Οι ναυλωτές πληρώνουν έως και 2,4 εκατομμύρια δολάρια ανά σκάφος, εάν θέλουν να παρακάμψουν την τεράστια ουρά των carriers που περιμένουν να διασχίσουν τη διώρυγα του Παναμά, η οποία πλήττεται από την ξηρασία, καταγγέλλει εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ναυτιλιακή εταιρεία Avance Gas Holding Ltd. κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ότι η υψηλή πληρωμή – εκτός από ένα τυπικό τέλος διαμετακόμισης περίπου 400.000 δολαρίων – έγινε πρόσφατα από ένα μη κατονομαζόμενο μέρος προκειμένου να μπορεί να διέρχεται από την πλωτή οδό πιο γρήγορα.
«Δημοπρασίες»
Ο Οκτάβιο Κολίντρες, εκπρόσωπος της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά, η οποία διοργανώνει τις «δημοπρασίες» για όσους επιθυμούν να παρακάμψουν την ουρά, δήλωσε την Πέμπτη ότι τα τέλη δεν έχουν φτάσει σε νέο υψηλό φέτος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόσθεσε επίσης ότι, οι υψηλότερες προσφορές υποβάλλονται συνήθως από μεταφορείς που μεταφέρουν υγροποιημένο αέριο πετρελαίου ή υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Πώς η ξηρασία «καίει» και το θαλάσσιο εμπόριο
Μια ουρά από πλοία που περιμένουν να χρησιμοποιήσουν το κανάλι έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η ξηρασία σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο νερό για να γεμίσει τις δεξαμενές της πλωτής οδού. Αυτό οδήγησε στη διέλευση λιγότερων πλοίων, τα οποία παράλληλα αναγκάζονται να μεταφέρουν λιγότερο φορτίο. Το κανάλι συνήθως διακινεί περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο τόνους φορτίου ετησίως.
«Μπορεί κανείς να παρακάμψουν την ουρά, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δαπανηρό», είπε χαρακτηριστικά ο Oystein Kalleklev, διευθύνων σύμβουλος της Avance Gas: «Το κόστος έχει ανέβει γρήγορα. Αν προσθέσει κανείς και το κανονικό τέλος, τότε θα πρέπει να δώσει σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια για να περάσει το πλοία.»
Τα τέλη στη δημοπρασία ανέβηκαν στα 2 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Νοέμβριο, είπε ο Κολίντρες.
Περιορισμοί
Η Αρχή που διαχειρίζεται την πλωτή δίοδο έχει επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά τα πλοία που μπορούν να τη διασχίσουν, οδηγώντας σε καθυστερήσεις και αύξηση του κόστους, ειδικά για όσους επιλέγουν επαναδρομολογήσεις πλοίων σε άλλες διαδρομές.
Οι διαχειριστές της Διώρυγας του Παναμά μείωσαν τους περιορισμούς του βυθίσματος για τα πλοία που διέρχονται από τις μεγαλύτερες δεξαμενές για neopanamax κατά 2 μέτρα καθώς και τον όγκο των ημερήσιων διελεύσεων κατά 20 % σε μόλις 32 πλοία την ημέρα. Πρόκειται για μία αντανάκλαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς τα επίπεδα ξηρασίας που καταγράφονται χαρακτηρίζονται «αφύσικα» για αυτή τη χρονική περίοδο.
Η ξηρασία «γονατίζει» τη Διώρυγα του Παναμά – Σε ιστορικά χαμηλά η στάθμη
Μιλώντας στην ισπανική El País, ο οικονομολόγος Eduardo Zegarra τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν έχει γίνει καμία επένδυση για την επέκταση της πηγής νερού για τη διώρυγα, επισημαίνοντας ότι η λεκάνη που τροφοδοτεί με νερό το κανάλι είναι η ίδια που τροφοδοτεί και τον πληθυσμό της Πόλης του Παναμά. «Πρέπει να βρουν φόρμουλες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη χρήση του πόσιμου νερού, κάτι που θα παρείχε περισσότερη διαθεσιμότητα για χρήση νερού στο κανάλι».
Ουρές δεκάδων πλοίων
Μια εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις. Και πράγματι, αν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία από το MarineTraffic, που παρουσιάζουν την εικόνα της ναυτιλιακής κίνησης στη διώρυγα ένα πράγμα θεωρείται βέβαιο: Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για τον διάπλου της πλωτής οδού, θα πρέπει να περιμένει αρκετά. Και στις δύο πλευρές της διώρυγας βρίσκονται αγκυροβολημένα δεκάδες containerships, φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, τάνκερ κ.α.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία από τις 17 Αυγούστου, όταν η Lloyd’s List ανέφερε ότι ο χρόνος αναμονής ξεπερνούσε τις 20 ημέρες για τα bulk carriers, ενώ μια ημέρα νωρίτερα υπήρχαν 216 πλοία χωρητικότητας μεγαλύτερης των 5.000 dwt που ανέμεναν στις δύο πλευρές. Σήμερα, συνολικά 129 πλοία αναμένουν την είσοδο τους στη διώρυγα, με το χρόνο αναμονής για πλοία που δεν πλήρωσαν premium εισιτήριο για να τους κρατηθεί μια «θέση», να φτάνει τις τουλάχιστον τις πέντε ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διέλευση της διώρυγας συνήθως απαιτεί 24 με 30 ώρες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος της άφιξης, οι ώρες αναμονής και ο χρόνος της διέλευσης, ο οποίος απαιτεί περίπου 10 με 12 ώρες, αλλά τις τελευταίες ημέρες, οι χρόνοι στην ουρά έχουν υποδιπλασιαστεί.
Latest News
Οι τρεις προκλήσεις για τη ναυτασφάλιση - Τι είπε ο Τσακίρης
Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ναυτασφάλιση είναι ο «Σκοτεινός Στόλος», σύμφωνα με τα όσα λέει ο Ηλίας Τσακίρης
Επενδύσεις σε υποδομές και όχι τέλη - Το μήνυμα της MSC για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας
Ο επικεφαλής της MSC στάθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών στα λιμάνια - Kρουαζιέρες με home port τον Πειραιά όλο τον χειμώνα
Στοχευμένα μέτρα για τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας
Με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές ζητούν επιπλέον κυρώσεις και τερματισμό των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ
Κωνσταντίνος Καπετανάκης: Τα εναλλακτικά καύσιμα είναι είδος εν ανεπαρκεία
Η ναυτιλία μπαίνει σε μια εποχή πολλαπλών καυσίμων, μόλις υπάρξουν επαρκείς ποσότητες, λέει ο πρόεδρος της International Bunker Industry Association (IBIA), Κωνσταντίνος Καπετανάκης
Celestyal: Επιπλέον 47 καμπίνες στο Celestyal Discovery
Η Celestyal ανακοινώνει επίσης τη σημαντική ενίσχυση των παροχών στις premium καμπίνες του στόλου της
Επενδύσεις 2 δισ. «υπόσχεται» ο Στυλιανίδης στα λιμάνια και ακτοπλοΐα
Τις εξαγγελίες του υπουργού τις υποδέχεται θετικά ο κλάδος της ακτοπλοΐας
Στυλιανίδης: Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε πρωτοβουλίες στο τρίπτυχο ασφάλεια-εκσυγχρονισμός-αναδιάρθρωση
Ο Χρήστος Στυλιανίδης επισήμανε ότι η ενίσχυση της ασφάλειας στις θαλάσσιες συγκοινωνίες αποτελεί κύρια προτεραιότητα του υπουργείου
Δεμένα τα πλοία στις 20 Νοεμβρίου – Τα αιτήματα
Χωρίς πλοία θα παραμείνει η χώρα στις 20 Νοεμβρίου για ένα εικοσιτετράωρο, λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ σε απεργία
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Από τους Καλούς Λιμένες, στην ναυτιλιακή αυτοκρατορία
Από τη ΣΕΚΑ της μίας «μάνας» ξεκίνησε η αυτοκρατορία της οικογένειας - Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η Avin International
Η Κίνα το μεγαλύτερο ναυπηγείο του κόσμου
Η Κίνα είναι μακράν η μεγαλύτερη ναυπηγική δύναμη του πλανήτη