Δεν κατάφερε να κάνει την ανατροπή του αρνητικού προσήμου του Αυγούστου το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά έκανε ένα δυνατό συναλλακτικά φινάλε του μήνα, με αφορμή και το rebalancing λόγω αλλαγών στους δείκτες του MSCI. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,34% στις 1.312,49 μονάδες, ενώ σε επίπεδο μήνα, οι απώλειες ήταν της τάξεως του 1,7%, διακόπτοντας ένα σερί τεσσάρων ανοδικών μηνών.

Ο τζίρος, όπως ήταν αναμενόμενο εκτινάχθηκε στα 455 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς να κάνει τα 179 εκατ. και την Τέρνα Ενεργειακή τα 107,8 εκατ. ευρώ, αφού ήταν οι δύο τίτλοι που σχετίστηκαν άμεσα με το rebalancing λόγω αλλαγών στον δείκτη MSCI Greece. Μάλιστα, σημείωσαν και αντίθετες από τις αναμενόμενες πορείες, με την Πειραιώς, που εισήλθε στο δείκτη να χάνει 1,24% και την Τέρνα Ενεργειακή, η οποία βγήκε, να κερδίζει 0,61%.

Θετικό το κλίμα στη Wall Street

Πάντως, το ΧΑ παρέμεινε για τρίτη ημέρα μεταξύ 1.310 – 1.320 μονάδων, με τους πωλητές να έχουν θέσει πλέον μια νέα κόκκινη γραμμή χωρίς να διαταράσσουν τις ισορροπίες. Ο βελτιωμένος όμως τζίρος επιβεβαίωσε όμως ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει, με τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να βλέπουν πλέον την τελική ευθεία, έως την ευκταία ανάκτηση (ή όχι) της επενδυτικής βαθμίδας. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης “χρωστά” την αποφασιστική διαφυγή από τη ζώνη των 1.300 μονάδων, ώστε να ανοίξει και το δρόμο για τη ζώνη των 1.400 μονάδων.

Πλέον μπαίνουμε σε έναν καυτό Σεπτέμβριο, κατά τον οποίο ενδεχομένως η Ελλάδα να λάβει την επενδυτική βαθμίδα. Ο σκόπελος του «μήνα των διακοπών» ξεπερνιέται, έστω και με μικρές απώλειες, αφού ο γενικός δείκτης κατάφερε να ανακάμψει από τα χαμηλά των 1.263 μονάδων, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να ανεβαίνει από Δευτέρα για τις εν πολλοίς αναμενόμενα γεγονότα του νέου μήνα.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, Cenergy, ΟΠΑΠ, Εθνική, ΔΕΗ, Aegean και Πειραιώς δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ πτωτικά έκλεισαν και οι Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Σαράντης, Coca Cola, Titan, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ και Eurobank. Ο Ελλάκτωρ σημείωσε άλμα 4,79%, ενώ σημαντικά κέρδη σημείωσαν Quest, Motor Oil, Autohellas και ΓΕΚ Τέρνα. Θετικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Alpha Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών