
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η Εθνική Διοίκηση Οικονομικών Κανονισμών ανακοίνωσαν χθες ότι οι πολιτικές που διέπουν τη χορήγηση στεγαστικών δανείων θα αναπροσαρμοστούν και θα βελτιωθούν.
Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας θα μειωθούν, σύμφωνα με μία κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τόσο η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, όσο και η Εθνική Διοίκηση Οικονομικών Κανονισμών της Κίνας.
Το Πεκίνο θα υλοποιήσει επίσης, μία ενοποιημένη πολιτική για την ελάχιστη καταβολή δόσεων αναλογικά με το ποσό του ενυπόθηκου δανείου για την αγορά τόσο πρώτης, όσο και δεύτερης κατοικίας, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο.
Η μεγάλη ανατροπή: Σε ποιους μειώνει τους φόρους το Πεκίνο
Φεύγουν μαζικά οι ξένοι επενδυτές
Στο μεταξύ, παρά τα κέρδη των κρατικών επιχειρήσεων, οι ξένοι επενδυτές πωλούν διαρκώς μετοχές και εγκαταλείπουν τις κινεζικές αγορές., σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Σύμφωνα με το Fortune, καθώς το Πεκίνο ασκεί πιέσεις σε ξένες εταιρείες συμβούλων εν μέσω της έντασης με τις ΗΠΑ και απαιτεί από τις επενδυτικές εταιρείες να αποφεύγουν την πώληση μετοχών όταν οι αγορές φαίνονται ασταθείς, οι επενδυτές φαίνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι σχετικά με τον κίνδυνο διακράτησης κεφαλαίων στην Κίνα.
Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των ενεργών αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου με επίκεντρο την Κίνα μειώθηκε για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία. Και το δεύτερο τρίμηνο, οι υποχρεώσεις άμεσων επενδύσεων – ένα μέτρο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα – μειώθηκαν κατά 87% σε σχέση με ένα χρόνο πριν στο ιστορικό χαμηλό των 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος της Κίνας την Παρασκευή.
Η πιο αδύναμη του αναμενόμενου ανάκαμψη της Κίνας μετά την COVID-19 και τα παρατεταμένα οικονομικά ζητήματα -τα οποία περιλαμβάνουν κρίση ακινήτων, ανεργία στους νέους, σχεδόν 13 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος τοπικής αυτοδιοίκησης και εξασθένηση των κερδών των βιομηχανικών επιχειρήσεων- έχουν επίσης οδηγήσει σε επιβράδυνση των ξένων επενδύσεων στη χώρα.
«Η αλλαγή στις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων είναι σεισμική», έγραψε την Κυριακή στον λογαριασμό του στο Χ (πρώην Twitter) ο Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών. «Την τελευταία δεκαετία, η Κίνα προσέλκυσε το μεγαλύτερο μέρος των ροών κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές, συχνά εις βάρος των άλλων BRICS. Ωστόσο, η Κίνα έχει μεγάλες εκροές τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς οι επενδυτές γίνονται επιφυλακτικοί με τις απολυταρχίες».


Latest News

Δασμοί 3.521% - Σε ποια εισαγόμενα προϊόντα επιβάλλονται οι υψηλοί δασμοί
Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν το «ντάμπινγκ» τους στην αμερικανική αγορά και επιβάλλουν υψηλους δασμούς

Η γρίπη των πτηνών αυξάνει τις πωλήσεις των φυτικών «αυγών»
H γρίπη των πτηνών με την επακόλουθη ακρίβεια ωθούν τους Αμερικανούς στα «φυτικά αυγά»

Από την Ελβετία στις ΗΠΑ - Η Roche και το πενταετές επενδυτικό πλάνο
Η επένδυση της Roche θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίας - Τι περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο

Το mega deal της Nomura για τα assets της Macquarie
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura λέει ότι η συμφωνία θα της δώσει «μια σταθερή πλατφόρμα στην αγορά υψηλής ανάπτυξης των ΗΠΑ»

Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Το Χάρβαρντ μηνύει τον Τραμπ - Τι ψάχνει στην... αγορά ομολόγων
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις»

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ