Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από μια ακτογραμμή, ενώ ο ίδιος αριθμός ζει σε περιοχές σε υψόμετρο μόλις 10 μέτρα.
Όμως, οι παράκτιες πλημμύρες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και οι επιπτώσεις των τυφώνων και των τροπικών καταιγίδων, γίνονται όλο και πιο συχνές, θέτοντας σε κίνδυνο αυτές τις παράκτιες περιοχές και τους ανθρώπους τους.
Κλιματική αλλαγή: 195.000 νεκροί, 560 δισ. ευρώ ζημιές σε 41 χρόνια από πλημμύρες και καύσωνες
Σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσική Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Witwatersrand, στη Νότια Αφρική, Τζάσπερ Νάιτ εάν υπάρξει αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά δύο μέτρα έως το 2100, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναγκαστική μετανάστευση μεταξύ 72 και 187 εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Ωστόσο, οι ακτές ποικίλλουν σημαντικά ως προς τις φυσικές τους ιδιότητες και βρίσκονται σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη, τα περιβάλλοντα και με μια σειρά οικοσυστημάτων και τύπων ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι αντιδράσεις της ακτογραμμής στην κλιματική αλλαγή θα διαφέρουν από το ένα μέρος στο άλλο» λέει ο Τζάσπερ Νάιτ σε άρθρο του στο The Conservative.
Όπως εξηγεί, αρκετές μελέτες έχουν προσδιορίσει τις αμμώδεις ακτές ως ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, επειδή αποτελούνται από χαλαρούς κόκκους άμμου που διαβρώνονται εύκολα από τα κύματα. Έρευνα του 2018 έδειξε ότι το 24% των αμμωδών ακτών παγκοσμίως αντιμετώπιζε ήδη συνεχή διάβρωση λόγω της κλιματικής αλλαγής, και αυτό προβλεπόταν να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
«Αυτό προκαλεί ανησυχία διότι οι αμμώδεις ακτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη βιοποικιλότητα, την αποθήκευση άνθρακα, τη γεωργία και τον τουρισμό» προειδοποιεί.
Δεν ανταποκρίνονται όλες οι αμμώδεις ακτές με τον ίδιο τρόπο στο κλίμα, εν μέρει επειδή αποτελούνται από διαφορετικές μορφές εδάφους. Η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι εδαφικές μορφές ανταποκρίνονται με διαφορετικούς τρόπους στα κύματα, τις παλίρροιες, την αλλαγή της στάθμης της θάλασσας και την παροχή ιζημάτων.
Οι ποικίλες συμπεριφορές τους σημαίνουν ότι απαιτείται μια σειρά από διαχειριστικές αντιδράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις γεωμορφές, και αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλες οι ακτές παγκοσμίως στον 21ο αιώνα.
«Σε μια πρόσφατη μελέτη των ακτών της Νότιας Αφρικής εξέτασα τις ιδιότητες που συμβάλλουν στη φυσική και βιολογική τους ανθεκτικότητα. Οι παράκτιες μορφολογίες του εδάφους -όπως οι εκβολές ποταμών, τα όρια των νησιών, οι παραλίες και οι αμμόλοφοι) μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να παρέχουν υπηρεσίες οικοσυστήματος και περιβάλλοντος. Το να δούμε τα παράκτια εδάφη ως «πράσινη υποδομής είναι ένας τρόπος συνεργασίας με τη φύση για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».
Ακατάλληλοι τρόποι προστασίας των ακτών
Ο Τζάσπερ Νάιτ προειδοποιεί ωστόσο, ότι πολλές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου όχι μόνο είναι πανάκριβες, αλλά είναι και εντελώς ακατάλληλες, επιδεινώνοντας τη κατάσταση.
Ένα κλασικό παράδειγμα είναι τα τσιμεντένια κρηπιδώματα ή οι τείχη που φτιάχνονται σχεδιασμένα να κρατάνε τη θάλασσα έξω. Αυτές οι κατασκευές συχνά εστιάζουν στο να διασπείρουν την εισερχόμενη κυματική ενέργεια, οδηγώντας σε αυξημένη διάβρωση της παραλίας, ενώ απαιτούνται στη συνέχεια πιο μεγάλες κατασκευές καθώς συνεχίζεται η διάβρωση γρηγορότερα.
«Πολλές τέτοιες κατασκευές μηχανικής που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των ακτών είναι ακριβές, απαιτούν συνεχή συντήρηση και μπορεί να έχουν παρόμοιες ανεπιθύμητες συνέπειες. Έτσι, αυτές οι δομές συχνά κάνουν τα παράκτια προβλήματα χειρότερα, όχι καλύτερα» επισημαίνει ο ειδικός από τη Νότια Αφρική.
Αντίθετα, χρειάζονται διαφορετικές προσεγγίσεις, προτείνει ο Νάιτ προκρίνοντας ως πιο αποτελεσματική και φθηνή επιλογή την «συνεργασία» με τις στις φυσικές διεργασίες και τη μορφολογία του εδάφους που υπάρχει ήδη κατά μήκος των αμμωδών ακτών. Εδώ οι φυσικές παραλίες ή οι αμμόλοφοι μπορούν να προστατεύσουν τη γη από την παράκτια διάβρωση και να διατηρηθούν με φυσικές οικολογικές και ιζηματογενείς διεργασίες.
«Στη μελέτη μου, έδειξα πώς οι φυσικές μορφολογίες του εδάφους διαφορετικών παράκτιων περιβαλλόντων μπορούν να χρησιμεύσουν ως πράσινη υποδομή: φυσικά χαρακτηριστικά που επιτελούν την ίδια λειτουργία με τις βαριές μηχανικές δομές στην προστασία των ακτών. Οι φυσικές παραλίες ή οι αμμόλοφοι μπορούν να σταθεροποιήσουν την επιφάνεια της γης και να μειώσουν τους ρυθμούς διάβρωσης, να παρέχουν υπηρεσίες οικοσυστήματος και να διατηρήσουν τη βιοποικιλότητα, να αποθηκεύουν οργανικό άνθρακα, να τροποποιήσουν το μικροκλίμα και να μειώσουν τις επιπτώσεις των παράκτιων κινδύνων στις τοπικές κοινωνίες».
Βέβαια, όπως αναφέρει αυτή η προσέγγιση δεν έχει χρησιμοποιηθεί συνήθως κατά μήκος των αφρικανικών ακτών, παρά τα περιβαλλοντικά της οφέλη. «Η χρήση παράκτιων γεωμορφών ως πράσινης υποδομής μπορεί να οικοδομήσει την ανθεκτικότητα των ακτών στην κλιματική αλλαγή. Αυτή είναι μια κατάσταση «win-win» τόσο για τις παράκτιες γεωμορφές όσο και για τους πληθυσμούς».
Πηγή: in.gr
Latest News
Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα
Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή
Dana vs Daniel - Η σύγκριση των φονικών φαινομένων
Τόσο ο Daniel όσο και η Dana άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές και νεκρούς
Έκθεση ορόσημο για ΕΕ - Πόσα πρέπει να δαπανά για άμυνα και κλιματική αλλαγή
Η προειδοποίησε του πρώην προέδρου της Φινλανδίας Νιινίστρο σε μια έκθεση ορόσημο για την ασφάλεια της ΕΕ
Ρεκόρ θανάτων λόγω ζέστης το 2023 – Κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών
Η ένατη έκθεση του Lancet Countdown για την κλιματική κρίση αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές για την υγεία τους από την ταχεία αλλαγή του κλίματος.
Mαύρα μαντάτα από ΟΗΕ - Ρεκόρ συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου το 2023
Λίγες ημέρες πριν την σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, δόθηκε στη δημοσιοτητα η ετήσια έκθεση του WMO που κρούει ηχηρό καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή
Αυξήσεις φωτιά στους λογαριασμούς νερού (και) στη Βρετανία [γράφημα]
Μεγάλες αντιδράσεις από καταναλωτές που κάνουν λόγο για σπατάλη στη Βρετανία από τις εταιρείες και μόλυνση
Συναγερμός στον ΟΗΕ - Διπλάσια από το αναμενόμενο η υπερθέρμανση του πλανήτη
Καταστροφική αύξηση θερμοκρασίας – «Είτε οι ηγέτες θα γεφυρώσουν το χάσμα των εκπομπών, είτε θα βυθιστούμε με τα μούτρα στην κλιματική καταστροφή»
Καλοκαίρι 2024: Το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα
Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το πιο ακραία θερμό τα τελευταία 45 χρόνια με 259 ακραία θερμές ώρες, καταρρίπτοντας έτσι το πρόσφατο ρεκόρ του 2021.
Ανταρκτική: Η λευκή ήπειρος πρασινίζει ανησυχητικά
Ερευνητές που εξέτασαν δορυφορικά δεδομένα δηλώνουν ότι «σοκαρίστηκαν» από την εξάπλωση της βλάστησης στην Ανταρκτική
Λιανεμπόριο: Ο φαύλος κύκλος της περιβαλλοντικής παρακμής και της εφοδιαστικής αλυσίδας
Οι προκλήσεις για το λιανεμπόριο δεν είναι μόνο γεωπολιτικές, η ραγδαία επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών σε όλο τον κόσμο παίζει το δικό της ρόλο