Κάποιες φορές πρέπει να συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι απαραιτήτως καταστροφικό να αναλαμβάνουμε ευθύνες. Να λέμε ότι κάποια πράγματα δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε. Να δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε αλλαγές.
Δηλαδή, σε ένα θέμα όπως οι δασικές πυρκαγιές, που φέτος ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές, δεν βοηθάει ιδιαίτερα μια λογική ότι φέτος τα πράγματα πήγαν άσχημα γιατί «έφταιξαν πολλά πράγματα».
Δεν υποτιμώ ότι προφανώς και «έφταιξαν» η κλιματική αλλαγή και η τρομακτική ένταση που είχαν φέτος οι φωτιές και το πρωτόγνωρο μέγεθός τους και τα χαρακτηριστικά τους, ακόμη και το γεγονός ότι εδώ και χρόνια έχει κλείσει η γραμμή παραγωγής για τα Καναντέρ.
Όμως, ότι όλα αυτά «έφταιξαν» δεν σημαίνει ότι δεν αναδείχτηκαν ευθύνες.
Γιατί η ένταση αυτή των πυρκαγιών δεν ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε.
Το ξέραμε ότι θα ερχόταν. Το είχαμε ζήσει και στη χώρα μας και σε άλλες χώρες.
Ξέραμε ότι έχουμε πια φωτιές που αποκτούν πρωτόγνωρη δυναμική, που μπορούν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις, να περάσουν από τη μία πλαγιά στην άλλη να κινηθούν με πρωτόγνωρη ταχύτητα.
Άρα είναι προφανές ότι η προετοιμασία που υπήρξε δεν ήταν αυτή που αναλογούσε. Ότι σχέδια δεν επικαιροποιήθηκαν. Ότι μέτρα πρόληψης δεν ελήφθησαν. Ότι δεν διατέθηκαν έγκαιρα όσοι πόροι ήταν αναγκαίοι.
Και αυτές οι παραδοχές πρέπει να γίνουν. Και σε κυβερνητικό επίπεδο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και πυροσβεστικής.
Αυτό δεν σημαίνει αυτομαστίγωμα. Σημαίνει ανάληψη της ευθύνης ώστε υπαρκτά προβλήματα να αντιμετωπιστούν και επιπλέον μέτρα να ληφθούν.
Είναι μια κακή πολιτική κουλτούρα, που δυστυχώς ακόμη την έχουμε στη χώρα μας, αυτή που αντιμετωπίζει την ανάληψη ευθυνών ως ομολογία ήττας. Γιατί δεν πρόκειται για αυτό, πρόκειται για την σαφέστερη δέσμευση για τις πολιτικές που θα ασκηθούν από εδώ και πέρα.
Ακόμη χειρότερα είναι μια πολιτική κουλτούρα που οδηγεί σε μια διαρκή προσπάθεια απόσεισης ευθυνών, ωθεί την αντιπολίτευση όχι σε συζήτηση για τα προβλήματα αλλά απλώς στην επιδίωξη να καταγραφεί πολιτικό κόστος και στο τέλος καταλήγει σε μια διαρκή αναζήτηση παραγόντων «που έφταιξαν», για να προστεθούν στη μακρά κατηγορία δικαιολογιών τύπου «στρατηγός Άνεμος».
Αντιμετωπίζουμε μια νέα κατάσταση με τις δασικές πυρκαγιές. Δεν είναι καθόλου εύκολη. Σε πολλές πλευρές είναι πρωτόγνωρη. Λάθη σίγουρα θα γίνουν. Όμως, το βασικό είναι να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο να συνεννοηθούμε ώστε να μαθαίνουμε από τα λάθη, να μην τα επαναλαμβάνουμε και το κυριότερο να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη χρονιά θεωρώντας δεδομένο ότι θα είναι χειρότερη από την φετινή.
Latest News
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Η δημογραφική εικόνα της Θεσσαλίας
Η Θεσσαλία δεν βρίσκεται στην πλέον δυσμενή δημογραφικά θέση συγκρινόμενη με τις λοιπές ελληνικές Περιφέρειες
Ο παράδεισος των θεσμών και η επί γης Ελλάδα
Και μια λέξη: γιατί;
Oι πολιτικές εξελίξεις επιβάρυναν το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Πώς αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις πολιτικές εξελίξεις - Οι επενδυτές καλούνται να επιστρατεύσουν την υπομονή τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Αποζημίωση δανειολήπτη με αναπηρία εξαιτίας καταχρηστικής πρακτικής
Η δικαστική απόφαση που αποτελεί σημαντικό νομικό προηγούμενο στην προστασία των δικαιωμάτων δανειοληπτών και ασθενών
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες