Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αφενός τα τελευταία στοιχεία από τους δείκτες της μεταποίησης δεν ικανοποίησαν, ενώ και η εικόνα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ θόλωσε τις εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,01%, με τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να κερδίζει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,34% στις 7.464 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,67% στις 15.840 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,27% στις 7.296 μονάδες.

Πιέσεις δέχτηκε σήμερα ο κλάδος των αυτοκινήτων, με τον κλαδικό να κλείνει με πτώση 2,8%, μετά από έρευνα από το γερμανικό ινστιτούτο ifo που επισήμανε την επιδείνωση του κλίματος μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών. Σχεδόν οι μισοί ανέφεραν ότι η έλλειψη παραγγελιών παρεμπόδιζε την παραγωγή.

Ο PMI

Η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη σημείωσε ελαφρά βελτίωση τον Αύγουστο, με τον κύριο δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (PMI) να αυξάνεται από το 42,7 του Ιουλίου και να φτάνει σε υψηλό 3 μηνών στο 43,5, όπως ανέφεραν η S&P Global και η HCOB.

Ο δείκτης PMI Μεταποίησης αυξήθηκε από το 42,7 του προηγούμενου μήνα στο 43,4 και σε υψηλό 2 μηνών. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης νέων παραγγελιών συνέχισε να μειώνεται, πέφτοντας στο 39,0. Η ανάλυση υπογράμμισε την έλλειψη νέων παραγγελιών, ιδίως από το εξωτερικό, ως τον κύριο λόγο πίσω από τις πιέσεις του κλάδου.

Την ίδια ώρα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση της Γερμανίας διαμορφώθηκε στο 39,1 τον Αύγουστο, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,3 μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο. Η παραγωγή του τομέα μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020, ενώ η μείωση των νέων παραγγελιών επεκτάθηκε και τον Αύγουστο και ήταν η πιο έντονη των τελευταίων τριών και πλέον ετών, αναφέρεται στην έκθεση.

Βρετανία και ΕΚΤ

Από την άλλη, η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου συνέχισε να μειώνεται τον Αύγουστο, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών Μεταποίησης να διαμορφώνεται στο 43,0, υποχωρώντας από το 45,3 του προηγούμενου μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 39 μηνών.

Τα στοιχεία αυτά ίσως μεταβάλουν την νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχει αφήσει να εννοηθεί μια παύση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας αργότερα αυτόν τον μήνα, αλλά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,3% τον Αύγουστο, αψηφώντας τις προσδοκίες για πτώση στο 5,1% λόγω του κόστους ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές