
Σίγουρος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το τέλος του τρέχοντος έτους, εμφανίσθηκε σήμερα Σάββατο ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, αποκλείοντας παράλληλα κάθε ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής τους το 2024.
Γαλλογερμανική ρήξη για το Σύμφωνο Σταθερότητας και στη μέση η Κομισιόν
Οι κανόνες της Ε.Ε., το αποκαλούμενο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έχουν ανασταλεί από το 2020 ώστε να βοηθηθούν οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την πανδημία της Covid-19 και τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
Οι κανόνες, που θέτουν όρια στα δημοσιονομικά ελλείμματα και στο χρέος, αναμένεται να εφαρμοστούν και πάλι το 2024 και η Ε.Ε. έχει επιδοθεί σε μια μάχη με τον χρόνο για να καταρτίσει ένα νέο εγχειρίδιο κανόνων που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλα τα κράτη-μέλη, με την Ιταλία να τάσσεται υπέρ μιας πιο επιεικούς προσέγγισης σε σχέση με ορισμένες κυβερνήσεις της βόρειας Ευρώπης.
«Είμαι σίγουρος, θα έλεγα πρέπει να είμαι σίγουρος, πως μια συμφωνία (για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες) μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του έτους», δήλωσε ο Τζεντιλόνι στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ The European House – Ambrosetti που διεξάγεται στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας.
«Η αναστολή δεν θα παραταθεί το 2024», πρόσθεσε.
Τα σχόλια του Τζεντιλόνι φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα, 28 Αυγούστου, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζανκάρλο Τζορτζέτι, ο οποίος είπε πως μια συμφωνία είναι πιθανόν ανέφικτη μέχρι το τέλος του 2023, κάτι το οποίο αποδέχεται τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ιταλία ετοιμάζει έναν δύσκολο προϋπολογισμό για το 2024 στον οποίο θα επιδιώξει να συμβιβάσει τις υποσχέσεις για μειώσεις φόρων της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με μείωση του ελλείμματος ενώ αντιμετωπίζει οικονομική επιβράδυνση.
Ο Τζεντιλόνι είπε πως μια αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα σήμαινε επιστροφή στους προηγούμενους δημοσιονομικούς κανόνες που δεν βοήθησαν ώστε να προωθηθεί η οικονομική μεγέθυνση και να μειωθεί το δημόσιο χρέος.
Παράλληλα, προσέθεσε ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ «μας υπενθυμίζει συχνά πως η επίτευξη αυτής της συμφωνίας είναι επίσης θεμελιώδης στη συνολική αξιολόγηση που θα κάνει η ΕΚΤ της κατάστασης της αγοράς».
Η κρατική υποστήριξη και τα επενδυτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της COVID στην οικονομία είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του χρέους πολλών χωρών της ΕΕ πέρα από το τρέχον όριο του 60% του ΑΕΠ που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.


Latest News

Nike,Ugg ή Lululemon; Ποια μάρκα προτιμούν να αγοράζουν οι νέοι
Ανακατατάξεις και εκπλήξεις έκρυβε η έρευνα της Piper Sandler για τις καταναλωτικές συνήθειες των εφήβων - Η θέση Nike, Ugg, Lululemon

Ο Τραμπ βάζει φραγμούς στο μεγάλο ταξίδι των διαμαντιών
Οι έμποροι προειδοποιούν για «στασιμότητα» καθώς τα διαμάντια που αποστέλλονται μέσω του βασικού κόμβου της Αμβέρσας μειώνονται κατά 85%

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν γνωστοποιήσει προηγουμένως ότι επανεξετάζουν περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις υποτροφίες και τις συμβάσεις του Χάρβαρντ

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά