Μία νέα γεωπολιτική σκακιέρα στήνεται στη Ρουμανία, στη χώρα – μέλος της Ε.Ε. που βρίσκεται στη βαλκανική περιοχή και συνορεύει με την Ουκρανία.
Ένα διπλωματικό παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη και εκδηλώνεται μέσα από επιχειρηματικές επενδύσεις, οι οποίες στηρίζονται πλήρως από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.
Ενέργεια: Νέες επενδύσεις αλλάζουν το τοπίο
Η Ρουμανία των 19 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματούχοι στον ΟΤ, θα αποτελέσει το αντίβαρο απέναντι στη Ρωσία.
Ο αμερικανικός παράγοντας είναι ισχυρός στη χώρα, η οικονομία τρέχει με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρόκειται μία μεγάλη αγορά σε ανάπτυξη, η οποία βρέχεται και από τη Μαύρη Θάλασσα αναδεικνύοντας έτσι την ισχυρή γεωστρατηγική της θέση.
Διάδρομος
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας κ. Κλάους Γιοχάνις την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στους διπλωμάτες της χώρας του τόνισε με την ομιλία του το ρόλο που έχει αναλάβει απέναντι στη ρωσική εισβολή στα εδάφη της γειτονικής Ουκρανίας.
Όπως επισήμανε έχει ανοίξει τα σύνορα και υποδεχτεί από την έναρξη του πολέμου 5,7 εκατομμύρια Ουκρανούς και έχει ανοίξει διάδρομο για τη μεταφορά 22,5 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων προς την Ευρώπη.
Επιδίωξη της Ρουμανίας, σύμφωνα με τον κ. Γιοχάνις, είναι η ένταξη της στη ζώνη Σένγκεν καθώς και η στήριξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στην Ε.Ε.
Η Ελλάδα και η πρωτοβουλία «The Three Seas»
Η Ελλάδα επιδιώκει να παίξει δυναμικά σε αυτή τη νέα σκακιέρα ενισχύοντας τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Ρουμανία.
Μέσο για την επέκταση της επιρροής της ώστε να ευοδωθούν τα σχέδια της Ε.Ε. και των ΗΠΑ για την γεωπολιτική αναβάθμιση της έβδομης πολυπληθέστερης χώρας της Γηραιάς Ηπείρου είναι η ενέργεια.
Ήδη το Βουκουρέστι αναγνωρίζει το ρόλο της Αθήνας και την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα είναι το νέο μέλος της διπλωματικής πρωτοβουλίας της χώρας του «The Three Seas».
Μιας πρωτοβουλίας η οποία, σύμφωνα με ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζεται ένθερμα από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα διπλωματικό σχήμα αντίβαρο στη Ρωσία. Η πρωτοβουλία «The Threes Seas» περιλαμβάνει τις χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και συνδεδεμένες χώρες θα είναι η Δημοκρατία της Μολδαβίας και η Ουκρανία.
Η πρωτοβουλία «The Three Seas» περιλαμβάνει κράτη – μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονται ανάμεσα στις θάλασσες της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης.
Ο κ. Γιοχάνις θα φιλοξενήσει στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου το διήμερο summit με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών από τις χώρες της πρωτοβουλίας καθώς και εταιρειών. Η πρωτοβουλία «The Three Seas» αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και του ψηφιακού τομέα.
Η ΔΕΗ
Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΗ για την εξαγορά της ιταλικής ENEL στη Ρουμανία αποσκοπούσε τόσο στην ενίσχυση του στρατηγικού σχεδίου επιχειρηματικής ανάπτυξης της δημόσιας εταιρείας αλλά και στην επιδίωξη της Αθήνας να ενισχύσει το ρόλο της βαλκανικής χώρας στη νέα γεωπολιτική σκακιέρα.
Η ΔΕΗ στήνεται σε καίριο σημείο στον κάθετο ενεργειακό διάδρομο παίζοντας κομβικό ρόλο στη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από και προς τη Ρουμανία αλλά και στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω του ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ άνω του μισού Γιγαβάτ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, στο summit της πρωτοβουλίας «The Three Seas» έχει προσκληθεί και παραστεί να μιλήσει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.
Ο κ. Στάσσης γνωρίζει καλά τη ρουμάνικη αγορά όπως και την ευρύτερη περιοχή από την προηγούμενη θητεία του στην Enel Romania και για την επίτευξη του deal έπαιξε καθοριστικό ρόλο.
Δεν αποκλείεται η επίσκεψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ στο Βουκουρέστι να συνοδευτεί και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την εξαγορά των assets της ENEL στη χώρα.
Επενδύσεις με ελληνικό χρώμα
Στη Ρουμανία άλλες ελληνικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα είναι και αυτή της Helleniq Energyμε την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 800 MW, ενώ τοποθετημένη είναι σε έργα ΑΠΕ είναι και η Mytilineos.
Επιπλέον η ολοκλήρωση της κατασκευής και της λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης αποσκοπεί στην μεταφορά φυσικού αερίου και στη συγκεκριμένη χώρα μέσω διασυνδετήριων αγωγών.
Latest News
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg