
Το τέλος επιτηδεύματος των 400-1.000 ευρώ αναμένεται να σβήσει οριστικά από το φορολογικό χάρτη το 2027, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Μέχρι τότε όμως οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να γλιτώνουν κάθε χρόνο από την πληρωμή του υπό την προϋπόθεση ότι θα αυξάνουν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης για τουλάχιστον τρεις μήνες ετησίως.
Φέτος, 66.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες κατάφεραν να απαλλαγούν από το μνημονιακό μέτρο επειδή πέρυσι προχώρησαν σε νέες προσλήψεις. Τα στοιχεία έδειξαν ότι από την πληρωμή του τέλους των 400 – 1.000 ευρώ απαλλάχθηκαν 37.000 νομικά πρόσωπα και 29.000 φυσικά πρόσωπα λόγω των νέων προσλήψεων. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να είναι τελικά μεγαλύτερος λόγω των ενστάσεων που υποβλήθηκαν έως τις 28 Αυγούστου 2023 στην πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ από τις επιχειρήσεις οι οποίες αν και είχαν αυξήσει τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 25% δεν έλαβαν email από την ΑΑΔΕ με το οποίο θα ενημερώνονταν ότι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Οι ενστάσεις που υπέβαλαν οι φορολογούμενοι θα εξεταστούν τώρα από ειδική επιτροπή και για τις επιχειρήσεις που θα διαπιστωθεί ότι πληρούν τα κριτήρια, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στη διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος.
Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο
Με το συγκεκριμένο μέτρο, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ έχουν την ευκαιρία να γλιτώνουν κάθε χρόνο από το τέλος επιτηδεύματος υπό την προϋπόθεση ότι αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε έτους. Φέτος οι επιχειρήσεις που θα αυξήσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και τον διατηρήσουν τουλάχιστον για ένα τρίμηνο (έως το τέλος Δεκεμβρίου για νέες προσλήψεις που θα γίνουν την 1η Οκτωβρίου 2023) θα απαλλαγούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος που πρέπει να καταβάλλουν το 2024.
Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δεν πλήρωσαν φέτος το τέλος επιτηδεύματος λόγω νέων προσλήψεων δεν σημαίνει ότι θα γλιτώσουν από την πληρωμή του και το 2024. Για να απαλλαγούν ξανά θα πρέπει να εμφανίσουν φέτος αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον κατά 25%.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία:
- Δικαιούχοι της εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά), των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν 2 εκατ. ευρώ.
- Για την εξαίρεση των φορολογούμενων από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ενός φορολογικού έτους θα πρέπει κατά το ίδιο φορολογικό έτος να έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Πώς υπολογίζεται η αύξηση της απασχόλησης
- Για τον υπολογισμό της αύξησης κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα (ή 25%) του μέσου αριθμού των εργαζομένων των δικαιούχων επιχειρήσεων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του αριθμού των απασχολούμενων κατά το κρινόμενο έτος, ο οποίος συγκρίνεται με τον μέσο όρο των απασχολούμενων του προηγούμενου φορολογικού έτους.
- Βάση υπολογισμού του μέσου αριθμού των εργαζομένων είναι ο αριθμός των απασχολούμενων από την 1/1 έως και την 31/12 του προηγούμενου φορολογικού έτους, σε συνάρτηση με τον αριθμό των απασχολούμενων από την 1/1 έως και την 31/12 κατά το κρινόμενο έτος.
- Ο μέσος αριθμός εργαζομένων πλήρους απασχόλησης της επιχείρησης υπολογίζεται ανά μήνα από το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου για το σύνολο του έτους.
- Στους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης συμπεριλαμβάνονται και οι εποχικοί απασχολούμενοι.
- Ειδικά σε περίπτωση συγχώνευσης επιχειρήσεων, ο μέσος όρος των εργαζομένων στην προερχόμενη από τη συγχώνευση εταιρεία θα προκύπτει από το άθροισμα των μέσων όρων των εργαζομένων που απασχολήθηκαν σε κάθε μία από τις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις για το χρονικό διάστημα της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης τους.
- Επίσης, εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης, ο οποίος απασχολείται στην επιχείρηση τουλάχιστον κατά μία ημέρα πλέον του μισού ημερολογιακού μήνα, δηλαδή πλέον των 15 ημερών ανά μήνα, υπολογίζεται σε ετήσια βάση ως 1/12.


Latest News

Ρεκόρ υποβολής των δηλώσεων - Τρέχουν οι φορολογούμενοι για την έκπτωση 4%
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις - Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ πηγαίνει σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
Πρόκειται για το «ψηφιακό μάτι» ή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Φακέλωμα και κυνήγι οφειλετών με καταιγίδα κατασχέσεων
Στενό μαρκάρισμα σε πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενους με χρέη στην εφορία. Το χέρι της εφορίας έφθασε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο λογαριασμούς το 2024

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΑΔΕ: Στα 71,3 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων το 2024 – Υπέρβαση στόχου κατά 6,3 δισ.
Εντοπίστηκαν 1.706 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Προς αξιοποίηση των κατασχεμένων προχωρά το δημόσιο
Παίρνει μπρος το σχέδιο αξιοποίησης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες – Συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη