Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα λεγόμενα «λαϊκά ομόλογα», με το θέμα να έχει απασχολήσει ενεργά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο επί του παρόντος φαίνεται να μην προκρίνει ένα τέτοιο σενάριο.

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που εκδόθηκαν «λαϊκά ομόλογα» στην Ελλάδα ήταν τον Ιανουάριο του 2008, όταν ο πληθωρισμός «έτρεχε» και πάλι με 3%-4%, όπως είναι η πρόβλεψη για φέτος. Τότε τα ελληνικά νοικοκυριά είχαν καταθέσεις περίπου 150 δισ. ευρώ, με τα 75 δισ. ευρώ να είναι τοποθετημένα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς.

Γιατί δεν προχωράει το «λαϊκό» ομόλογο – Ο εφιάλτης του PSI και το μαξιλάρι των 36 δισ.

Ωστόσο, η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Χώρες όπως το Βέλγιο προσφέρουν ένα επιτόκιο ελκυστικό για τους πολίτες του, ενώ μειώνουν το κόστος δανεισμού του δημοσίου, σε αυτό που οι αναλυτές της Société Générale SA αποκαλούν «win-win». Η χώρα έχει ήδη προσελκύσει πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ (24 δισεκατομμύρια δολάρια) για τον τίτλο μονοετούς διάρκειας, με τα τελικά αποτελέσματα να αναμένονται τη Δευτέρα.

Έντοκα γραμμάτια vs προθεσμιακές καταθέσεις 

Οι πωλήσεις ενθαρρύνουν επίσης τους δανειστές να προσφέρουν στους πελάτες τους υψηλότερους τόκους καταθέσεων. Αυτό είναι το κλειδί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ένα ομόλογο με απόδοση πολύ πάνω από το επιτόκιο της αγοράς πωλήθηκε στους Βρετανούς αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό.

Δεξαμενή μετρητών

Τα μεγάλα ποσά που έχουν αποταμιευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι κάτι που πλέον επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν  διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως στην Ιταλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο.

Και μέχρι τώρα οι δημοπρασίες δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη όρεξη μεταξύ των απλών πολιτών για προϊόντα υψηλότερης αμοιβής. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τη βάση χρηματοδότησής τους καθώς αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και αυξανόμενα σχέδια δαπανών.

«Φωτιά» στο κόστος δανεισμού βάζουν τα γεράκια Λαγκάρντ – Πάουελ

Ορισμένα έθνη έχουν αποδειχθεί πιο πρόθυμα να αξιοποιήσουν τις αποταμιεύσεις των πολιτών τους από άλλα.

Η Ιταλία έχει μια καθιερωμένη και καινοτόμο αγορά λιανικών ομολόγων. Η λεγόμενη σειρά BTP Futura, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2020, συνδέει τις επιστροφές με την οικονομική ανάπτυξη. Και τον Ιούνιο, το έθνος πούλησε το χρέος BTP Valore, το οποίο συνοδεύεται από πληρωμή μπόνους για διακράτηση μέχρι τη λήξη. Η κυβέρνηση συγκέντρωσε περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτή την πώληση, ποσό ρεκόρ για μια ιταλική προσφορά που απευθύνθηκε σε ιδιώτες επενδυτές.

Μετά την άνοδο της ζήτησης των νοικοκυριών στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση μείωσε την προγραμματισμένη έκδοση ομολόγων και λογαριασμών σε θεσμικούς επενδυτές κατά σχεδόν 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων όλων των λήξεων να συνεχίζουν να ανεβαίνουν, οι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές επιθυμούν να αγοράσουν τη βουτιά», δήλωσε ο αναλυτής στρατηγικής της Société Générale, Sean Kou.

Πολιτική πίεση

Το Bloomberg υπογραμμίζει επίσης ότι σε πολλές χώρες, οι τράπεζες άργησαν να αυξήσουν τα επιτόκια επειδή εξακολουθούν να είναι γεμάτες μετρητά μετά από χρόνια νομισματικής τόνωσης. Όμως η πολιτική πίεση αυξάνεται.

Το Βέλγιο ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες πωλήσεις του είχαν σκοπό να ενθαρρύνουν τους εμπορικούς δανειστές να αυξήσουν τις προσφορές τους, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές και οι νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου επέκριναν τις τράπεζες για το τσιμπημένο επιτόκιο αποταμίευσης. Η Αυστρία σχεδιάζει να προσφέρει λιανικά κρατικά ομόλογα μέσω άμεσων πωλήσεων σε νοικοκυριά που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε τραπεζικές καταθέσεις χαμηλού επιτοκίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Magnus Brunner στις 23 Αυγούστου.

Η κρατική τράπεζα ταμιευτηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή ως NS&I, κυκλοφόρησε ένα νέο γραμμάτιο ενός έτους στο τέλος του μήνα που πληρώνει 6,2% — πολύ πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς.

Περιορισμένη έκταση

Σίγουρα, η ζήτηση των νοικοκυριών είναι ένα κλάσμα της δύναμης πυρός που χρησιμοποιούν οι θεσμικοί επενδυτές. Οι προθεσμίες είναι ένας άλλος περιοριστικός παράγοντας. Η τελευταία υπερπαραγωγή του Βελγίου αναμένεται σε μόλις ένα χρόνο, μια περίοδος που θα περιορίσει τελικά τον αντίκτυπό της στα spreads, σύμφωνα με τον Ronald van Steenweghen, επενδυτή της Degroof Petercam Asset Management με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η τοποθέτηση επιβεβαιώνει ότι οι Βέλγοι αποταμιευτές έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό για τα ομόλογα ευρύτερα, είπε.

Για τη McGuire της Rabobank, η επιτυχία του Βελγίου μετά τις προσφορές λιανικής στην Ιταλία και την Πορτογαλία μπορεί να ενθαρρύνει και άλλα έθνη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ισχυρίζεται επίσης, ότι η Ολλανδία θα μπορούσε να είναι η επόμενη που θα αξιοποιήσει τη «δεξαμενή λιανικής», επικαλούμενη τις μεγάλες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών της χώρας και την ελκυστικότητα των αποδόσεων των ολλανδικών ομολόγων σε σύγκριση με τα επιτόκια των εμπορικών καταθέσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή