Μέρες μετά την επιτυχημένη αποστολή της Ινδίας στο φεγγάρι, η χώρα στρέφει τώρα το βλέμμα της στον Ήλιο.

Σύμφωνα με τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (ISRO), το διαστημικό σκάφος Aditya-L1 θα εκτοξευτεί από τον διαστημικό σταθμό Sriharikota στις 2 Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια να  μελετήσει τον Ήλιο και την επίδρασή του στον διαστημικό καιρό.

Η ISRO  αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι, το Aditya, το οποίο αναφέρεται στον ήλιο στα Χίντι, πρόκειται να τοποθετηθεί σε τροχιά φωτοστέφανου γύρω από το σημείο Lagrangian 1 του συστήματος Ήλιου-Γης, όπου ο ήλιος μπορεί να παρατηρηθεί χωρίς κανένα εμπόδιο.

Ινδία: Ο πύραυλος Chandrayaan-3 προσσεληνώθηκε με επιτυχία στον Νότιο Πόλο της Σελήνης

Τα σημεία Λαγκράνζ

Τα σημεία Λαγκράνζ είναι σημεία μεταξύ δύο ουράνιων σωμάτων όπου διατηρείται βαρυτική ισορροπία. Αν σε ένα από αυτά τα σημεία τοποθετηθεί ένας δορυφόρος, θα δέχεται συνολική βαρυτική δύναμη μηδέν, αν συνυπολογιστεί βέβαια και η φυγόκεντρος δύναμη.

Την ύπαρξη των σημείων αυτών είχε προβλέψει ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Ζοζέφ Λουί Λαγκράνζ, από το 1772. Υπάρχουν πέντε τέτοια σημεία ισορροπίας (L1 έως L5) για ένα σύστημα δύο ουράνιων σωμάτων.

Τα σημεία Λαγκράνζ είναι θέσεις στο διάστημα όπου οι βαρυτικές δυνάμεις δύο μεγάλων μαζών παράγουν «ενισχυμένες περιοχές έλξης και απώθησης», σύμφωνα με τη NASA . Η δύναμη που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραμείνει στη θέση του και να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου — και μπορεί να παρομοιαστεί με «σημεία στάθμευσης» για διαστημόπλοια.

Η μελέτη του Ήλιου

Η εκτόξευση θα σηματοδοτήσει το πρώτο διαστημικό παρατηρητήριο της Ινδίας που θα μελετήσει τον ήλιο και θα προσφέρει ένα «σημαντικό πλεονέκτημα της συνεχούς θέασης του ήλιου χωρίς καμία απόκρυψη ή εκλείψεις», ανέφερε η ανακοίνωση της ISRO.

Η αποστολή θα επιτρέψει επίσης τη μελέτη του ηλιακού ανέμου, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει διαταραχές στη Γη , όπως διακοπή των επικοινωνιών και των συστημάτων πλοήγησης.

Η κυβέρνηση της Ινδίας είχε προβλέψει προϋπολογισμό 46 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποστολή το 2019, αλλά έκτοτε δεν έχει δημοσιεύσει καμία ενημέρωση.

Ο στόχος του φεγγαριού

Την περασμένη Τετάρτη, η Ινδία έγινε η τέταρτη χώρα που προσσεληνώθηκε στο φεγγάρι, με τον σχετικά χαμηλό αρχικό προϋπολογισμό των 75 εκατομμυρίων δολαρίων.

Και όχι απλώς κατάφερε να να μπει στην κλειστή λέσχη των μεγάλων διαστημικών δυνάμεων, καθώς έγινε η τέταρτη χώρα που πήγε στη Σελήνη, αλλά έγινε και η πρώτη που προσσεληνώθηκε στον ανεξερεύνητο νότιο πόλο του μυστηριώδους δορυφόρου της Γης. Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες νωρίτερα, συνετρίβη το διαστημικό σκάφος της Ρωσίας στην ίδια ανεξερεύνητη περιοχή της Σελήνης.

Luna-25: Συνετρίβη στη Σελήνη το ρωσικό διαστημόπλοιο

Το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 εκτοξεύτηκε τον περασμένο μήνα και έπεσε στη σεληνιακή επιφάνεια γύρω στις 15:34 ώρα Ελλάδος.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συντονίστηκε στη ζωντανή ροή της προσγείωσης από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, όπου παρευρέθηκε στη 15η σύνοδο κορυφής BRICS των αναδυόμενων αγορών.

Απευθυνόμενος προς «όλους τους ανθρώπους του κόσμου, τους ανθρώπους κάθε χώρας και περιοχής» έστειλε μήνυμα πως: «Η επιτυχημένη αποστολή της Ινδίας στο φεγγάρι δεν είναι μόνο της Ινδίας… αυτή η επιτυχία ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα».

«Όλοι μπορούμε να φιλοδοξούμε για το φεγγάρι και όχι μόνο», πρόσθεσε ο Μόντι. 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπάρχει κίνδυνος να πάρει τα ηνία από τον άνθρωπο;
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπάρχει κίνδυνος να πάρει η AI τα ηνία από τον άνθρωπο;

Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη κατέχει εξέχουσα θέση τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στη συλλογική μας φαντασία, είναι συνηθισμένο να ακούμε τέτοιου είδους ανησυχίες. Έχουν, ωστόσο, βάση;