Δίχως ρυθμό και αρκετές αλλαγές κατεύθυνσης στους περισσότερους τίτλους συνέχισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει πλέον δύο μόλις συνεδριάσεις για να καλύψει την ψαλίδα της πτώσης του Αυγούστου (-1,4%). Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,16% στις 1.318,34 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 91 εκατ. ευρώ, ενώ το 20% εξ αυτού διακινήθηκε μέσω πακέτων, ειδικά στις τράπεζες και την Τέρνα Ενεργειακή.

Αν και προσπάθησε να συνεχίσει τα ανοδικά του βήματα το ΧΑ, οι πιέσεις αυτών που προτίμησαν να κατοχυρώσουν κέρδη στους ανοδικούς πρωταγωνιστές των προηγούμενων ημερών έβαλαν φρένο σε αυτήν την προσπάθεια. Ούτε σήμερα λοιπόν κατάφερε να ξεπεράσει τη μεταβλητότητα που προκαλούν οι βραχυπρόθεσμοι, οι οποίοι κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα, με στόχο intraday ή ολίγων ημερών trading, παρά το γεγονός ότι συντηρείται το θετικό κλίμα.

Στάση αναμονής και αναδιαρθρώσεις θέσεων στη Wall Street

Άλλωστε, ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι η αγορά μετράει αντίστροφα για την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας, η οποία επισήμως αναμένεται ανά πάσα στιγμή από τον Σεπτέμβριο. Οι προγραμματισμένες αξιολογήσεις είναι της DBRS στις 8/9 και της Moody’s στις 15/9, ενώ εάν δεν έρθουν θα δώσουν ένα παράθυρο διόρθωσης της αγοράς έως τις επόμενες ημερομηνίες της S&P στις 20/10 και της Fitch την 1/12. Ελάχιστες εξαιρέσεις όμως δεν συμμετέχουν στο «πάρτι» της αναμονής.

Η πρόσφατη διόρθωση, από τις 1.350 στις 1.260 μονάδες περίπου έχει καταστήσει, όμως, τους αγοραστές πιο επιφυλακτικούς, καθώς πάντα υπάρχει η σκέψη μήπως το πτωτικό κύμα δεν έχει εξαντληθεί. Και αυτό, παρά το ότι αυτό που επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές είναι ότι μεσοπρόθεσμα η αγορά έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου, και οι όποιες διορθώσεις αποτελούν ευκαιρίες για αγορά. Και τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται είναι καλές ευκαιρίες για να διαγνώσει κανείς τις αξίες που μπορούν να δώσουν οι εισηγμένες.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, το θετικό πρόσημο στήριξαν οι Quest, Autohellas, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ σε θετικά εδάφη έκλεισαν και οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Coca Cola, Cenergy και Τέρνα Ενεργειακή. Από την άλλη, οι πιέσεις εστίασαν σε Aegean, Motor Oil, Βιοχάλκο, Σαράντης και Εθνική, ενώ σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν και οι ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών