Μέρες μετά την επιτυχημένη αποστολή της Ινδίας στο φεγγάρι, η χώρα στρέφει τώρα το βλέμμα της στον Ήλιο.
Σύμφωνα με τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (ISRO), το διαστημικό σκάφος Aditya-L1 θα εκτοξευτεί από τον διαστημικό σταθμό Sriharikota στις 2 Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια να μελετήσει τον Ήλιο και την επίδρασή του στον διαστημικό καιρό.
Η ISRO αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι, το Aditya, το οποίο αναφέρεται στον ήλιο στα Χίντι, πρόκειται να τοποθετηθεί σε τροχιά φωτοστέφανου γύρω από το σημείο Lagrangian 1 του συστήματος Ήλιου-Γης, όπου ο ήλιος μπορεί να παρατηρηθεί χωρίς κανένα εμπόδιο.
Ινδία: Ο πύραυλος Chandrayaan-3 προσσεληνώθηκε με επιτυχία στον Νότιο Πόλο της Σελήνης
Τα σημεία Λαγκράνζ
Τα σημεία Λαγκράνζ είναι σημεία μεταξύ δύο ουράνιων σωμάτων όπου διατηρείται βαρυτική ισορροπία. Αν σε ένα από αυτά τα σημεία τοποθετηθεί ένας δορυφόρος, θα δέχεται συνολική βαρυτική δύναμη μηδέν, αν συνυπολογιστεί βέβαια και η φυγόκεντρος δύναμη.
Την ύπαρξη των σημείων αυτών είχε προβλέψει ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Ζοζέφ Λουί Λαγκράνζ, από το 1772. Υπάρχουν πέντε τέτοια σημεία ισορροπίας (L1 έως L5) για ένα σύστημα δύο ουράνιων σωμάτων.
Τα σημεία Λαγκράνζ είναι θέσεις στο διάστημα όπου οι βαρυτικές δυνάμεις δύο μεγάλων μαζών παράγουν «ενισχυμένες περιοχές έλξης και απώθησης», σύμφωνα με τη NASA . Η δύναμη που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραμείνει στη θέση του και να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου — και μπορεί να παρομοιαστεί με «σημεία στάθμευσης» για διαστημόπλοια.
Η μελέτη του Ήλιου
Η εκτόξευση θα σηματοδοτήσει το πρώτο διαστημικό παρατηρητήριο της Ινδίας που θα μελετήσει τον ήλιο και θα προσφέρει ένα «σημαντικό πλεονέκτημα της συνεχούς θέασης του ήλιου χωρίς καμία απόκρυψη ή εκλείψεις», ανέφερε η ανακοίνωση της ISRO.
Η αποστολή θα επιτρέψει επίσης τη μελέτη του ηλιακού ανέμου, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει διαταραχές στη Γη , όπως διακοπή των επικοινωνιών και των συστημάτων πλοήγησης.
Η κυβέρνηση της Ινδίας είχε προβλέψει προϋπολογισμό 46 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποστολή το 2019, αλλά έκτοτε δεν έχει δημοσιεύσει καμία ενημέρωση.
Ο στόχος του φεγγαριού
Την περασμένη Τετάρτη, η Ινδία έγινε η τέταρτη χώρα που προσσεληνώθηκε στο φεγγάρι, με τον σχετικά χαμηλό αρχικό προϋπολογισμό των 75 εκατομμυρίων δολαρίων.
Και όχι απλώς κατάφερε να να μπει στην κλειστή λέσχη των μεγάλων διαστημικών δυνάμεων, καθώς έγινε η τέταρτη χώρα που πήγε στη Σελήνη, αλλά έγινε και η πρώτη που προσσεληνώθηκε στον ανεξερεύνητο νότιο πόλο του μυστηριώδους δορυφόρου της Γης. Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες νωρίτερα, συνετρίβη το διαστημικό σκάφος της Ρωσίας στην ίδια ανεξερεύνητη περιοχή της Σελήνης.
Luna-25: Συνετρίβη στη Σελήνη το ρωσικό διαστημόπλοιο
Το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 εκτοξεύτηκε τον περασμένο μήνα και έπεσε στη σεληνιακή επιφάνεια γύρω στις 15:34 ώρα Ελλάδος.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συντονίστηκε στη ζωντανή ροή της προσγείωσης από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, όπου παρευρέθηκε στη 15η σύνοδο κορυφής BRICS των αναδυόμενων αγορών.
Απευθυνόμενος προς «όλους τους ανθρώπους του κόσμου, τους ανθρώπους κάθε χώρας και περιοχής» έστειλε μήνυμα πως: «Η επιτυχημένη αποστολή της Ινδίας στο φεγγάρι δεν είναι μόνο της Ινδίας… αυτή η επιτυχία ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα».
«Όλοι μπορούμε να φιλοδοξούμε για το φεγγάρι και όχι μόνο», πρόσθεσε ο Μόντι.
Latest News
Οι κίνδυνοι στα smartphones από τα κακόβουλα NFC tags - Τι λέει η Kaspersky
«Η τεχνολογία NFC είναι εξαιρετικά πρακτική, αλλά μπορεί να αποτελέσει φορέα κακόβουλων δραστηριοτήτων», προειδοποιεί ο επικεφαλής ερευνητής ασφάλειας στην Kaspersky
Η ΕΕ επαναξιολογεί τις έρευνες σε Apple, Google και Meta
Σύμφωνα με το νόμο για τις ψηφιακές αγορές, οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν έρευνες τον περασμένο Μάρτιο για τις big tech Apple, Google και Meta
Στα χέρια του Μασκ και το TikTok; - Πώς θα παίξει τη «χρυσή μετοχή» το Πεκίνο
Οι δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτιμηθούν σε περίπου 40 έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια
Facebook: Το ψεύτικο «μήνυμα απενεργοποίησης λογαριασμού» – Τι πρέπει να κάνετε
Έρχεται μήνυμα από φίλους για απενεργοποίηση λογαριασμού του Facebook
Νέο μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ και τεχνολογίας ΑΙ
Στόχος των νέων περιορισμών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη
Meta και Amazon «κόβουν» τα προγράμματα συμπερίληψης – Νέα συνάντηση Τραμπ και Ζάκερμπεργκ
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνεχίζει την επίθεση φιλίας στον Τραμπ καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ισχυροποίηση των συντηρητικών φωνών.
Οι Κινέζοι ανταγωνιστές «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς των iPhone της Apple - Ο ρόλος της AI
Το iPhone υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 18% του μεριδίου αγοράς το 2024
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
Γιατί 1 στους 4 Αμερικάνους αποφεύγουν την Τεχνολογία Tesla
Είναι εξαιρετικά σπάνια η εμπλοκή ενός επιχειρηματία τόσο ανοιχτά στην πολιτική με τρόπο που να οδηγεί σε μποϋκοτάζ της Tesla