«Οι χώρες της περιοχής της Μεσογείου πρέπει να αντιδράσουν αποτελεσματικά και συντονισμένα και να προσπαθήσουν συλλογικά να αναστρέψουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλώντας στην κεντρική πλατεία του Πύργου, κατά τη διάρκεια πολιτιστικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης της ίδιας και του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.
Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε πως τα μεσογειακά κράτη πρέπει «να δώσουν έμφαση στις αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης και να κινητοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις, καθώς και να περάσουν το μήνυμα στην κοινωνία των πολιτών».
Παράλληλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση της κρίσης έχει καταστεί υπαρξιακή πρόκληση και κανένα κράτος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνο του σε αυτήν», προσθέτοντας ότι «έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές και κρινόμαστε από αυτές».
Νωρίτερα, επίτιμοι δημότες του Πύργου ανακηρύχθηκαν από κοινού η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό μέγαρο της πόλης.
Ο χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Δήμους Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης για την τιμή που μου απέδωσαν σήμερα. Χαίρομαι που βρίσκομαι σ’ αυτή την πάνδημη σύναξη, ανάμεσα στους συντελεστές δύο εκδηλώσεων που προωθούν τα ιδιαίτερα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Το Φεστιβάλ αρχαίας Φειάς του Δήμου Πύργου και το Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης αποτελούν στιβαρούς πολιτιστικούς θεσμούς, μέσω των οποίων εκφράζεται η συλλογική συνείδηση, διατηρείται η τοπική συνέχεια, αναπαράγεται η γνώση, η ιστορία, η παράδοση και σχεδιάζεται το μέλλον. Συμβάλλουν στην προώθηση διαφορετικών μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης, ενθαρρύνουν την ατομική πρωτοβουλία και τη συλλογική δράση, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών.
Ο Πύργος, η Ανδραβίδα, και γενικότερα ο νομός της Ηλείας, είναι περιοχή κομβικής αναπτυξιακής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας για την Πελοπόννησο και τη χώρα μας, με πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και περιοχή που δοκιμάστηκε όσο λίγες από την καταστροφική πυρκαγιά του 2007. Η τραγική ανάμνησή της παραμένει εντυπωμένη στη συλλογική μνήμη όλων μας.
Και αυτό το καλοκαίρι, δεκαέξι χρόνια μετά, ζήσαμε εξίσου επώδυνες στιγμές, με πολλές πυρκαγιές να πλήττουν όλη την επικράτεια. Ιδίως στον Έβρο έγινε στάχτη μεγάλο κομμάτι ενός από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας μας, το παρθένο δάσος της Δαδιάς, στη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη εδώ και χρόνια. Αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα τείνει, λόγω της κλιματικής κρίσης, να διαμορφωθεί σε μια εξαιρετικά απειλητική συνθήκη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Μεσόγειο, τη γειτονιά μας.
Σύμφωνα με τις ανησυχητικές προειδοποιήσεις των ειδικών, η ολοένα εντεινόμενη ξηρασία λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας ευνοεί τις πυρκαγιές, που με τη σειρά τους οδηγούν σε απογύμνωση του εδάφους, σε συχνότερα πλημμυρικά φαινόμενα και εν τέλει στην ερημοποίησή του. Γεγονός που αναμένεται στο άμεσο μέλλον να προξενήσει σοβαρά οικολογικά και οικονομικά προβλήματα.
Η κλιματική κρίση είναι εδώ και οι διαστάσεις της είναι τέτοιες, ώστε να μιλάμε πλέον για κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους, και ιδίως τους νέους, που θα επωμιστούν το βάρος των επιλογών μας και, αναπόφευκτα, το κόστος της ενδεχομένης αδράνειάς μας. Οι Δήμοι Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στο θέμα, ενώ είναι γνωστή σε όλους μας και πρέπει να τονιστεί η οραματική, διαχρονικά σταθερή και αμετακίνητη προσήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον ύψιστο αυτό στόχο.
Πρόσφατα, ανέλαβα την πρωτοβουλία να έρθω σε επαφή με Προέδρους και άλλων μεσογειακών κρατών, με τους οποίους αποφασίσαμε να απευθύνουμε κοινή έκκληση για τη Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Οι χώρες της περιοχής πρέπει να αντιδράσουν αποτελεσματικά και συντονισμένα και να προσπαθήσουν συλλογικά να αναστρέψουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Να δώσουν έμφαση στις αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης και να κινητοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις, καθώς και να περάσουν το μήνυμα στην κοινωνία των πολιτών. Η αντιμετώπιση της κρίσης έχει καταστεί υπαρξιακή πρόκληση και κανένα κράτος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνο του σε αυτήν. Έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές και κρινόμαστε από αυτές.
Η διάσωση του περιβάλλοντος είναι ο αγώνας του καιρού μας και καμία δικαιολογία δεν υπάρχει να μείνουμε άπραγοι και να μην αναλάβουμε την απαιτούμενη δράση. Χρέος όλων είναι, καθένας με τα μέσα που διαθέτει, να διεκδικήσουμε, στην πράξη, ένα παρόν και μέλλον, όπου η ευημερία μας δεν θα τελεί συνεχώς υπό την απειλή της καταστροφής του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Latest News
Το πιο μεγάλο, καυτό καλοκαίρι στην Ελλάδα - Τι συνέβη στις θάλασσες το 2024
Αρνητικά νέα φέρνει έρευνα τριών ελληνικών πανεπιστημίων για τις θερμοκρασίες που «έπιασαν» οι θάλασσες το 2024 στην Ελλάδα
Aπειλούνται εκατομμύρια ζωές από την κλιματική αλλαγή
Έρευνα κάνει μακάβριες προβλέψεις για το πώς η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει τον θάνατο εκατομμυρίων ατόμων
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%