
«Ποινικά κολάσιμη» θα είναι οποιαδήποτε παρεμπόδιση των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασία τους κατά τη διάρκεια απεργίας, ενώ με ταχείς ρυθμούς θα προχωρήσει η ψηφιακή κάρτα εργασίας, έτσι ώστε εντός του επόμενου έτους να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της στο σύνολο της οικονομίας.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης υπογράμμισε χθες πως «είναι σεβαστή η απεργία, αλλά σεβαστή είναι και η εργασία».
Εργασιακό: Δεκατρείς ερωτήσεις – απαντήσεις για το νέο νομοσχέδιο
Παρεμπόδιση εργασίας
Αναφέρθηκε στη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο με την οποία απαγορεύεται η παρεμπόδιση της ελεύθερης προσέλευσης ή αποχώρηση από την εργασία όσων επιθυμούν να εργαστούν σε περιόδους απεργιακών κινητοποιήσεων.
Συγκεκριμένα όποιος εμποδίζει την ελεύθερη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία. Την παροχή της εργασίας από εργαζομένους που επιθυμούν να εργαστούν. Ή όποιος ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία σε βάρος αυτών των εργαζομένων που επιθυμούν να εργαστούν. Ή όποιος συμμετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους κατά τη διάρκεια ή μη απεργίας, θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται.
Καταλήψεις
«Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να σταματήσουν τα φαινόμενα παράνομων καταλήψεων χώρων εργασίας. Ποινικοποιείται η κατάληψη χώρων εργασίας και η παρεμπόδιση εργαζομένων, που το επιθυμούν, να εργαστούν ελεύθερα και δίδεται η δυνατότητα στις αρχές να επέμβουν», σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι εντός ενός έτους η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμόζεται στο σύνολο της οικονομίας με αποτέλεσμα να μην χάνεται ούτε μια ώρα υπερωρίας και οι εργαζόμενοι να αμείβονται αναλόγως με το ωράριο εργασίας τους.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας ήδη αποτελεί καθημερινότητα για τους εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες, ενώ αναμένεται η ταχύτατη επέκτασή της. «Είναι μία επανάσταση που μας έχει φέρει η τεχνολογία, η οποία εάν χρησιμοποιηθεί σωστά θα βοηθήσει πολύ την επιχείρηση και τον εργαζόμενο», σημειώνει ο υπουργός.
Εφεξής, οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν οικειοθελώς την κάρτα δεν θα έχουν την υποχρέωση να καταχωρούν εκ των προτέρων τις αλλαγές στο ωράριο ή την υπερωριακή απασχόληση. Οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλάσσονται από το 90% των γραφειοκρατικών διαδικασιών που προβλέπονται στην εφαρμογή της κάρτας εργασίας.
Τέλος, σε περίπτωση που εντοπιστούν εργαζόμενοι να απασχολούνται και να μην καταγράφονται στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται είναι 10.500 ευρώ. Επίσης αντίστοιχο πρόστιμο (10.500 ευρώ) προβλέπονται για εργοδότες που υποδηλώνουν τους απασχολούμενους στην επιχείρησή τους. Δηλαδή δηλώνουν έναν εργαζόμενο ότι απασχολείται με τετράωρη εργασίας και στην πραγματικότητα εργάζεται κανονικά οκτάωρο.


Latest News

Το πρώτο τεστ για μειώσεις φόρων - Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι αλλαγές
Συναντήσεις οικονομικού επιτελείου και κλιμακίων του ΕSM και της ΕΚΤ για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού - Κλειδί η μείωση της φοροδιαφυγής και οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις

Αλμα 2,66 δισ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ το 2024
Διασύνδεση ταμειακών – POS εκτόξευσαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις εισπράξεις ΦΠΑ – Στα 19 δισ. ευρώ ο ΦΠΑ που βεβαιώθηκε πέρυσι - Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη αύξηση ηλεκτρονικών πληρωμών

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Τέλος χρόνου για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ
Πώς γίνεται η εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Πάνω από 42.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα – Ένας στους 4 με επιστροφή φόρου
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις – Τι ισχύει με μισθωτούς και έκπτωση φόρου – Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

«Κούρεμα» προστίμων για 3 στους 10 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές
Πόσοι δικαιώθηκαν το 2024 από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών - Στα δικαστήρια καταλήγουν χιλιάδες υποθέσεις - Ποιοι και πώς κερδίζουν έκπτωση 50% στα πρόστιμα

Κίνητρα για την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων – Το σχέδιο
Μεταβολές στο καθεστώς που διέπει τις κλαδικές συμβάσεις έως το τέλος του έτους μελετά το υπ. Εργασίας για να ενισχυθούν οι μέσοι μισθοί

Προσοχή στο... κενό μεταξύ χρεών - Τι συμβαίνει με την είσπραξη των οφειλών
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τα χρέη στην εφορία συσσωρεύονται όταν αυξάνονται δυσανάλογα τα φορολογικά βάρη, σε σχέση με το εισόδημα

Αυξημένος ο ρυθμός υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων
Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει υποβληθεί το 30% των δηλώσεων

Η στενή σχέση επιδόματος ανεργίας και νέου κατώτατου μισθού - Τι είπε ο Πρωτοψάλτης
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και για τα προγράμματα απασχόλησης και το νέο επίδομα ανεργίας