Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πάλεψαν να ενσωματώσουν το πλήθος των στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα και τις τελευταίες ημέρες για τις επιμέρους οικονομίες, αλλά και τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, κλείνοντας τον Αύγουστο με απώλειες 2,64%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,46% στις 7.439 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 15.947 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,65% στις 7.316 μονάδες.

Η μετοχή της UBS σημείωσε άλμα 6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου ανήλθαν στα 28,88 δισ. δολάρια, περιλαμβάνοντας τα πρώτα αποτελέσματα μετά την εξαγορά της Credit Suisse. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει καθαρά κέρδη 12,8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Τα στοιχεία

Πληθωρισμός, λιανεμπόριο, αλλά και πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν μόνο λίγα από τα στοιχεία που κλήθηκαν να διαχειριστούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, μαζί με τα χθεσινά για τις τιμές καταναλωτή σε Γερμανία και Ισπανία. Την ίδια ώρα, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στις 26 και 27 Ιουλίου, έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι θα κρατήσουν πιο μετριοπαθή στάση για πιθανές αυξήσεις στα επιτόκια ή παύση των αυξήσεων. Τόνισαν όμως ότι μια νέα αύξηση θα ήταν απαραίτητη εάν ο πληθωρισμός δεν δείξει σημάδια μείωσης.

Την ίδια στιγμή, σταθερός στο 5,3% παρέμεινε στην ευρωζώνη, ενώ τον προβληματισμό για την οικονομία εντείνει η άνοδος σε Γαλλία και Ισπανία, και ο πληθωρισμός στη Γερμανία που παραμένει κολλημένος πάνω από 6%. Ο πληθωρισμός της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 5,7% τους τελευταίους 12 μήνες, από 5,1% τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης της Ιταλίας κατέγραψε ετήσια άνοδο 5,5% τον Αύγουστο.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας τώρα, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 0,8% τον Ιούλιο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν πτώση 2,2%, καταδεικνύοντας τη ζημιά που είχε η επιθετική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ στη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές