Οι μεγάλες επενδύσεις και τα έργα υποδομών φαίνεται πως είναι οι κερδισμένοι των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη αναθεωρημένη πρόταση της Ελλάδας προς την Κομισιον. Η μέχρι τώρα κριτική από την αγορά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι ότι χρειάζονται περισσότεροι πόροι προς τα μεσαία μεγέθη των παραγωγικών μονάδων, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση βάζει “μπροστά” τις δράσεις για την ανταγωνιστικότητα και το νέο ΕΣΠΑ.
Ως προς τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, προβλέπεται σημαντική ροή για επενδύσεις στην ενέργεια και για την στεγαστική πολιτική. Το νέο αίτημα στην Κομισιόν, το οποίο έγινε την περασμένη εβδομάδα, φέρνει επιπλέον δάνεια 5 δισ. Ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στο υφιστάμενο πρόγραμμα.
Δίνει έμφαση στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών, με την επέκταση του προγράμματος καθαρισμού δασών και διάνοιξης δασικών οδών και ζωνών Anti-nero. Εντάσσεται το νέο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια και επέκταση της δράσης Έξυπνες Γέφυρες. Προβλέπονται συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, υποδομές για την παραγωγή βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου και την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης CO2.
Επίσης, στο πλαίσιο του συνδυασμού επενδύσεων με μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβάνονται δράσεις για:
-ηλεκτρονικές πληρωμές, ψηφιακό χαρτόσημο,
-βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΑΑΔΕ
-το πρόγραμμα του Προσωπικού γιατρού
-το Κτηματολόγιο
-200 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση από τους ιδιοκτήτες τους κενών κατοικιών για ενοικίαση σε νέους 18-39 ετών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω».
-Κατάρτιση ανέργων και ενίσχυση δεξιοτήτων
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με αρμόδιο τον Αναπληρωτή κ. Νίκο Παπαθανάση, τρέχουν και το ΕΣΠΑ. Για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 διατίθενται πόσοι 26,2 δισ., 7% περισσότερους σε σχέση με τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» με περί τα 4 δισ. ευρώ, στοχεύοντας στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 72 δισ. € έχουν ξεκινήσει να εισρέουν στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ 2021-2027. Σε αυτη τη φάση εκκρεμεί η απόφαση για την έγκριση της τρίτης δόσης του Ταμείου που έχει αιτηθεί η Ελλάδα ύψους 1,72 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν υποβληθεί 500 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 18,1 δισ. Ευρώ.
Μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα κονδύλια αυτά φτάνουν τα €30,5 δισ. για την Ελλάδα (16,8% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με την Moodys, η ώθηση στο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης μπορεί να φτάσει 0,4 π.μ. ετησίως μέχρι το 2030. Επίσης, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορούν να ενισχύσουν κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα το μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ελλάδας μέχρι το 2026. Εκτιμάται επίσης ότι ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα έχει μειωθεί κατά 52% μέχρι το 2024, στο 154% από το 206% όπου είχε βρεθεί στην κορύφωσή του το 2020.