![Novo Nordisk: Ξεπέρασε για λίγο τη LVMH ως η πολυτιμότερη εταιρεία της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/lvmh1.jpg)
Πάνω από τον κολοσσό των ειδών πολυτελείας LVMH, του Γάλλου μεγιστάνα Μπερνάρ Αρνό, βρέθηκε για λίγο σήμερα η δανική φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk στην κλίμακα των πολυτιμότερων εισηγμένων επιχειρήσεων της Ευρώπης.
Ευρώπη: Επιστρέφει ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού
Έτσι, όπως σημειώνει το Reuters, η Novo Nordisk τερμάτισε – έστω και για λίγο – την παντοκρατορία του γαλλικού Ομίλου που βρίσκεται στην κορυφή τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Η LVMH υφίσταται πιέσεις από τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, την ώρα που η Novo Nordisk γνωρίζει άνθηση λόγω ενός κύματος ζήτησης για τα εξαιρετικά αποτελεσματικά φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους, Ozempic και Wegovy, τα οποία έχουν οδηγήσει τα κέρδη και τις μετοχές της σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Συγκεκριμένα, οι μετοχές της έχουν αυξηθεί περίπου 17% από τις 8 Αυγούστου, όταν ανακοίνωσε ότι μια μεγάλη μελέτη έδειξε πως το Wegovy προσέφερε επίσης σαφή καρδιαγγειακά οφέλη.
Η ανατροπή
Στις 11:43 ώρα Ελλάδας η Novo Nordisk είχε κεφαλαιοποίηση 421 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των μη εισηγμένων μετοχών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv και τις εταιρικές γνωστοποιήσεις του αριθμού των μετοχών της.
Την ίδια στιγμή, η εισηγμένη στο γαλλικό χρηματιστήριο LVMH είχε κεφαλαιοποίηση 420,97 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Λίγο αργότερα πάντως, στις 13:30 ώρα Ελλάδας, η LVMH είχε επανέλθει στην κορυφή, με την χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 423,9 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 421,9 δισεκατομμύρια δολάρια της Novo.
«Το ότι η Novo πλησιάζει την LVMH ως το μεγαλύτερο απόθεμα κεφαλαιοποίησης της Ευρώπης αντικατοπτρίζει την πρόσφατη επιτυχία προϊόντων της, ενώ οι πρόσφατες τάσεις της LVMH ήταν πιο μικτές», δήλωσε ο Marcel Stotzel, co-portfolio manager του Fidelity European Fund και του Fidelity European Trust.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Novo-Nordisk.jpg)
Οι μετοχές της Novo βρίσκονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ, υπογραμμίζοντας την εκτίμηση των επενδυτών για μια στρατηγική που έχει δώσει στην εταιρεία ένα πλεονέκτημα πρώτης κίνησης σε μια αυξανόμενη αγορά φαρμάκων για την παχυσαρκία.
Η αγορά φαρμάκων για την απώλεια βάρους αναμένεται να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις μέσα σε μια δεκαετία. Οι πωλήσεις ανέρχονται επί του παρόντος σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Barclays.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που επικαλείται το Reuters, το ράλι της τιμής της μετοχής της Novo είναι πιθανό να ενισχύσει τη στάθμισή της στον δείκτη STOXX 600 σε όλη την περιοχή, γεγονός που θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερες εισροές από παθητικούς επενδυτές.
Πιέσεις στην LVMH
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών ειδών πολυτελείας εκτινάχθηκαν στα ύψη στις αρχές του 2023, όταν οι επενδυτές «έβλεπαν» ταχεία οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την άρση των περιορισμών για την Covid-19.
Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία και η κρίση στον τομέα των ακινήτων έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, επιβαρύνοντας έναν τομέα πολυτελείας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Κινέζους καταναλωτές.
«Υπήρξε μια σειρά από πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα στοιχεία. Η απροθυμία των κινεζικών αρχών να χορηγήσουν μεγάλα ποσά τόνωσης πλήττει τις προοπτικές για αυτούς τους λιανοπωλητές πολυτελείας, οι οποίοι έχουν μεγάλη αύξηση εσόδων από την Κίνα», δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς City Index. Φιόνα Σινκότα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου