Την απένταξη έργων ύψους 800 εκατ. ευρώ  από το Ταμείο Ανάκαμψης φέρεται να έχει προτείνει η Ελλάδα, καθώς αυτά κρίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις που υπήρχαν όταν υποβλήθηκε το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και η ολοκλήρωσή τους δεν προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

Συγκεκριμένα, ενόψει του κινδύνου να χαθούν κονδύλια, η κυβέρνηση προτείνει στην Κομισιόν την απένταξη έργων, όπως οι διάδρομοι 5G στο εθνικό οδικό δίκτυο, αντιπλημμυρικά έργα και κάποια έργα ύδρευσης.

Αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, θα αντικατασταθούν με αύξηση των κονδυλίων για το «Εξοικονομώ», την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ και για φωτοβολταϊκά στη στέγη. Κάποια από αυτά θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2021-2028, που προσφέρει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης, ενώ άλλα θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, διαβεβαιώνουν οι αρμόδιες αρχές.

Διπλή ένεση ρευστότητας στην αγορά – Πρόσθετοι πόροι έως 5 δισ. στο «Ελλάδα 2.0»

Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός του «Ελλάδα 2.0» μειώθηκε κατά 339 εκατ. ευρώ (στα 17,43 δισ. ευρώ), λόγω υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της χώρας. Ωστόσο, προστέθηκαν ισόποσοι πόροι 795 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος REPowerEU, που θα κατευθυνθούν σε έργα σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση. Ετσι, συνολικά, ο προϋπολογισμός των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανέλθει, εφόσον γίνει δεκτή η πρόταση, σε 18,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα θα υποβάλλει αίτημα για πρόσθετο δάνειο 5 δισ. ευρώ, που θα προστεθεί στα 12,7 δισ. ευρώ του σημερινού δανειακού σκέλους, ανεβάζοντας τον προϋπολογισμό των δανείων του Ταμείου στα 17,7 δισ. ευρώ.

Μπορεί η χώρα μας να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων στην πρόοδο των εκταμιεύσεων του Ταμείου και έχει εισπράξει θετικά σχόλια γι’ αυτό από την Κομισιόν, έχουν πλέον αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες σοβαρές δυσκολίες, καθώς τα λεγόμενα ορόσημα, δηλαδή τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση επόμενων δόσεων, προϋποθέτουν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό την επίτευξη προόδου στην υλοποίηση των επενδύσεων.

Ετσι έρχονται στην επιφάνεια οι γνωστές παθογένειες του συστήματος δημοσίων έργων. Τέτοια περιστατικά αναμένεται να πυκνώσουν, καθώς τα έργα προχωρούν στα επόμενα στάδια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές
ΓΑΙΟΣΕ: Τέσσερις μνηστήρες για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη
Επιχειρήσεις |

Τέσσερις μνηστήρες για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη

Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 30 έτη τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, ανάπτυξη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση