Ανοδική, παγκοσμίως, βαίνει σύμφωνα και με το ΣΕΠΕ, η πορεία των πληρωμών μέσω ψηφιακών πορτοφολιών, με την Ελλάδα να μπαίνει σταδιακά και αυτή στον κόσμο των digital wallets. Μάλιστα, τα e-wallets, σε ορισμένες χώρες, αποτελούν την προτιμότερη μέθοδο πληρωμής για ηλεκτρονικό εμπόριο ή ηλεκτρονικές συναλλαγές ευρύτερα.

Η αξία των συναλλαγών μέσω ψηφιακών πορτοφολιών θα ξεπεράσει τα $16 τρισ. το 2028, από $9 τρισ. που εκτιμάται ότι θα είναι το αντίστοιχο μέγεθος το 2023. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Juniper Research, στην οποία  ανήκουν οι παραπάνω εκτιμήσεις, η συνολική αξία των συναλλαγών με ψηφιακά πορτοφόλια θα αυξηθεί κατά 77% μεταξύ 2023 και 2028. Αυτή η ανοδική τάση καθοδηγείται από την κινητικότητα τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Έρχεται η ενιαία ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα και το «πορτοφόλι» για όλους

Η μελέτη της Juniper Research προσδιόρισε τις προηγμένες υπηρεσίες ως βασική πηγή αύξησης των εσόδων για τα ψηφιακά πορτοφόλια. Οι προηγμένες υπηρεσίες, όπως το BNPL ή τα μικροδάνεια, επιτρέπουν στους παρόχους ψηφιακών πορτοφολιών να διαφοροποιούν τα έσοδα τους.

«Η δημοτικότητα του BNPL, ειδικά στους νεότερους καταναλωτές, θα προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό χρηστών και θα δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα. Οι προηγμένες υπηρεσίες δίνουν στους παρόχους ψηφιακών πορτοφολιών την ευκαιρία να διαφοροποιηθούν στην αγορά και να δημιουργήσουν πρόσθετα έσοδα» , αναφέρουν οι αναλυτές.

Περί ασφάλειας

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα οφέλη ασφαλείας αποτελούν βασικό μοχλό χρήσης του ψηφιακού πορτοφολιού στο ηλεκτρονικό εμπόριο στις ανεπτυγμένες αγορές. Πολλοί καταναλωτές δεν επιθυμούν να εισάγουν τα στοιχεία της κάρτας στο διαδίκτυο. Με τα ψηφιακά πορτοφόλια, αυτό το πρόβλημα αμβλύνεται, καθώς το tokenisation επιτρέπει τη χρήση των πληροφοριών κάρτας και άλλων πληρωμών με εξαιρετικά ασφαλή τρόπο.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με τη στροφή στο e-commerce, αλλάζουν και οι συνήθειες των καταναλωτών σε επίπεδο πληρωμών. Η χρεωστική κάρτα (60%) παραμένει ο πιο δημοφιλής τρόπος πληρωμών, η αντικαταβολή ακολουθεί (53%) και η πιστωτική κάρτα έπεται (με 23%). Ωστόσο, πλέον, σημαντική διείσδυση αρχίζουν να αποκτούν και τα ψηφιακά πορτοφόλια (e-wallets). Όπως προκύπτει από την τελευταία έκδοση της Focus on Tech Life Tips, στην ελληνική αγορά παρατηρείται την τελευταία διετία έκρηξη της χρήσης e-wallets κατά 146%. Ενώ το 1ο εξάμηνο του 2020 μόλις το 6% των καταναλωτών πλήρωνε με ψηφιακό πορτοφόλι, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στο 14%.

Άνοδος των e-wallets

Τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια είναι η κορυφαία μέθοδος πληρωμής στην Κίνα και την Ινδία, τόσο για αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου, όσο και για το σύνολο των συναλλαγών. Αντίθετα, στο Χονγκ Κονγκ και τη Βραζιλία δεν χρησιμοποιούνται σε τέτοια ευρεία κλίμακα.

«Οι τράπεζες στις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και άλλες ανεπτυγμένες αγορές θα επηρεαστούν από την ραγδαία άνοδο στη χρήση των ηλεκτρονικών πορτοφολιών, καθώς οι νέοι σε ηλικία καταναλωτές δείχνουν πολύ μεγαλύτερη προτίμηση σε αυτά, έναντι των πιστωτικών καρτών», σχολιάζουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ακίνητα: Διαθέσιμα σε κινητά και υπολογιστές νέα ψηφιακά στοιχεία – Αναβαθμίζεται ο «χάρτης αξιών»
Ακίνητα |

Σε κινητά και υπολογιστές νέα ψηφιακά στοιχεία για τα ακίνητα - Αναβαθμίζεται ο «χάρτης αξιών»

Η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών «χαρτών αξιών», αποτελεί επιτακτική ανάγκη, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που καταγράφεται για την πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς