![Βενεζουέλα: Το πετρελαϊκό ομόλογο που «τρέχει» με 160%](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/PDVSA.jpeg)
Πριν από έξι χρόνια ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Βενεζουέλας σταμάτησε να πληρώνει τους πιστωτές του, οι εξαγωγές του περιορίστηκαν από τις ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον αρνιόταν να αναγνωρίσει την κυβέρνηση που ελέγχει την εταιρεία.
Ωστόσο, οι επενδυτές που απέκτησαν ένα από τα ομόλογα της εταιρείας φαίνεται ότι θα λάβουν μια τεράστια… «αποζημίωση».
Οι ΗΠΑ ανοίγουν τη πόρτα στη Βενεζουέλα – Σχέδια για χαλάρωση των κυρώσεων
Όπως γράφει το Bloomberg, τα ομόλογα της Petroleos de Venezuela SA με ημερομηνία λήξης το 2020, έχουν εκτιναχθεί κατά περίπου 160% το τελευταίο έτος σε περίπου 50 σεντς.
Ο λόγος: Όταν πούλησε το χρέος, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσέφερε μερίδιο 50,1% στη μητρική εταιρεία του διυλιστηρίου Citgo Petroleum Corp. με έδρα τις ΗΠΑ ως εγγύηση.
Eni και Repsol επεκτείνουν τη συμφωνία «πετρέλαιο έναντι χρέους» με τη Βενεζουέλα
Τώρα, μετά από μία παρατεταμένη νομική μάχη, ένας αμερικανός δικαστής όρισε ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας δημοπράτησης της εταιρείας συμμετοχών της Citgo.
Και οι κάτοχοι των ομολόγων βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πιστωτών που πρόκειται να πληρωθούν.
Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, πρόκειται για μία δυνητική νίκη για μεγάλους επενδυτές όπως η Ashmore Group Plc με έδρα το Λονδίνο και ένα σπάνιο φωτεινό σημείο στην αγορά για το χρέος της Βενεζουέλας αφού ο πρόεδρος Μαδούρο σταμάτησε να πληρώνει κρατικά ομόλογα και PDVSA εν μέσω μιας από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στον κόσμο.
Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν επίσημα τον Μαδούρο και η χώρα παραμένει υπό κυρώσεις που απαγορεύουν στις αμερικανικές εταιρείες να αγοράζουν χρέος της Βενεζουέλας. Αυτή η αβεβαιότητα εξηγεί γιατί άλλα ομόλογα της PDVSA διαπραγματεύονται για προς μόλις 6 σεντς.
Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενα σημάδια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Καράκας, με τις πλευρές να διεξάγουν συνομιλίες για να διερευνήσουν την προσωρινή άρση των κυρώσεων ώστε να ενθαρρύνουν τη Βενεζουέλα να διεξαγάγει δίκαιες προεδρικές εκλογές το επόμενο έτος.
Ο Lee Robinson, επικεφαλής επενδύσεων του Altana Credit Opportunities Fund, το οποίο αγόρασε τα ομόλογα μετά την κυκλοφορία του αμοιβαίου κεφαλαίου το 2020, εκτιμά ότι οι τιμές του ομολόγου θα εκτινάσσονταν πάνω από 80 σεντς στο δολάριο εάν οι κάτοχοι των ΗΠΑ μπορούσαν να το αγοράσουν.
«Οι κυρώσεις των ΗΠΑ είναι αυτές που μείωσαν την τιμή», πρόσθεσε.
Ο Francesco Marani, επικεφαλής συναλλαγών στην επενδυτική εταιρεία Boutique Auriga Global Investors με έδρα τη Μαδρίτη, συμφωνεί ότι η χαλάρωση των κυρώσεων θα πυροδοτήσει ένα περαιτέρω ράλι. Η Auriga ξεκίνησε να αγοράζει τα ομόλογα PDVSA 2020 πριν από τέσσερα χρόνια.
Λίγο αργότερα, καθώς οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street άρχισαν να κάνουν ντάμπινγκ για το χρέος, οι τιμές έπεσαν σε χαμηλό περίπου 10 σεντς για το δολάριο. Ο Μαράνι είπε ότι εάν η νομική υπόθεση προχωρήσει όπως αναμένεται, τα ομόλογα θα εξοφληθούν περίπου στο άρτιο.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-17-600x387.jpg)
Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο στις ενεργειακές εξελίξεις
![Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russian_gas-600x416.jpg)
Σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν - Ποιοι αντιδρούν
Το φυσικό αέριο «καίει» την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Η τιμή του έφτασε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ
![Ενεργειακό κόστος: Τριπλό πυρ σε επιχειρήσεις από αέριο, ρεύμα και ρύπους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/revma-1-768x432-600x338.jpg)
Τριπλό πυρ στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων
Φωτιά παίρνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις τιμές του TTF να χτυπούν υψηλά διετίας – Οι επιπτώσεις σε ρεύμα και ρύπους
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου