Η καλή επικοινωνία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, είναι γνωστή σε όσους παρακολουθούν τις κινήσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το αποδεικνύει και η σημειολογία: οι δυο τους κάθονται πάντα δίπλα στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, ενώ η Μελόνι φέρεται να σηκώνει πάντα το τηλέφωνό της για μια συζήτηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό με στόχο τον συντονισμό των κινήσεων των χωρών του Νότου πριν από τις μεγάλες αποφάσεις.

Αυτή η καλή χημεία που έχει αναπτυχθεί, βασισμένη στον ρεαλισμό, στα κοινά προβλήματα Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά και στον δρόμο για τη συνεργασία του ευρωπαϊκού Νότου που άνοιξε ο Μάριο Ντράγκι, ενδέχεται να επιβεβαιωθεί και σε ελληνικό έδαφος την Πέμπτη, με την άφιξη της Μελόνι στην Αθήνα για ένα γεύμα εργασίας με τον Μητσοτάκη. Και παρότι τίποτα ακόμα δεν έχει «κλειδώσει», φαίνεται πως πρόκειται για μια άτυπη συνάντηση που βρίσκεται εδώ και καιρό στα σκαριά, καθώς η έλευση της Μελόνι εκκρεμεί ήδη πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Ο Μητσοτάκης και η Μελόνι αναμένεται να δειπνήσουν είτε οι δυο τους είτε με την παρέα λίγων συνεργατών, όμως το μενού είναι περίπου δεδομένο και περιλαμβάνει θέματα περιφερειακής και ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς και ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Για την Αθήνα σημασία έχει η ενέργεια, καθώς θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Ιταλία, επισπεύδοντας, μεταξύ άλλων, ένα (ήδη υπό κατασκευή) καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης. Οσον αφορά το Μεταναστευτικό, που συνεχίζει να απασχολεί και τις δύο πλευρές ως χώρες υποδοχής, υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούλιο, στη Διάσκεψη της Ρώμης για την Ανάπτυξη και τη Μετανάστευση, η Αθήνα είχε ανταποκριθεί στην πρόσκληση με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού, Δημήτρη Καιρίδη.

Οι κορβέτες

Το γεύμα εργασίας των δύο ηγετών συμβάλλει στη σύσφιγξη των ήδη καλών σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες συζητούν εδώ και καιρό και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η απόφαση της Ελλάδας για το πρόγραμμα των τριών συν μία κορβετών – στο τραπέζι βρίσκονται, ήδη από το τέλος του 2022, δύο προσφορές, μία από την ιταλική Fincantieri και μία από τη γαλλική Naval.

Πριν από τις εκλογές, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας συνέδεε το ζήτημα των κορβετών και με τη συμμετοχή ελληνικών ναυπηγείων στην κατασκευή τους, αλλά και με μία ενδεχόμενη αμυντική συμφωνία που θα μπορούσε να προκύψει ενδεχομένως με την Ιταλία.

Με δεδομένο, σε κάθε περίπτωση, ότι τόσο τα καράβια πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Πολεμικό Ναυτικό, η γαλλική πρόταση έχει συνδεθεί με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ η ιταλική με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Παρότι δεν είναι βέβαιο πως το ζήτημα θα συζητηθεί από τους Μητσοτάκη και Μελόνι (η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει το θέμα να τεθεί από την ιταλική), ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Δένδιας, έχει αναφέρει πρόσφατα στα «ΝΕΑ» ότι οι προσφορές για το πρόγραμμα ναυπήγησης των κορβετών είναι σε διαδικασία αξιολόγησης.

Η Λιβύη

Σε περιφερειακό επίπεδο, σημαντικές για την Αθήνα και οι σχέσεις της Ρώμης με την Τρίπολη, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Ελλάδας να στείλει πρέσβη στη Λιβύη και να προσπαθήσει να ανοίξει τις πόρτες του διαλόγου με την κυβέρνηση της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς στις αρχές του 2023, παρουσία της Μελόνι στην Τρίπολη, ιταλικές και λιβυκές πετρελαϊκές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία για το φυσικό αέριο που ανερχόταν σε 8 εκατομμύρια δολάρια.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα