![Πληθωρισμός: Οι επενδυτές «ποντάρουν» στην αύξηση επιτοκίων ελέω Ισπανίας και Γερμανίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/ot_greek_inflation33.png)
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ολοένα και πιο πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα αφού ο ισπανικός πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό τριών μηνών τον Αύγουστο, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο στην πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τους FT, η ισπανική στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,4% τον Αύγουστο, από 2,1% τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα, οι τιμές καταναλωτή στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αυξήθηκαν 5,9% σε ετήσια βάση έως τον Αύγουστο, μια αύξηση σε σύγκριση με το 5,8% τον Ιούλιο.
Αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές πυροδότησε αμφιβολίες στους επενδυτές για το εάν ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για ολόκληρη τη Γερμανία θα είναι υψηλότερος από το 6,2% που αναμενόταν για τον Αύγουστο.
«Τσιμπάει» ξανά ο πληθωρισμός στην Ισπανία – Το σήμα στην ΕΚΤ
Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν
«Συνολικά, αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι κίνδυνοι είναι πλέον ανοδικοί για τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης αυτής της εβδομάδας», δήλωσε ο Claus Vistesen, οικονομολόγος στην Pantheon Macroeconomics. Ως αποτέλεσμα, τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης ξεπούλησαν, στέλνοντας την απόδοση του ευαίσθητου στα επιτόκια διετούς ομολόγου της Γερμανίας κοντά στο υψηλό ενός μηνός.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ προκάλεσαν άνοδο των τιμών των ομολόγων καθώς οι επενδυτές είδαν χαμηλότερες πιθανότητες για νέα άνοδο των επιτοκίων από την Federal Reserve.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί από 5,3% τον Ιούλιο σε 5,1% όταν ανακοινωθούν τα στοιχεία του Αυγούστου την Πέμπτη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ θα παρακολουθούν επίσης τον βασικό ρυθμό πληθωρισμού, εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο οποίος αναμένεται να μειωθεί από το 5,5% στο 5,3%.
Ο Jeroen Blokland, επικεφαλής έρευνας στον επενδυτικό σύμβουλο True Insights, έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι η μικρότερη από την αναμενόμενη πτώση του βασικού πληθωρισμού στην Ισπανία «θα ενισχύσει τα γεράκια στην ΕΚΤ που θέλουν ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων, διακινδυνεύοντας αργότερα μια βαθύτερη ύφεση».
Το ποσοστό των εταιρειών της ευρωζώνης που αναμένουν να αυξήσουν τις τιμές τους αυξήθηκε στους περισσότερους τομείς για πρώτη φορά από το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις τιμές κατά τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν επίσης κατά το μέγιστο σε περισσότερο από ένα χρόνο. Επιπρόσθετα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ΕΕ υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2020. Οι προσδοκίες για την απασχόληση στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης υποχώρησαν επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, υποδηλώνοντας ότι η ισχυρή αγορά εργασίας της περιοχής θα μπορούσε να αποδυναμωθεί.
Τι θα κάνει η ΕΚΤ
Πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ λένε ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη μειωθεί στο μισό και οι περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια αδικαιολόγητα επώδυνη ύφεση. Αλλά τα «γεράκια» υποστηρίζουν ότι η αύξηση των τιμών είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της τράπεζας. Στην τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα άφησε την πόρτα ανοιχτή για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο για παύση της σύσφιξης της πολιτικής της στην επόμενη συνεδρίασή της στις 14 Σεπτεμβρίου.
Οι οικονομολόγοι λένε ότι η απόφαση του επόμενου μήνα είναι 50-50 και θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το πόσο θα πέσει ο βασικός πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Αύγουστο.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Goldman Sachs: Τι σημαίνει για την οικονομία της Ευρώπης η ειρήνη στην Ουκρανία – Τα 2 σενάρια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/eu-ukraine-600x400.jpg)
Πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη η ειρήνη στην Ουκρανία - Τα 2 σενάρια της Goldman
Τι αναφέρει η Goldman Sachs για τις επιδράσεις της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία - Πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη
![Honda: Υψηλότερα κέρδη μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με τη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/honda-600x400.jpg)
Αύξηση κερδών για Honda μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με τη Nissan
Honda και Nissan οριστικοποιούν την απόφαση να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις για συγχώνευση
![Sony: Αυξημένα κέρδη τριμήνου λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_sony_MJ-600x352.png)
Αυξημένα κέρδη για τη Sony λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming
Το τρίμηνο του Δεκεμβρίου είναι μια βασική περίοδος για τη Sony, καλύπτοντας την εορταστική περίοδο αγορών που είναι συχνά μια κερδοφόρα περίοδος για τις εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης
![ΗΠΑ: Οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν ζημιές δισεκατομμυρίων από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/california-1-600x400.jpg)
ΗΠΑ: Οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν ζημιές δισεκατομμυρίων από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες
Οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν αποσυρθεί από την αγορά της Καλιφόρνια πριν από την καταστροφή τον Ιανουάριο
![Κίνα: Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/beijing-china-600x400.jpg)
Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις κινεζικές επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας
Οι φορολογικές πολιτικές του Πεκίνου για την υποστήριξη της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας είχαν όφελος 350 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις το 2024
![ΗΠΑ: Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» για σπάνιες γαίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» των ΗΠΑ για σπάνιες γαίες
Κομβικές στην τεχνολογική ανάπτυξη, οι ανά τον κόσμο σπάνιες γαίες μπαίνουν στο «κάδρο» του αναθεωρητισμού του Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα
![UniCredit: Σφοδρός ανταγωνισμός με Commerzbank για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ot_unicredit_commerzbank2-600x352.png)
Στα χαρακώματα UniCredit και Commerzbank για τις γερμανικές ΜμΕ
Η UniCredit έχει εξαπολύσει μιντιακή επίθεση μέσω της θυγατρικής της στη Γερμανία θέλοντας να δείξει στους συντηρητικούς Γερμανούς επιχειρηματίες ότι τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη
![Amazon: Ανοίγει κατάστημα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης στο Μιλάνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Amazon-parafarmacia-600x331.png)
Με... ιταλικό αέρα το νέο φυσικό κατάστημα της Amazon
Η Amazon ανοίγει ένα «παραφαρμακείο» στο Μιλάνο, που θα διαθέτει μια σειρά από είδη ομορφιάς και προσωπικής φρροντίδας
![Πολυτέλεια: Η νέα τάση των πλούσιων Κινέζων που τρομοκρατεί τους οίκους πολυτελείας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/china-luxury-scaled-1-600x480.jpg)
Η νέα τάση στην Κίνα που προκαλεί τρόμο στους οίκους πολυτελείας
Πριν όχι πολλά χρόνια, οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν τα αστέρια για όσους πούλαγαν πολυτέλεια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει για την πλούσια ελίτ της τεράστιας χώρας.
![JPMorgan: Εργαζόμενοι υποβάλλουν αίτημα να σταματήσει η πλήρης επιστροφή στο γραφείο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1-600x473.png)
Οχι στην επιστροφή στο γραφείο, λένε οι εργαζόμενοι της JPMorgan
Το αίτημα των εργαζομένων της JPMorgan έρχεται καθώς αυξάνονται και οι προσπάθειες για συνδικαλισμό