![Τράπεζα του Ισραήλ: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/bank-of-israel.jpg)
Αμετάβλητα διατήρησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού η Τράπεζα του Ισραήλ για δεύτερη συνεχόμενη φορά, μετά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Παράλληλα παραμένει ασαφές αν ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Amir Yaron θα παραμείνει στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας για δεύτερη θητεία.
Όπως αναμενόταν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν το επιτόκιο αναφοράς (ILINR=ECI) στο 4,75%, sτο υψηλότερο επίπεδo από τα τέλη του 2006, σύμφωνα με το Reuters. H κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια 10 συνεχόμενες φορές σε έναν επιθετικό κύκλο σύσφιγξης, ενώ έκανε παύση στην συνεδρίαση του Ιουλίου.
Fed: Ο γρίφος της νομισματικής πολιτικής
Διατηρώντας τα επιτόκια σταθερά, η κεντρική τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η οικονομική δραστηριότητα παραμένει ισχυρή, με μια σφιχτή αγορά εργασίας. Ο πληθωρισμός είναι ευρύς και υψηλός, αλλά παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης.
Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει τελειώσει και οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν το 2024, αν και η Τράπεζα του Ισραήλ επανέλαβε ότι βλέπει μια πραγματική πιθανότητα να χρειαστεί να αυξήσει το επιτόκιο στο μέλλον «εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί όπως αναμένεται».
Ο ετήσιος πληθωρισμός του Ισραήλ μειώθηκε στο 3,3% τον Ιούλιο από 4,2% τον Ιούνιο, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2022, αλλά πάνω από το εύρος-στόχο της κυβέρνησης 1-3%.
Η συναλλαγματική ισοτιμία
Μέρος της πορείας του πληθωρισμού εξαρτάται από το σέκελ , το οποίο βρίσκεται σε χαμηλό 3-1/2 ετών έναντι του δολαρίου. Η συναλλαγματική ισοτιμία, η οποία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, έχει μετακύλιση έως και 20% στον πληθωρισμό, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 8% μέχρι στιγμής το 2023.
Εν τω μεταξύ, η οικονομία του Ισραήλ αναπτύχθηκε με ταχύτερο του αναμενόμενου ετήσιο ρυθμό της τάξης του 3% το δεύτερο τρίμηνο.
Νωρίτερα, η Τράπεζα του Ισραήλ διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Yaron θα ανακοίνωνε τη Δευτέρα ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, επαναλαμβάνοντας ότι θα λάβει την απόφασή του τις επόμενες εβδομάδες. Η θητεία του λήγει στο τέλος του έτους.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου