίους οι χώρες του Κόλπου όχι μόνο έχουν σημαντική εμπειρία από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και ταιριάζουν με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές τους για τη διαφοροποίηση των οικονομιών τους.
Η επέκταση των διαστημικών δραστηριοτήτων επιταχύνεται σε όλη την περιοχή χάρη στις προόδους των τεχνολογιών που συνιστούν την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (4IR) – blockchain, τεχνητή νοημοσύνη, τρισδιάστατη εκτύπωση, επιστήμη υλικών, νανοτεχνολογία και βιοτεχνολογία – που μείωσαν το κόστος εκτόξευσης δορυφόρων και αύξησαν το δυνατότητες μικρότερων δορυφόρων.
Το 4IR αντιπροσωπεύει αυτό που θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία SR1 τρισεκατομμυρίων (266,6 δισ. δολ.) για τη Σαουδική Αραβία που ταιριάζει με το Όραμα του Βασιλείου 2030 .
Πιο συγκεκριμένα, η επένδυση στο διάστημα βοηθά τις χώρες του Κόλπου να αναπτύξουν τεχνικές ικανότητες και τεχνογνωσία στην αεροδιαστημική μηχανική, την κατασκευή δορυφόρων και την προηγμένη έρευνα και ανάπτυξη για να ενισχύσουν τους τομείς της άμυνας, του τουρισμού και της τεχνολογίας και να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους.
Στη Σαουδική Αραβία
Παράλληλα με την SSA, τον Μάρτιο το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων, το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, ξεκίνησε τη Riyadh Air, μια start-up αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους που στοχεύει να ανταγωνιστεί άλλους περιφερειακούς αερομεταφορείς, και παρήγγειλε 72 αεροσκάφη Boeing 787. Ο αερομεταφορέας θα έχει πλεονέκτημα βιωσιμότητας λόγω του στόλου νεότερων, πιο αποδοτικών αεροπλάνων και της χρήσης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων. Στοχεύει στην έναρξη των δραστηριοτήτων το 2025.
Τον Ιούνιο η SSA πραγματοποίησε συναντήσεις με τη γαλλική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Airbus σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος και άλλα πιθανά επενδυτικά έργα.
Στον τομέα της άμυνας, η Saudi Arabian Military Industries (SAMI), η οποία ξεκίνησε το 2017, έχει συσσωρεύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια με ξένες εταιρείες. Πέρυσι η SAMI ανακοίνωσε συνεργασία με την Boeing για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και γενικής επισκευής για στρατιωτικές περιστροφικές πλατφόρμες που λειτουργούν στο Βασίλειο.
Επίσης τον Ιούνιο, σε μια συμφωνία που σηματοδοτεί τις πιθανές συνέργειες μεταξύ αεροδιαστημικής και άμυνας, η θυγατρική SAMI SAMI-AEC ανακοίνωσε μια συνεργασία για να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία την έδρα του αμερικανικού κατασκευαστή άμυνας Lockheed Martin’s Sniper Advanced Targeting Pod Repair Center για μονάδες αντικατάστασης γραμμής για ελικόπτερα στη Μέση Ανατολή.
Οι δορυφόροι
Σύμφωνα με το Oxford Business Group , εισβάλλοντας στον διαστημικό τομέα, οι χώρες του Κόλπου έδωσαν προτεραιότητα στην ανάπτυξη εγχώριων ικανοτήτων για την κατασκευή δορυφόρων με στόχο την ενίσχυση των συστημάτων επικοινωνιών και παρακολούθησης.
Το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και το Ομάν έχουν εκτοξεύσει δορυφόρους τα τελευταία χρόνια, με το Ομάν να κατασκευάζει δικό του δορυφόρο, ενώ η δορυφορική εταιρεία Es’hailSat του Κατάρ υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με την Axess Networks τον Ιανουάριο για την παροχή υπηρεσιών τηλεμεταφοράς και τερματικού πολύ μικρού διαφράγματος (VSAT) για την ενίσχυση των δικτύων δορυφορικών επικοινωνιών.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν στην πρώτη γραμμή από αυτή την άποψη μέσω της Εθνικής Διαστημικής Στρατηγικής τους 2030. Πέρυσι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δημιούργησαν ένα ταμείο 817 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη διεθνών και εγχώριων εταιρειών που συνεργάζονται στον τομέα της μηχανικής, των επιστημών και της έρευνας του διαστήματος.
Πέρυσι η Αρχή Ηλεκτρισμού και Νερού του Ντουμπάι (DEWA) εκτόξευσε τον πρώτο νανοδορυφόρο στον κόσμο σε συνεργασία με την εταιρεία μηχανικής διαστημικών σκαφών NanoAvonics για την παρακολούθηση και τη συντήρηση υποδομών νερού και ενέργειας.
Τα ΗΑΕ συνεχίζουν επίσης να επιδιώκουν την εξερεύνηση του διαστήματος με στόχο την επιστημονική πρόοδο. Τον Μάιο ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να στείλουν ένα διαστημόπλοιο στην κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού συστήματος έως το 2028 για μια επταετή μελέτη επτά κύριων αστεροειδών.
Παγκόσμιες συνεργασίες
Η επένδυση στο διάστημα είναι μια ευκαιρία να επωφεληθούν από αυτό που πολλοί βλέπουν ως πρωταρχική ευκαιρία για την εμπορευματοποίηση των διαστημικών ταξιδιών και των επικοινωνιών. Καθώς ο ISS πλησιάζει προς το τέλος του, εταιρείες όπως η Axiom Space καθώς και η Blue Origin και η Nanoracks έχουν ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή σταθμών σε χαμηλή τροχιά της Γης.
Η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει τον διαστημικό σταθμό Tiangong και θέλει να συνεργαστεί με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε τις προθέσεις του στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής Κίνας-ΣΣΚ που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ τον περασμένο Δεκέμβριο.
Μετά την ίδρυση του SSA τον Ιούνιο, ο οργανισμός πραγματοποίησε αμέσως συναντήσεις με κινεζικές κυβερνητικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις για να συζητήσουν την ενισχυμένη συνεργασία και συνεργασίες στους τομείς της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της εξερεύνησης του διαστήματος.
Ο Abdullah Al Swaha, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της SSA, συναντήθηκε με τον ομόλογό του από την China Aerospace Science and Technology Corporation και άλλες κορυφαίες προσωπικότητες από τον διαστημικό τομέα στο Πεκίνο. Αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας, εν τω μεταξύ, είχε συνομιλίες με την κινεζική Galaxy Space, η οποία αναπτύσσει και πουλά δορυφόρους επικοινωνίας, και την iSpace, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη και την κατασκευή διαστημικών σκαφών.
Latest News
Οι κίνδυνοι στα smartphones από τα κακόβουλα NFC tags - Τι λέει η Kaspersky
«Η τεχνολογία NFC είναι εξαιρετικά πρακτική, αλλά μπορεί να αποτελέσει φορέα κακόβουλων δραστηριοτήτων», προειδοποιεί ο επικεφαλής ερευνητής ασφάλειας στην Kaspersky
Η ΕΕ επαναξιολογεί τις έρευνες σε Apple, Google και Meta
Σύμφωνα με το νόμο για τις ψηφιακές αγορές, οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν έρευνες τον περασμένο Μάρτιο για τις big tech Apple, Google και Meta
Στα χέρια του Μασκ και το TikTok; - Πώς θα παίξει τη «χρυσή μετοχή» το Πεκίνο
Οι δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτιμηθούν σε περίπου 40 έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια
Facebook: Το ψεύτικο «μήνυμα απενεργοποίησης λογαριασμού» – Τι πρέπει να κάνετε
Έρχεται μήνυμα από φίλους για απενεργοποίηση λογαριασμού του Facebook
Νέο μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ και τεχνολογίας ΑΙ
Στόχος των νέων περιορισμών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη
Meta και Amazon «κόβουν» τα προγράμματα συμπερίληψης – Νέα συνάντηση Τραμπ και Ζάκερμπεργκ
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνεχίζει την επίθεση φιλίας στον Τραμπ καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ισχυροποίηση των συντηρητικών φωνών.
Οι Κινέζοι ανταγωνιστές «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς των iPhone της Apple - Ο ρόλος της AI
Το iPhone υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 18% του μεριδίου αγοράς το 2024
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
Γιατί 1 στους 4 Αμερικάνους αποφεύγουν την Τεχνολογία Tesla
Είναι εξαιρετικά σπάνια η εμπλοκή ενός επιχειρηματία τόσο ανοιχτά στην πολιτική με τρόπο που να οδηγεί σε μποϋκοτάζ της Tesla