Να πάρουν λίγη από τη λάμψη του χθεσινού ράλι της Wall Street προσπαθούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να παραμένει στο επίκεντρο στηρίζοντας το θετικό πρόσημο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,2%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,23% στις 7.482 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,03% στις 15.925 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,04% στις 7.376 μονάδες.

Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο

Οι αγορές όμως αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη γερμανική οικονομία, προκειμένου να διαγνώσουν τις περαιτέρω ενδείξεις για τις πιέσεις των τιμών στην περιοχή. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα θα σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τελευταία της συνεδρίαση, μια άποψη που ενισχύθηκε από την μεγαλύτερη του αναμενομένου συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη .

Ωστόσο, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 5,3% τον Ιούλιο, πολύ υψηλότερος από το στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεσοπρόθεσμα, υποδηλώνοντας ότι μια νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης είναι ακόμη πιθανή πριν από το τέλος του έτους. Η ανακοίνωση του ΔΤΚ του Αυγούστου στην ευρωζώνη αναμένεται αργότερα αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,1%.

Πάντως, ελεγχόμενος, αλλά αυξημένος στο 2,6% ήταν ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ισπανία τον Αύγουστο, σε σχέση με το 2,3% τον Ιούλιο. Η αύξηση του ΔΤΚ τον όγδοο μήνα αποδόθηκε κυρίως στις τιμές της βενζίνης, οι οποίες ανέβηκαν τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τις μειώσεις που καταγράφηκαν τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1%. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές