Το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας είναι γνωστό για τις στενές σχέσεις μεταξύ αφεντικών και συνδικάτων: η Mittelstand, οι κορυφαίες βιομηχανίες της χώρας, και ο φεντεραλισμός του πολιτικού συστήματος εξαπλώνουν ευρέως την ευημερία. Ένα άλλο συστατικό που είναι λιγότερο γνωστό αλλά όχι λιγότερο θεμελιώδες είναι οι τράπεζες της χώρας, πολλές από τις οποίες εστιάζονται σε περιφερειακό επίπεδο και παρέχουν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στις εταιρείες Mittelstand ωραία και φθηνά.
Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Economist, αυτό το μοντέλο δεν αποδίδει πλέον: η γερμανική ανάπτυξη προβλέπεται από το ΔΝΤ να είναι η χαμηλότερη από οποιοδήποτε άλλο μέλος της G7 φέτος.
Και οι τράπεζες της χώρας δυσκολεύονται επίσης. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών εκτιμά ότι τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 η σταθμισμένη μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων τους, ένα μέτρο κερδοφορίας, ήταν 6,5%, έναντι 10,4% σε ολόκληρη την ΕΕ. Το 2020, οι τράπεζες σε οκτώ χώρες της ΕΕ πρόσφεραν χειρότερες αποδόσεις από τους Γερμανούς δανειστές. Τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους μόνο εκείνοι στο Λουξεμβούργο είχαν χειρότερες επιδόσεις.
«Ή μας επιδοτείτε, ή φεύγουμε» – Τελεσίγραφο βιομηχάνων στον Σολτς
Όπως γράφει ο Economist, εν μέρει, αυτή η κακή απόδοση αντανακλά τις ιδιορρυθμίες της γερμανικής αγοράς. Οι τράπεζες της χώρας είναι ασυνήθιστα πρόθυμες να συνάψουν δάνεια σταθερού επιτοκίου, γεγονός που έχει περιορίσει την ικανότητά τους να επωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου τους -αυτό που εισπράττει μια τράπεζα από τα δάνεια μείον όσα πληρώνει για χρηματοδότηση- έχει αυξηθεί κατά μόλις 0,1 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο του 2020, το ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ.
Οι τρεις κατηγορίες
Ωστόσο, υπάρχουν και βαθύτερα ζητήματα στο παιχνίδι. Οι γερμανικοί δανειστές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: δανειστές του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των Commerzbank και Deutsche Bank, δημόσιες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων 361 ταμιευτηρίων και πέντε Landesbanken, που λειτουργούν ως τράπεζες χονδρικής για τα ταμιευτήρια και 737 τραπεζικοί συνεταιρισμοί.
Οι μη ιδιωτικοί δανειστές, που κατέχουν το 57% των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού τομέα, είναι συντηρητικά σύνολα με στόχους εκτός από κέρδη, όπως η υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων. Πολλές δημόσιες τράπεζες έχουν πολιτικούς ως προέδρους ή μέλη διοικητικών συμβουλίων. Αυτή η πολιτικοποιημένη διακυβέρνηση φέρνει κακή διαχείριση κινδύνου, υπογραμμίζει ο Nicolas Véron της δεξαμενής σκέψης, Bruegel. Αυτές είναι πολύ εκτεθειμένες σε ακίνητα, για παράδειγμα, αφήνοντάς τις ευάλωτες σε πρόσφατες πτώσεις τιμών.
Δύσκολος ο ανταγωνισμός
Οι δημόσιες τράπεζες και οι συνεταιρισμοί λειτουργούν επίσης βάσει μιας «περιφερειακής αρχής» που τους εμποδίζει να αναζητούν επιχειρηματικές δραστηριότητες η μία στην επικράτεια της άλλης. Δημιουργούν δίκτυα, με τη μεγαλύτερη να διαθέτει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα, επιτρέποντάς τους να μοιράζονται το κόστος και μειώνοντας το ποσό του κεφαλαίου με το οποίο καλούνται να χρηματοδοτήσουν τον εαυτό τους. Ως αποτέλεσμα, τα περιθώρια για τις τράπεζες του ιδιωτικού τομέα συμπιέζονται, δυσκολεύοντας τον ανταγωνισμό τους με άλλα ιδρύματα.
Το ασυνήθιστο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γερμανίας είναι κατάλληλο για την υποστήριξη περιφερειακών εταιρειών. Είναι μάλλον λιγότερο κατάλληλο για την υποστήριξη πιο ριψοκίνδυνων επιχειρήσεων (για παράδειγμα, νεοφυείς επιχειρήσεις που χρειάζονται για την πράσινη μετάβαση ή την ψηφιοποίηση) που απαιτούν χρηματοδότηση από τις κεφαλαιαγορές παράλληλα με πιο παραδοσιακές μορφές χρηματοδότησης. Αν και οι γερμανοί πολιτικοί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εμπλέκονται σε μια ζωηρή συζήτηση για το οικονομικό μέλλον της χώρας, η συζήτηση για τους χρηματοπιστωτικούς της θεσμούς δεν έχει ακόμη ανοίξει.
Latest News
«Οι εταιρείες χρειάζονται περισσότερη αρσενική ενέργεια» - Τι εννοεί ο Ζάκερμπεργκ
Ο Ζάκερμπεργκ της Meta εκφράζει τη λύπη του για την άνοδο των «πολιτιστικά στειρωμένων» εταιρειών και ζητά «λίγη επιθετικότητα»
Ο παράξενος λόγος που η Birkenstock κυνηγάει «μαϊμούδες»
Ο Γερμανός κατασκευαστής μοντέρνων υποδημάτων με βάση το φελλό κατέθεσε τρεις αγωγές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων
Διψήφια αύξηση στα μπόνους στελεχών μεγάλων τραπεζών της Wall Street
Οι αυξήσεις ακολουθούν δύο χρόνια συγκράτησης στον κλάδο - Οι διοικούντες σχεδιάζουν αυξήσεις που αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη
Τι συμβαίνει με τις start up της Silicon Valey - Ποιο project μπαίνει στο συρτάρι
Τεράστιες πρόσφατες συμφωνίες συγκέντρωσης κεφαλαίων για Databricks, SpaceX και OpenAI καθυστερούν περαιτέρω την ανάγκη για ντεμπούτο στο χρηματιστήριο
ΔΝΤ για Τραμπ : Η απρόβλεπτη πολιτική του αυξάνει το κόστος δανεισμού παγκοσμίως
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Γκεοργκίεβα προειδοποιεί ότι οι απειλές του για τους δασμούς αυξάνουν την οικονομική αβεβαιότητα
Πόσοι κρύβουν χρήματα από τους συντρόφους τους
Οι δικηγόροι λένε ότι μυστικοί λογαριασμοί έρχονται συχνά στο φως κατά τη διάρκεια αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια
Ρεκόρ για την Tesco - Έζησε τα... καλύτερα Χριστούγεννα όλων των εποχών
Πώς έφτασε η Tesco να ελέγχει πλέον το 28,5% της βρετανικής αγοράς - Οι εκτιμήσεις για το 2025
Πόλος έλξης των Αμερικανών η Ισπανία - Τι γίνεται με τη χρυσή βίζα
Τον Απρίλιο τελειώνει το πρόγραμμα golden visa στην Ισπανία και οι Αμερικανοί σπεύδουν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους
Ποιοι θέλουν να εξαγοράσουν το Tik Tok - Μήπως όμως δεν... πωλείται;
Ο Κέβιν Ο' Λίρι του ριάλιτι «Shark Tank» και ο δισεκατομμυριούχος Φραν ΜακΚορτ θέλουν να αγοράσουν την TikTok στις ΗΠΑ
ΕΕ: Καμπανάκι για την οικονομία – Επιβεβαιώνεται η έκθεση Ντράγκι
Τι αναφέρει έκθεση που περιγράφει τις μελλοντικές προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ