Η ατζέντα των θεματικών που το ΠΑΣΟΚ θα επικεντρώσει την προσοχή του, εκπέμποντας καθαρό αντιπολιτευτικό και σοσιαλδημοκρατικό σήμα, ξεκινάει σήμερα στην Βουλή -με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ανοίγει τον φάκελο που αφορά το περιβάλλον, παίρνοντας ως αφορμή τις πυρκαγιές που έκαψαν το προηγούμενο μήνα ένα σημαντικό κομμάτι πρασίνου και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές.

To μεσημέρι στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανοίγει την συζήτηση για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, με έμφαση στην ενίσχυση της πρόληψης και της δασοπροστασίας.

Στην συζήτηση, η οποία θα περιστραφεί γύρω από την ανάγκη αναβάθμισης και προσαρμογής των σχεδίων πολιτικής προστασίας, θα συμμετάσχουν ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, οι διευθυντές ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασιλική Κοτρώνη και Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, ο καθηγητής και πρώην βουλευτής Κώστας Καρτάλης, ο πρόεδρος ΠΟΕΥΠΣ Δημήτρης Σταθόπουλος, ο πυρομετερεωλόγος Νίκος Ηλιόπουλος, οι πρόεδροι των δασολόγων και εθελοντικών οργανώσεων πυροπροστασίας (Νίκος Μπόκαρης, Σταύρος Σαλαγιάννης), εκπρόσωποι από το ΓΕΩΤΕΕ, ΠΟΕΟΔΠ και ΕΑΠΣ (Μενέλαος Γαρδικιώτης, Απόλλων Κουνής, Κωνσταντίνος Ξηροκώστας), την WWF (Νίκος Γεωργιάδης), ο αντιπρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων πυροσβεστών Νεοκλής Μπαρδάκης, καθώς και αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος. Με αυτό τον τρόπο, στην Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκουν να αναδείξουν τα προβλήματα, κρατώντας ανοιχτό δίαυλο με τους επιστήμονες και τους τεχνοκράτες που ασχολούνται χρόνια με ζητήματα περιβάλλοντος και μπορούν να συνδράμουν στην αποτίμηση της κατάστασης μετά και τις φετινές καταστροφές, αλλά και την διαχείρισή τους από τον κρατικό μηχανισμό.

Φωτιές: Σχεδιάζουν την αντιπολιτευτική τους γραμμή πάνω στις πυρκαγιές

«Πράσινη» ατζέντα

«Πρόληψη μόνο με μέτρα έγκαιρης κατάσβεσης, ανίχνευσης -που εκ’ του αποτελέσματος δεν λειτουργούν επαρκώς- ή με διαχρονική, συστηματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη δράση, μέσα στο δάσος και στις αγροτοδασικές εκτάσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, επιστημονικούς φορείς και Ιδρύματα;», αναφέρουν σ’ αυτό το μήκος κύματος από τον τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, ως απάντηση στα συμπεράσματα της σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις φωτιές στον Εβρο. «Περιμέναμε τα αποτελέσματα της σύσκεψης να τροφοδοτήσουν εποικοδομητικά τον δημόσιο διάλογο, για την οργάνωση της επόμενης μέρας, αλλά ματαίως και αναμενόμενα, για άλλη μια φορά, διαψευστήκαμε».

Η «πράσινη» ατζέντα ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ, καθώς αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία θέλει όχι μόνο να έχει παρεμβατικό λόγο, αλλά παράλληλα να μπορεί να επικοινωνεί με τα προοδευτικά, οικολογικά κινήματα της χώρας.

Ηδη μια πρώτη τέτοια επικοινωνία γίνεται σε επίπεδο δήμου, στην Αθήνα, όπου ο Χάρης Δούκας συμπεριλαμβάνει στο ψηφοδέλτιό του πρόσωπα που ασχολούνται χρόνια με τα θέματα περιβαλλοντικής προστασίας -ως τεχνοκράτης που ασχολείται με την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση, ο Δούκας έχει προσωπικές επαφές μαζί τους, ανοίγοντας μια πόρτα που θέλει να εκμεταλλευτεί και το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα θεματικά τραπέζια που θα λάβουν χώρα την Κυριακή, πριν την ομιλία του Ανδρουλάκη στο Ζάππειο για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη. Παρουσία του Δούκα, ο οποίος θα είναι ένας εκ των συμμετεχόντων, ετοιμάζεται συζήτηση για το περιβάλλον και τις βιώσιμες πόλεις.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»