Στο ποσό των 600 εκατ. ευρώ ενδέχεται να φτάσουν τα έσοδα από την φορολόγηση των πλατφορμών διαμοιρασμού, με βάση τις δηλώσεις του 2022, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
Airbnb: Τρώει τον παρά των… ξενοδόχων
Στο πλαίσιο τοποθέτησής του, κατά την επεξεργασία το νομοσχεδίου για τις ψηφιακές πλατφόρμες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Χάρης Θεοχάρης είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη θεσπίσει υποχρεώσεις στις πλατφόρμες που έχουν σχέση με την οικονομία του διαμοιρασμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με όρο να τους αποκλείσουμε από την πρόσβαση στο διαδίκτυο στη χώρα μας.
Σημείωσε πως με αυτό ως εργαλείο «καταφέραμε να τις πείσουμε να συνεργαστούν με την φορολογική διοίκηση (με την ΑΑΔΕ) και να μας δώσουν επιτέλους στοιχεία» και προσέθεσε:
«Ξεκινήσαμε με 50 εκατ. ευρώ έσοδα από την οικονομία του διαμοιρασμού, από το Booking το AirBnB κλπ, και τώρα έχουμε ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια και έχω την αίσθηση ότι μπορεί να είμαστε και πάνω από 600 εκατομμύρια στις δηλώσεις του 2022».
Στο πλαίσιο της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του νέου νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΟ και της ενσωμάτωσης της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 περί συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας, ο κ. Θεοχάρης είπε, μεταξύ άλλων, «τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση και που ενισχύονται από το νέο νομοσχέδιο είναι επαρκή, δε χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Μάλιστα, η Οδηγία 2021/514 που καλούμαστε να ψηφίσουμε, είναι αποτέλεσμα και των δικών μας ενεργειών. Διότι, ήδη από την προηγούμενη τετραετία, ως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχαμε ήδη κατορθώσει να πείσουμε τις πλατφόρμες διαμοιρασμού να συνεργαστούν με την ΑΑΔΕ και να μας δώσουν στοιχεία. Τις αναγκάσαμε να συμμορφωθούν, επί ποινή αποχώρησης από την Ελλάδα. Γι’ αυτό και συμμορφώθηκαν».
Επιπλέον, ο Υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «υπολογίζουμε πως το 90% όσων ιδιοκτητών παραχωρούν ακίνητα για τέτοιου είδους μίσθωση στην Ελλάδα, φορολογούνται κανονικά, κάτι που αποτελεί μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, ως προς την αντιμετώπιση αυτού του είδους της φοροδιαφυγής. Η Οδηγία 2021/514, λοιπόν, έρχεται να επεκτείνει το επιτυχημένο μοντέλο της χώρας μας στην υπόλοιπη Ε.Ε.».
Γενικότερα για το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο εισηγείται προς ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέσα σε μόλις δύο μήνες μετά από τις εθνικές εκλογές, ο κ. Θεοχάρης παρατήρησε ότι «μία λέξη χαρακτηρίζει το δεύτερο σ/ν -δικαιοσύνη. Φορολογική δικαιοσύνη κυρίως, η οποία εδράζεται στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη δεύτερη τετραετία, να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Για εμάς η φοροδιαφυγή είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά. Και η δικαιοσύνη μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, θα επιτρέψει την αύξηση των εισοδημάτων, διότι οδηγεί στην εξυγίανση της οικονομικής δραστηριότητας, αυξάνοντας πολύ πιο ουσιαστικά και πιο γρήγορα το ΑΕΠ».
Αγορά 4 δισ. ευρώ
Το Airbnb βρήκε, στην Ελλάδα μια μεγάλη και προσοδοφόρα αγορά χάρη σε μια σειρά από παράγοντες. Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων έχει φέρει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις σε αστικά κέντρα, σε τουριστικούς προορισμούς, αλλά και σε «απάτητες» γωνιές της χώρας. Ενδεικτικός του εύφορου κλίματος –ή της παντελούς απουσίας ρυθμιστικών κανόνων – είναι ότι ο τζίρος της οικονομίας του Airbnb στην Ελλάδα αναμένεται να αγγίξει τα 4 δισ. ευρώ φέτος.
Στο Airbnb υπολογίζεται πως διατίθενται περί τα 100.000 δωμάτια, διαμερίσματα και σπίτια ανά την Ελλάδα. Μόνο το κέντρο της Αθήνας αριθμεί 12.345 καταχωρίσεις στην πλατφόρμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Inside Airbnb που παρακολουθεί το φαινόμενο του Airbnb παγκοσμίως. Στη Θεσσαλονίκη, οι καταχωρίσεις ανέρχονται σε 3.717, στην Κρήτη βρίσκουμε 25.425 καταχωρίσεις συνολικά, ενώ στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, με προεξάρχουσες τις νήσους των Κυκλάδων, ο αριθμός εκτοξεύεται στις 32.186.
Latest News
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)