Περίπου 60 μίλια από τα σύνορα της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια σειρά από αγωγούς και αντλίες «μαρτυρά» τι πρόκειται να γίνει στην περιοχή, αποκαλύπτοντας ένα ακόμα σχέδιο της ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών του μπλοκ να απομονώσει περαιτέρω ενεργειακά τη Ρωσία.

Μοιρασμένη ανάμεσα σε αγροκτήματα και δάση, η εγκατάσταση αποθήκευσης Bilche-Volytsko-Uherske μπορεί να αποθηκεύσει τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερο φυσικό αέριο από τη μεγαλύτερη τοποθεσία στη Γερμανία και συνδέεται εύκολα με τα δίκτυα του μπλοκ, χάρη στον επί δεκαετίες ρόλο της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικής διαδρομής για τη ρωσική ενέργεια.

Φυσικό αέριο: Το «τρελό» σχέδιο για αποθήκες στην Ουκρανία – Πώς η χώρα γίνεται το powerbank της Ευρώπης

Μια τρελή ιδέα

Όπως είχε γράψει προ μηνών το Bloomberg, μπορεί η αποθήκευση ζωτικών καυσίμων σε μια χώρα που δέχεται πυραυλικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές να ακούγεται σαν τρελή ιδέα, ωστόσο κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές καθώς οι εγκαταστάσεις είναι αρκετά μακριά από την πρώτη γραμμή και ορισμένοι έμποροι πιστεύουν ότι αξίζει τον κίνδυνο.

Το Κίεβο επανέρχεται στο θέμα αυτό, με τον φορέα διαχείρισης του συστήματος φυσικού αερίου της χώρας, GTSOU, να δηλώνει ότι η Ουκρανία είναι να αποθηκεύσει και να επανεξάγει ευρωπαϊκό αέριο για το χειμώνα 2023/2024.

Η GTSOU υπογράμμισε ότι διεξήχθησαν τεστ αντοχής, προκειμένου να αξιολογηθεί ο κίνδυνος ενδεχόμενης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης, η οποία θα παρεμποδίζει την ικανότητα των εμπόρων να αποθηκεύουν με ασφάλεια φυσικό αέριο στην Ουκρανία και να το μεταφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ο φορέας εκμετάλλευσης είπε ότι η υποδομή φυσικού αερίου της Ουκρανίας απέδειξε την «υψηλή αξιοπιστία και ανθεκτικότητά της» στα τεστ που πραγματοποιήθηκαν Στη εν λόγω ανακοίνωση αναφέρει επίσης, ότι επιβεβαιώθηκαν πολλαπλοί συνδυασμοί διαδρομών μεταφοράς που συνδέουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης και συνοριακά σημεία Ουκρανίας-ΕΕ, οι οποίοι θα επιτρέψουν την εύκολη και γρήγορη εναλλαγή μεταξύ των διαδρομών.

Γεμάτες αποθήκες

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό πληρότητας στις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου πλησιάζει ήδη το 93%, πολύ νωρίτερα από τον αρχικό στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και σύμφωνα με την GTSOU, η χρήση του αποθηκευμένου αερίου είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερή παροχή ενέργειας και την αποφυγή νέας εκτίναξης των τιμών.

Αυτά τα επίπεδα αποθήκευσης ισοδυναμούσαν με περισσότερα από 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.

Οι αποθήκες της Ουκρανίας

Ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz δήλωσε επίσης ότι Ουκρανία διατηρεί περίπου 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στις αποθήκες ενόψει της περιόδου θέρμανσης 2023/24, προσθέτοντας ότι δεν σχεδιάζει να εισάγει φυσικό αέριο.

«Φέτος βασιζόμαστε στη δική μας παραγωγή και θα είναι αρκετό για να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο θέρμανσης», είπε.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί λίγο αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά βασίζεται στα καύσιμα για τη θέρμανση και τη βιομηχανία – τομείς ευάλωτοι σε περίπτωση που τα ρωσικά χτυπήματα καταστρέψουν τις υποδομές.

Η Ουκρανία δεν εισάγει φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία, αλλά οι ουκρανικοί αγωγοί εξακολουθούν να μεταφέρουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Τελεσίγραφο από Κομισιόν στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση
Ενέργεια |

Τελεσίγραφο από Κομισιόν στη Λευκωσία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Στελέχη της Κομισιόν στη διάρκεια σύσκεψης για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου ενημέρωσαν τον Ρυθμιστή και το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου για τον κίνδυνο απώλειας της επιδότησης 657 εκατ. ευρώ