
Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, είπε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για επαναφορά της συμφωνίας που βοήθησε στο να βγουν τα σιτηρά της Ουκρανίας στην αγορά και έτσι να μετριαστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία τον Ιούλιο – ένα χρόνο μετά τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας – διαμαρτυρόμενη ότι οι δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων αντιμετώπιζαν εμπόδια και ότι δεν πήγαιναν αρκετά ουκρανικά σιτηρά σε χώρες που είχαν ανάγκη.
Ο Ερντογάν, ο οποίος στο παρελθόν έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να πείσει τον Πούτιν να τηρήσει τη συμφωνία, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη, προσπαθούν να πείσουν τον Πούτιν να επιστρέψει στη συμφωνία.
Σιτηρά: Μέτρα για να μην πούμε… το ψωμί ψωμάκι
Μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο θέρετρο του Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι ήλπιζε ότι θα ολοκληρώσουν τις συνομιλίες για έναν κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία και είπε ότι θα συζητήσουν επίσης τη συμφωνία για τα σιτηρά.
«Γνωρίζω ότι σκοπεύετε να θέσετε το θέμα της συμφωνίας για τα σιτηρά», είπε ο Πούτιν στον Ερντογάν. «Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις για αυτό το ζήτημα».
Ο Ερντογάν απάντησε ότι ο κόσμος περιμένει νέα για το θέμα του διαδρόμου των σιτηρών.
«Όλοι περιμένουν να δουν τι θα βγει από τη σημερινή μας συνάντηση», είπε. «Πιστεύω ότι το μήνυμα στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση θα είναι ένα σημαντικό βήμα για ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά για τις αφρικανικές χώρες».
Η συμφωνία είχε στόχο να μεταφέρει σιτηρά από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας και να αμβλύνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη είχε επιδεινωθεί από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους βασικούς παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο και σημαντικοί παίκτες στις αγορές σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης, κραμβέλαιου, ηλιόσπορου και ηλιελαίου.
Πριν από τις συνομιλίες με τον Ερντογάν, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση τη νύχτα σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας.
Η πρόταση του ΟΗΕ
Ο Πούτιν έχει δηλώσει πως η Ρωσία θα μπορούσε να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά εάν η Δύση εκπληρώσει ένα ξεχωριστό μνημόνιο που συμφωνήθηκε ταυτόχρονα με τα Ηνωμένα Έθνη για τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.
Οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η Μόσχα επισήμανε ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, τα logistics και την ασφάλιση έχουν εμποδίσει τις αποστολές τέτοιων προϊόντων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Πέμπτη ότι απέστειλε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις» με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας.
Ένα από τα βασικά αιτήματα της Μόσχας είναι η επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας στο σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT. Η ΕΕ το διέκοψε τον Ιούνιο του 2022 ως μέρος των σαρωτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην εισβολή.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε το Σάββατο ότι τα πράγματα που υπονοούνταν από τη συμφωνία δεν είχαν εφαρμοστεί την προηγούμενη φορά, χωρίς να διευκρινίσει κάτι πιο συγκεκριμένο.
Στο ρεπορτάζ της για τη συνάντηση Ερντογάν, η ρωσική κρατική τηλεόραση τόνισε ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη Ρωσία πρέπει να εφαρμοστούν.
Η Ρωσία έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από τότε που εισέβαλε στη γείτονά της και απείλησε να αντιμετωπίσει όλα τα πλοία ως πιθανούς στρατιωτικούς στόχους μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία που υποστήριζε ο ΟΗΕ, η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει δεκάδες εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών.
Σε απάντησή της, η Ουκρανία ανακοίνωσε έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» που αγκαλιάζει τη δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Την Κυριακή ένα τρίτο σκάφος, το υπό σημαία Λιβερίας Anna-Theresa, βγήκε από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω Κωνσταντινούπολης μέσω του διαδρόμου.
Η Ρωσία συζητά επίσης μια πρωτοβουλία Πούτιν να προμηθεύσει έως και 1 εκατομμύριο τόνους ρωσικών σιτηρών στην Τουρκία σε μειωμένες τιμές για μεταγενέστερη επεξεργασία σε τουρκικά εργοστάσια και αποστολή σε χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.


Latest News

Γιατί η Σουηδία επεκτείνει τις διαστημικές και αμυντικές δυνατότητές της
Η Σουηδία εξακολουθεί να εκτιμά τη συνεργασία με την Ουάσιγκτον, αλλά υποστηρίζει έναν ισχυρότερο ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ

Στην Tesla φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσει αντίποινα για τους δασμούς Τραμπ
Οι δηλώσεις της Tesla αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων σχετικά με τους δασμούς του Τραμπ

ΗΠΑ: Το ενεργειακό μέλλον του Καναδά στο συνέδριο CERA Week
Οι δασμoί Τραμπ και η εξίσωση που πρέπει να λύσει ο Καναδάς

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.
![Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/Larry_Fink-600x442.jpeg)
Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]
Ο Λάρι Φινκ θεωρείται αυτοδημιούργητος, αφού μαζί με συνεργάτες του ίδρυσαν από το μηδέν την BlackRock το 1988

Η Porsche διαψεύδει σενάριο πώλησης μετοχών της στη Volkswagen
Η Porsche διαψεύδει τις πληροφορίες που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ Bild επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα

Η Ιταλία φέρνει πιο κοντά την αυτοκινητοβιομηχανία με την αμυντική βιομηχανία
Η Ιταλία ετοιμάζει ένα βιομηχανικό σχέδιο με στόχο την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανίας, άμυνας και αεροδιαστημικής

Στο «μυαλό» της Fed – Τι θα αποφασίσει ο Πάουελ για τα επιτόκια
Πού εστιάζουν αγορές και οικονομολόγοι στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed - Ποιες άλλες κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα

Μπέσεντ: Δεν ανησυχώ για την αγορά – Οι διορθώσεις είναι υγιείς
Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ εκτιμά ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μακροπρόθεσμα θα είναι θετική για τις αγορές

Ρούμπιο: Μετά τους δασμούς πιθανώς οι ΗΠΑ να συζητήσουν νέες εμπορικές συμφωνίες
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντεπιτεθούν σε κράτη που τους είχαν επιβάλει δασμούς