Όλο και πιο ξεκάθαρο γίνεται, όσο πλησιάζουμε στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ένα μικρό καλάθι παροχών, σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και την ίδια στιγμή υπόσχεται ότι το καλάθι των μεταρρυθμίσεων θα είναι γενναίο με μεσο-μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
ΔΕΘ: Οι τρεις λόγοι που αλλάζουν το σκηνικό της φέτος
Η υπεραπόδοση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ναι μεν δημιουργεί προσδοκίες στην κυβέρνηση ότι μπορεί να εξασφαλίσει κονδύλια για να δοθούν διάφορα επιδόματα που θα ενισχύσουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών που συνεχίζουν να πλήττονται από την ακρίβεια, ωστόσο η αστάθεια στο διεθνή περίγυρο, δημιουργεί την υποχρέωση σφιχτής και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.
Στοχευμένες παροχές
Για το λόγο αυτό, οι όποιες παροχές ανακοινωθούν από τον κ. Μητσοτάκη θα είναι στοχευμένες και εντός των αντοχών του προϋπολογισμού, με απώτερο στόχο φυσικά την εξασφάλιση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας που θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία με θετικό αντίκτυπο στο επιχειρείν και τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν αναμένεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει μείωση των βασικών συντελεστών ΦΠΑ αλλά ούτε και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωση στα καύσιμα.
Φοροδιαφυγή
Ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκεται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με στόχο αυτή τη φορά να μην μείνουν στα λόγια οι όποιες εξαγγελίες αλλά να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους (επιχειρήσεις, επαγγελματίες αλλά και καταναλωτές) ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο πεδίο αυτό δεν θα αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Πλέον η φοροκλοπή θα εντοπίζεται με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και διαδικασίες που δύσκολα κάποιος θα μπορεί να ξεφύγει και όσοι εντοπίζονται πέραν των προστίμων που θα καλούνται να πληρώσουν θα αντιμετωπίζουν και αυστηρές ποινές φυλάκισης.
Το «μικρό» καλάθι της ΔΕΘ
Οι περιορισμοί που έχει θέσει το Eurogroup σε γενικευμένα μέτρα στήριξης νοικοκυριών αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προσαρμοστεί ανάλογα και τα όποια μέτρα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ να είναι στοχευμένα και να αφορούν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και με προϋποθέσεις.
Η παράταση χορήγησης του Μarket Pass για ένα ακόμη τρίμηνο (Αυγούστου – Οκτωβρίου) είναι θεσμοθετημένη αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση για να δοθεί νέα δίμηνη παράταση χορήγησης της κάρτας αγορών έως τα τέλη του έτους. Μία τέτοια απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία εσόδων του προϋπολογισμού του Αυγούστου αλλά και των επόμενων μηνών.
Το Market Pass
Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 ανοίγει ο νέος κύκλος αιτήσεων του Market Pass είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023. Οι δικαιούχοι που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης. Ωστόσο, μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή εάν έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους, σε σχέση με την πρώτη καταβολή. Οι ενισχύσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023 και για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023. Από την άλλη, όσοι υποβάλουν αιτήσεις από 26 Σεπτεμβρίου έως και 31 Οκτωβρίου, θα λάβουν τα ποσά ενίσχυσης έως την 5η Νοεμβρίου 2023.
Λογαριασμοί ρεύματος
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τη συνέχιση της στήριξης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών όσον αφορά στους λογαριασμούς ενέργειας. Ωστόσο οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος δε θα είναι οριζόντιες καθώς θα χορηγούνται εφόσον κάποιος είναι εντός των εισοδηματικών κριτηρίων που θα εφαρμοστούν. Επίσης θα ανακοινώσει ειδικό πακέτο στήριξης των κοινωνικά και ενεργειακά ευάλωτων.
Youth Pass
Επίσης, μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση του youth pass των 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους οι οποίοι οι οποίοι έως 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο.
Προσωπική διαφορά
Τα Χριστούγεννα θα δοθεί επίδομα προσωπικής διαφοράς από 200 έως 300 ευρώ σε περίπου 700.000 συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις στην τσέπη με το νέο έτος, ενώ εξετάζεται να δοθεί και επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία, όσους λαμβάνουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογένειες με παιδιά. Η εν λόγω επιταγή δεν αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ αλλά θα κάνει σαφές ότι εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν θα προχωρήσει στην ενέργεια ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων.
Επίδομα θέρμανσης
Την ίδια στιγμή, σχεδιάζεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με ταυτόχρονες αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι πέρυσι χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του έφτασε τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.
ΦΠΑ
Βέβαιο θεωρείται ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την επέκταση του μέτρου διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό έως τον Ιούνιο του 2024.
Latest News
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας
«Παζάρια» των ασφαλιστών για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Τι αντάλλαγμα ζητούν οι ασφαλιστικές για να φρενάρουν τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας - Τι λένε έγκυρες πηγές στον ΟΤ
Νέα «φωτιά» στις τιμές ακινήτων - Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023 και αύξηση 2,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας