Υπομνήματα με τα αιτήματα παραγωγικών και επιστημονικών φορέων κατέθεσαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι εκπρόσωποι τους στη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί τους, ενόψει της ομιλίας του στα εγκαίνια της 87ης ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.
ΣΒΕ: Εκπόνηση «Master Plan» για την ανάσχεση των συνεπειών των καταστροφικών πυργαγιών στη Θράκη
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων
Την πεποίθηση ότι “στο τέλος της τετραετίας οι εξαγωγές θα φτάσουν στο ύψος των 120 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή στο 60% του ΑΕΠ, κι αυτό θα σημάνει περισσότερα χρήματα στην κυβέρνηση, ώστε να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη και να μειώσει φόρους”, εξέφρασε ο πρόεδρος ου Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Συμεών Διαμαντίδης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους φορέων στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Διαμαντίδης εξέφρασε στον πρωθυπουργό την ικανοποίηση του ΣΕΒΕ για την έναρξη υλοποίησης της εξαγγελίας για τη τη δημιουργία του «Thessaloniki Logistics Center» στο στρατόπεδο Γκόνου και παράλληλα έθεσε, για να αντιμετωπιστούν, τα εξής ζητήματα:
-Η ενίσχυση διεθνούς ανταγωνιστικότητας ελληνικής οικονομίας
-Η Εκπαίδευση-Κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού-ενίσχυση της απασχόλησης
-Ο άμεσος σχεδιασμός και η υλοποίηση πλάνου στήριξης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου μετά τη μεγάλη περιβαλλοντική και όχι μόνο καταστροφή. O πρόεδρος του ΣΕΒΕ δήλωσε την πρόθεση του Συνδέσμου να συμβάλλει με τα μέλη του στην όλη προσπάθεια μέσω του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης».
-Η μείωση του ασφαλιστικού κόστους και ειδικότερα του μη μισθολογικού κόστους.
– Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας Δημοσίου και η απλοποίηση διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των οποίων στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και στον Αναπτυξιακό Νόμο,
-Η αναβάθμιση των υποδομών και η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης για την ορθή λειτουργία της οικονομίας,
-Η επιχορήγηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν,
-Η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ιδιαίτερα δυναμικός εξαγωγικός κλάδος των υδατοκαλλιεργειών και η στήριξη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς και η υποστήριξη των μεταποιητικών, τυποποιητικών, εξαγωγικών μονάδων επιτραπέζιων ελιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακαρπίας των επιτραπέζιων ποικιλιών ελιάς για την ελαιοκομική περίοδο 2023/24,
-Η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων και διαμόρφωσης στρατηγικής για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ώστε να μη κινδυνεύουν κάθε χρόνο, πέραν όλων των άλλων, και επιχειρήσεις
-Περαιτέρω κίνητρα για την μεγέθυνση των επιχειρήσεων στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, μέσω εξαγορών, συμπράξεων, συγχωνεύσεων και συνεργασιών με μεγαλύτερες επιχειρήσεις με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος
H πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Λουκία Σαράντη κατέθεσε υπόμνημα με
8 δέσμες προτάσεων για τη βιομηχανία και την περιφερειακή ανάπτυξη και Master Plan για την ανάσχεση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θράκη με χρόνο ολοκλήρωσης τους 12 μήνες.
Οι οκτώ δέσμες προτάσεων είναι οι εξής:
1. Ανάσχεση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θράκη
2. Αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού
3. Βελτίωση των υποδομών
4. Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης
5. Μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος
6. Βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος που αφορά την επιχειρηματικότητα
7. Εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, και,
8. ‘Αμβλυνση των επιπτώσεων από την αύξηση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία,
Σχετικά με το Master Plan για την ανάσχεση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θράκη η κ. Σαράντη τόνισε: “Επειδή με αποζημιώσεις δεν λύνονται τα σημαντικά προβλήματα περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, προτείναμε την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των άμεσων προβλημάτων για τη Θράκη, αλλά κυρίως εκείνων που με βεβαιότητα θα αναδειχθούν πολύ σύντομα σε κοινωνικό, επιχειρηματικό και περιβαλλοντικό επίπεδο στην περιοχή. Στο «Master Plan» ζητήσαμε να προδιαγραφούν συγκεκριμένες ενέργειες, να δημιουργηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, να εξασφαλισθούν οι μηχανισμοί λειτουργικών ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις της περιοχής και να προβλεφθεί το κατάλληλο σχήμα «διακυβέρνησής» του”.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο
Υπόμνημα στον πρωθυπουργό κατέθεσε ο Α΄ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) Γιώργος Βλαχογιάννης, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να γίνει συγκράτηση του ενεργειακού κόστους με ενδυνάμωση της ενεργειακής μετάβασης, με περαιτέρω αύξηση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας και παράλληλη επένδυση στα δίκτυα διανομής και αποθήκευσης.
Είπε ότι το ΕΒΕΘ σημειώνει πως απαιτείται αναβάθμιση των υποδομών για μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε διαμετακομιστικό κέντρο και κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας και οι απαραίτητες ενέργειες είναι:
-Σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο.
-Σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα και τους Τοξότες Ξάνθης.
-Προγραμματισμός κατασκευής πρόσθετης συνδετήριας οδικής αρτηρίας Εγνατίας Οδού -ΠΑΘΕ, που θα διέρχεται από την περιοχή των Γιαννιτσών.
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης (Ο.Ε.Ε.Θ.), Γιώργος Μουτσογιάννης, κατέθεσε υπόμνημα με τα παρακάτω αιτήματα:
1. Να μπει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας.
2. Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.
3. Να παγώσουν οι οφειλές προς το δημόσιο που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας.
4. Να προστατευτεί η επαγγελματική στέγη, δίνοντας παράταση δύο ετών για όσα συμβόλαια λήγουν φέτος.
5. Να υλοποιηθούν προγράμματα επιδότησης των θέσεων εργασίας.
6. Με νομοθετική παρέμβαση να απαγορευτούν οι διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επαγγελματίες για όσο τουλάχιστον διαρκεί η ενεργειακή κρίση.
7. Να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού για την διευθέτηση της εκκρεμότητας με τις ιδιωτικές εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων ώστε οι επαγγελματίες αφενός να μην χρεώνονται για χώρους που απαγορεύονταν με διάταξη νόμου να χρησιμοποιούν αφετέρου να αποσαφηνιστούν τα ποσοστά συμμετοχής δικαιωμάτων κάθε εταιρίας.
8. Να επιμηκυνθούν χρονικά τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις ΛΑΕΚ 1-49.
9. Να ολοκληρωθούν οι εργασίες το Μετρό Θεσσαλονίκης εντός του ανακοινωθέντος χρονοδιαγράμματος, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
10. Να επανέλθουν ή να ψηφιστούν άμεσα ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες σε τουλάχιστον 120 δόσεις χωρίς τις απαγορευτικές ή περιοριστικές προϋποθέσεις του παρελθόντος για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ένταξη επαγγελματιών.
11. Να μειωθεί το ύψος του ποσοστού της προκαταβολής φόρου των Ν.Π.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο
Υπόμνημα για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον, καθώς και για τις απαιτούμενες ενέργειες υποστήριξης και ενίσχυσης των Γεωτεχνικών Επιστημών στην Ελλάδα, κατέθεσε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ Αθανάσιος Σαρόπουλος.
Ο Ιατρικός Σύλλογος
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας τόνισε πως “πάγια θέση του Ιατρικού Συλλόγου είναι η πλήρης κατάργηση του clawback στους κλινικοεργαστηριακούς, ενός μνημονιακού μέτρου το οποίο πρέπει να παύσει να υφίσταται καθότι η συνέχιση του διακυβεύει τη λειτουργία των μικρών εργαστηρίων και ιατρείων”.
Υποστήριξε, επίσης, την πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για φορολόγηση των καπνικών προϊόντων προς όφελος του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος
Το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων έθεσε στη συνάντηση ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσιος Ευγενίδης.
“Το πρόβλημα χρονίζει και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών, οι οποίοι δεν βρίσκουν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο τη στιγμή που το χρειάζονται, ενώ συχνά δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης του ελλείποντος φαρμάκου με κάποιο γενόσημο”, είπε και πρόσθεσε: “Οι ελλείψεις αφορούν φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών, των οποίων οι τιμές είναι πολύ χαμηλές στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό τα καθιστά αφενός ασύμφορα για ευρεία κυκλοφορία στη χώρα μας αφετέρου ελκυστικά για εξαγωγές σε χώρες της Ε.Ε. από μεσάζοντες που επιτυγχάνουν εύκολα υπερκέρδη λόγω του ότι εκεί έχουν πολύ πιο υψηλές τιμές».
Ο κ. Ευγενίδης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να συνεχιστεί η αναστολή των εξαγωγών, η οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρότεινε, μεταξύ άλλων, την επέκταση της λίστας απαγόρευσης σε όλα τα ελλείποντα φάρμακα, καθώς και τη δημιουργία παρατηρητηρίου ελλείψεων.
Παράλληλα έθεσε τα αιτήματα του Φαρμακευτικού Συλλόγου για:
-Ανάκληση του rebate στα φάρμακα και του clawback στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, επαναφορά του ωραρίου σε 40ωρο και πενθήμερο και επαναφορά του ιδιοκτησιακού αποκλειστικά σε επιστήμονες φαρμακοποιούς και όχι σε επιχειρηματίες
-Θέσπιση της υπερωριακής αμοιβής κατά τη διάρκεια των διανυκτερεύσεων, καθώς και ένταξη νέων προσφερόμενων αμειβόμενων υπηρεσιών μέσω του σύγχρονου ελληνικού φαρμακείου
-Χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) αξίας μέχρι κάποιου χρηματικού ποσού από τα ιδιωτικά φαρμακεία με την προβλεπόμενη νομοθετημένη αποζημίωση
-Αμεση εξόφληση οφειλών ύψους 582.000 ευρώ που εκκρεμούν από το 2012 για συνταγές που εκτελέστηκαν στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης σε ασφαλισμένους Ταμείων, τα οποία αργότερα ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
ΕΤΕπ: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Τι συζητήθηκε κατά την σημερινή επίσκεψη της Νάντια Καλβίνιο στη χώρα μας
Με την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο συναντήθηκε ο Χατζηδάκης - Τι συζήτησαν
Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ακόμα την κ. Καλβίνιο για τη σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τις δυνατότητες συνεργασίας
Οι έμμεσοι φόροι γεμίζουν τα κρατικά ταμεία - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ [γράφημα]
Τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2023 αντιστοιχούσαν στο 21,9% του ΑΕΠ έναντι 20,8% στις χώρες του ΟΟΣΑ
«Πράσινο φως» Παπαθανάση σε 682 επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ
Πάνω από 18,7 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις στο εννεάμηνο - Ποιοι προτίμησαν Ελλάδα
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 16.722,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η Ευρώπη θα απαντήσει αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς
Ο Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Πώς αντιμετωπίζουν την Black Friday οι Έλληνες - Η έρευνα της Revolut
Το 7% των Ελλήνων ανησυχεί μήπως πέσει θύμα απάτης στην Black Friday, ωστόσο, θα αναζητήσει μεγάλες προσφορές
«Καμπανάκι» ΙΟΒΕ για την υστέρηση των περιφερειών - Στην Αττική το μισό ΑΕΠ
Η έρευνα του ΙΟΒΕ επισήμανε πως υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση και ευκαιρίες για σύγκλιση των ελληνικών περιφερειών σε μια σειρά από τομείς