«Το Market Pass λειτούργησε. Θα λειτουργήσει για κάποιο διάστημα ακόμα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσει ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, για το αν θα συνεχιστεί το μέτρο του Market Pass, κληθείς να σχολιάσει την ακρίβεια στα τρόφιμα και τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα.

Προσέθεσε, πάντως, πως «ένα βασικό εργαλείο που θα έχουμε από την πρώτη του χρόνου για τους δημοσίους υπαλλήλους σίγουρα είναι η αύξηση των μισθών. Ως προς αυτό, για τον ιδιωτικό τομέα, είναι οι αυξήσεις που δόθηκαν ήδη στον κατώτατο μισθό».

Τα 10+3 «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν το Market Pass

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα της ακρίβειας με διαφορετικούς τρόπους. Ένας τρόπος είναι το Market Pass, το οποίο ήταν κάτι που έτυχε και αυτό κριτικής, αλλά πάντως λειτούργησε και στήριξε σε κάποιο βαθμό τα ελληνικά νοικοκυριά», ανέφερε ο υπουργός.

«Ένας δεύτερος τρόπος είναι οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Αθροιστικά η ενίσχυση ετησίως των δημοσίων υπαλλήλων είναι 1.476 ευρώ με όλες τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αλλά και οι αυξήσεις που δόθηκαν στον ιδιωτικό τομέα με την αύξηση του κατώτατου μισθού και με τις αυξήσεις των υπόλοιπων μισθωτών», σημείωσε.

Τόνισε, επίσης, πως «ήμασταν 18οι από πλευράς αγοραστικής δύναμης στον κατώτατο μισθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα είμαστε 13οι».

«Θα δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε»

Για το αν η Ελλάδα θα λάβει την επενδυτική βαθμίδα στις 8 Σεπτεμβρίου, απάντησε πως «θα το ξέρουμε στις 8. Εμείς πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, υπό την προϋπόθεση ότι και εμείς θα είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι. Όταν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, δεν θέλουμε να είμαστε ‘τελευταίοι στους πρώτους’».

«Θέλουμε η χώρα να συνεχίσει να αναβαθμίζεται από πάσης απόψεως. Και η οικονομία της, φυσικά. Άρα πάντοτε λέω – κι όταν βλέπω αυτούς τους οίκους αξιολόγησης, τους συναδέλφους μου έξω, αλλά και όταν μιλάω εδώ – ότι το θεμέλιο της δικής μας πολιτικής είναι να έχουμε μια σοβαρή δημοσιονομική πολιτική. Με άλλα λόγια, θα δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε. Να μάθουμε τα μαθήματα της δεκαετούς κρίσης», είπε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

Μάλιστα, αναφορικά με τα σενάρια που αναφέρουν ότι δεν θα δοθεί σχεδόν τίποτα στη ΔΕΘ, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η εικόνα της χώρας στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «δώσαμε ένα ποσό που ισοδυναμεί με το μισό οικονομικό μας πρόγραμμα από πλευράς προεκλογικών δεσμεύσεων, με ένα νομοσχέδιο του οποίου το μελάνι δεν έχει στεγνώσει ακόμα, στο τέλος Ιουνίου».

Για να καταλήξει πως «οι ρυθμίσεις αυτού του νόμου θα πάρουν σάρκα και οστά – στη μεγάλη τους πλειονότητα – πια από την 1η Ιανουαρίου, όπως είναι οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως είναι το Youth Pass, που δεν θα ναι από 1η Ιανουαρίου, θα είναι νωρίτερα, αλλά πάντως δεν έχει πάρει σάρκα και οστά, όπως ήταν και το Market Pass, για το οποίο από 15 Σεπτεμβρίου είναι η υποβολή των αιτήσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας