
Άνθρωποι με δεσμούς με τις αρχές επιβολής του νόμου της Κίνας διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη γνωστή επιχείρηση μυστικής ψηφιακής επιρροής με στόχο τη δυσφήμιση της Δύσης και την προώθηση της ατζέντας του Πεκίνου σε περισσότερες από 50 πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακές πλατφόρμες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Meta.
Στο Facebook, μυστικοί χρήστες με δεσμούς με την αυταρχική κυβέρνηση συγκέντρωσαν περισσότερους από 550.000 διαδικτυακούς φίλους προβάλλοντας ψέματα σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη δημιουργία της πανδημίας COVID-19 και επικρίνοντας την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην Ταϊβάν.
Στο Reddit, άλλοι «πολεμιστές» του πληκτρολογίου που συνδέονται με την Κίνα ενέπλεξαν ψευδώς την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Λιζ Τρους στον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.
Κίνα: Στόχος η πρόσβαση σε γερμανική τεχνολογία «από την πίσω πόρτα»
Και σε πολλά διαδικτυακά φόρουμ και ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης – συμπεριλαμβανομένων των Medium, YouTube, Twitter και Quora – ακόμη περισσότεροι χρήστες στόχευσαν Κινέζους αντιφρονούντες και προώθησαν την ατζέντα που επιθυμεί το Πεκίνο.
Η καμπάνια, η οποία διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο, συγκέντρωσε πολύ περιορισμένο αριθμό πραγματικών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με βάση την ανάλυση του Meta. Αλλά το εύρος της εκστρατείας διεθνούς επιρροής από αυτούς που σχετίζονται με την κινεζική κυβέρνηση υπογραμμίζει την προσπάθεια του Πεκίνου να διεκδικήσει μια εξέχουσα θέση δίπλα στη Μόσχα ως το πιο ενεργό κανάλι παραπληροφόρησης ενόψει των μεγάλων εκλογών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο του επόμενου έτους.
Η εκστρατεία για την Κίνα «είναι η μεγαλύτερη μυστική επιχείρηση επιρροής που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στον κόσμο», δήλωσε στο POLITICO ο Ben Nimmo, επικεφαλής πληροφοριών για τις παγκόσμιες απειλές της Meta. «Διαλέξτε ένα μέρος στο Διαδίκτυο και πιθανότατα θα προσπαθήσουν να πάνε εκεί για να διαδώσουν αποτελεσματικά ένα αρκετά απλό σύνολο μηνυμάτων που επαινούν την Κίνα και επικρίνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις δυτικές εξωτερικές πολιτικές».
Σε μια ξεχωριστή εκστρατεία μυστικής επιρροής, η Meta διαπίστωσε ότι ομάδες στη Ρωσία είχαν δημιουργήσει ιστοσελίδες ψεύτικων ειδήσεων που μιμούνταν αυτούς της Washington Post και του Fox News για να προωθήσουν την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία – μια τακτική που ο γίγαντας των social media επισήμανε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο.
«Ενώπιον των εκλογικών μαχών του επόμενου έτους, αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν τέτοιες προσπάθειες», είπε ο Nimmo αναφερόμενος στο πώς οι ομάδες παραπληροφόρησης με έδρα την Κίνα και τη Ρωσία ενίσχυαν τις εκστρατείες επιρροής τους. Μόνο η Meta διέλυσε τέσσερις επιχειρήσεις που συνδέονταν με την Κίνα τον τελευταίο χρόνο, είπε.
Ώρες γραφείου της Κίνας
Η Meta δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί είχε αποδώσει αυτή την τελευταία μυστική επιχείρηση ψηφιακής επιρροής στις κινεζικές αρχές επιβολής του νόμου.
Ωστόσο, η εκστρατεία που διήρκεσε ένα χρόνο περιλάμβανε δεκάδες ομάδες με έδρα την Κίνα – όλες εργάζονταν από την ίδια ψηφιακή υποδομή και το ίδιο βιβλίο ανταλλαγής μηνυμάτων – που αντλούσαν σημεία συζήτησης υπέρ του Πεκίνου σε σχεδόν 8.000 λογαριασμούς Facebook και 15 λογαριασμούς Instagram. Η επιχείρηση εξαπλώθηκε επίσης για να συμπεριλάβει βίντεο στο YouTube, απαντήσεις του Quora και ακόμη και ψεύτικα σχόλια που δημοσιεύτηκαν σε φόρουμ για τη Luxembuger Wort, μια εφημερίδα του Λουξεμβούργου.
Οι κινέζοι που επιστρατεύτηκαν για αυτή τη δουλειά εργάζονταν τακτικές ώρες γραφείου, με βάση την ανάλυση του Meta για τη μυστική εκστρατεία. Τα άγνωστα αυτά άτομα που συνδέονται με το κράτος έκαναν τακτικά διαλείμματα για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, όλα εντός κινεζικών ζωνών ώρας – παρά την προσπάθειά τους να πείσουν ότι βρίσκονταν σε όλο τον δυτικό κόσμο.
Παρά τις περίπλοκες τακτικές, ο αντίκτυπος της εκστρατείας ήταν αμελητέος, στην καλύτερη περίπτωση.
Η ομάδα με έδρα την Κίνα έκανε στοιχειώδη λάθη, όπως η δημοσίευση μιας ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα Μανδαρινικά με τίτλο στην αγγλική γλώσσα και το αντίστροφο. Άλλοι ανέφεραν λανθασμένα ημερομηνίες, όπως όταν η Νάνσι Πελόζι, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ταξίδεψε στην Ταϊβάν. Αλλοι ισχυρισμοί τους όπως π.χ. ότι τα Ηνωμένα Έθνη ψήφισαν εναντίον των ΗΠΑ σε πρόσφατο ψήφισμα – χλευάστηκαν γρήγορα από πραγματικούς ψηφιακούς χρήστες, σημείωσε το Meta.
«Δεν φαίνεται ακόμη να έχουν φτάσει όντως σε πραγματικούς ανθρώπους», είπε ο Nimmo.
Ρωσικές ιστοσελίδες ψεύτικων ειδήσεων
Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Washington Post φαινομενικά απέκτησε μια αποκλειστική δήλωση. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να δήλωσε στον επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στο Βερολίνο ότι ήταν, στην πραγματικότητα, μαριονέτα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Οι αποκαλύψεις — που δημοσιεύτηκαν την ίδια ημέρα, κάτω από την ίδια γραμμή με ένα νόμιμο άρθρο της Washington Post — ήταν ψεύτικες. Κυκλοφόρησαν σε έναν ψευδή ιστότοπο που μιμούνταν αυτόν του ειδησεογραφικού πρακτορείου της Ουάσιγκτον.
Η Meta ανακάλυψε για πρώτη φορά αυτή τη μυστική εκστρατεία πέρυσι, όταν οι ερευνητές της εταιρείας και οι εξωτερικοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ιστότοποι ψευδών ειδήσεων που δημιουργήθηκαν από ομάδες με βάση τη Ρωσία είχαν πλαστογραφήσει ιστότοπους ευρωπαϊκών ειδησεογραφικών πρακτορείων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του βρετανικού Guardian και του γερμανικού Der Spiegel.
Την Τρίτη, ο τεχνολογικός γίγαντας ανακοίνωσε ότι αυτές οι τακτικές έχουν πλέον επεκταθεί και στοχεύουν αμερικανικά και ισραηλινά μέσα με φιλορωσικές αφηγήσεις φιλοδοξώντας να σπείρουν αμφιβολίες για την υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία. Σε άλλη περίπτωση, ομάδες με έδρα τη Ρωσία προώθησαν με παρόμοιο τρόπο ψεύτικες ιστορίες που φέρεται να προέρχονται από το POLITICO, αν και δεν ήταν σαφές εάν αυτή η κρυφή δραστηριότητα σχετιζόταν με αυτό που είχε ανακαλύψει το Meta.
Ο Nimmo της Meta είπε ότι είχε δοθεί μεγάλη προσοχή στην αναδημιουργία των ιστότοπων ψεύτικων ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων τομέα που σχεδόν ταίριαζαν με αυτά των πραγματικών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Αλλά όταν επρόκειτο για την προώθηση της παραπληροφόρησης υπέρ του Κρεμλίνου, οι Ρώσοι -όπως και οι Κινέζοι «συνάδελφοί» τους – που επιδίδονταν σε αυτό το «έργο, δεν είχαν καταφέρει να προσεγγίσουν πραγματικούς ανθρώπους.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Τι περιμένουν οι επενδυτές απο τον Ιλον Μασκ ;
Απαντήσεις για την πτώση των πωλήσεων αλλά και για την παραγωγή ενός φθηνότερου μοντέλου της Tesla αναμένουν οι επενδυτές

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα