![Τζεντιλόνι: Συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες έως τα τέλη του 2023](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/tzentiloni.jpg)
Σίγουρος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το τέλος του τρέχοντος έτους, εμφανίσθηκε σήμερα Σάββατο ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, αποκλείοντας παράλληλα κάθε ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής τους το 2024.
Γαλλογερμανική ρήξη για το Σύμφωνο Σταθερότητας και στη μέση η Κομισιόν
Οι κανόνες της Ε.Ε., το αποκαλούμενο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έχουν ανασταλεί από το 2020 ώστε να βοηθηθούν οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την πανδημία της Covid-19 και τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
Οι κανόνες, που θέτουν όρια στα δημοσιονομικά ελλείμματα και στο χρέος, αναμένεται να εφαρμοστούν και πάλι το 2024 και η Ε.Ε. έχει επιδοθεί σε μια μάχη με τον χρόνο για να καταρτίσει ένα νέο εγχειρίδιο κανόνων που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλα τα κράτη-μέλη, με την Ιταλία να τάσσεται υπέρ μιας πιο επιεικούς προσέγγισης σε σχέση με ορισμένες κυβερνήσεις της βόρειας Ευρώπης.
«Είμαι σίγουρος, θα έλεγα πρέπει να είμαι σίγουρος, πως μια συμφωνία (για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες) μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του έτους», δήλωσε ο Τζεντιλόνι στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ The European House – Ambrosetti που διεξάγεται στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας.
«Η αναστολή δεν θα παραταθεί το 2024», πρόσθεσε.
Τα σχόλια του Τζεντιλόνι φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα, 28 Αυγούστου, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζανκάρλο Τζορτζέτι, ο οποίος είπε πως μια συμφωνία είναι πιθανόν ανέφικτη μέχρι το τέλος του 2023, κάτι το οποίο αποδέχεται τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ιταλία ετοιμάζει έναν δύσκολο προϋπολογισμό για το 2024 στον οποίο θα επιδιώξει να συμβιβάσει τις υποσχέσεις για μειώσεις φόρων της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με μείωση του ελλείμματος ενώ αντιμετωπίζει οικονομική επιβράδυνση.
Ο Τζεντιλόνι είπε πως μια αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα σήμαινε επιστροφή στους προηγούμενους δημοσιονομικούς κανόνες που δεν βοήθησαν ώστε να προωθηθεί η οικονομική μεγέθυνση και να μειωθεί το δημόσιο χρέος.
Παράλληλα, προσέθεσε ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ «μας υπενθυμίζει συχνά πως η επίτευξη αυτής της συμφωνίας είναι επίσης θεμελιώδης στη συνολική αξιολόγηση που θα κάνει η ΕΚΤ της κατάστασης της αγοράς».
Η κρατική υποστήριξη και τα επενδυτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της COVID στην οικονομία είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του χρέους πολλών χωρών της ΕΕ πέρα από το τρέχον όριο του 60% του ΑΕΠ που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο