![Φυσικό αέριο: Σκληρό πόκερ στην ανατολική Μεσόγειο – Η παρέμβαση των ΗΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/04-09_ot_cyprus_aphrodite_24.png)
Σκληρό πόκερ είναι σε εξέλιξη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με αιχμή τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, με νέους παίκτες να αναδύονται και νέες συνεργασίες να προκύπτουν, την ώρα που η Ευρώπη επιχειρεί να απογαλακτιστεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι τα ενεργειακά περιλαμβάνονται στην κορυφή της ατζέντας της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Κύπρο. Σημειώνεται επίσης, ότι χθες Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνομιλίες με επίκεντρο πιθανή ενεργειακή συνεργασία, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να διευρύνουν τους οικονομικούς δεσμούς.
Όπως γράφει το Bloomberg, o Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραήλ Κατς την Κυριακή στην οποία ανέλυσαν τις «ευκαιρίες για διμερή και περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου».
Νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη»
Παρέμβαση των ΗΠΑ
Στο πλαίσιο αυτό, η Ουάσιγκτον επιχειρεί να εμπλακεί σε μια διαμάχη μεταξύ της Κύπρου και διεθνών εταιρειών υπό την ομπρέλα της Chevron σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας το σχέδιο της αμερικανικής εταιρείας να το συνδέσει με τη γειτονική Αίγυπτο. Αυτό αποκαλύπτουν στο Reuters, πηγές από την αγορά και τις ΗΠΑ..
Η κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Chevron πρότεινε τη σύνδεση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού και υπάρχουσας υποδομής στην Αίγυπτο, όπου το αέριο μπορεί να πωληθεί στην εγχώρια αγορά ή να υγροποιηθεί και να αποσταλεί στην Ευρώπη, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό αποκοπεί από τις ρωσικές προμήθειες.
Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση απέρριψε το τελευταίο σχέδιο, το οποίο παραβλέπει προηγούμενη πρόταση για την κατασκευή πλωτής μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου στο κοίτασμα που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα (100 μίλια) νοτιοανατολικά της Κύπρου.
Η κυπριακή προσδοκία
«Η τροποποίηση απορρίφθηκε. Η προσδοκία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η κοινοπραξία να τιμήσει όσα συμφωνήθηκαν αμοιβαία από τα μέρη το 2019», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου στο Reuters .
Νέος γύρος συνομιλιών
Σύμφωνα με την ισραηλινή NewMed, η οποία είναι εταίρος στο κοίτασμα Αφροδίτη, οι εταίροι έχουν ξεκινήσει έναν νέο γύρο συνομιλιών με την κυπριακή κυβέρνηση.
Αμερικανική πηγή υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τα σχέδια της Chevron, θεωρώντας ότι έτσι το φυσικό αέριο θα φτάσει στην αγορά γρηγορότερα και με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, καθώς δεν περιλαμβάνει την κατασκευή μεγάλων υποδομών.
«Η σύνδεση (της Αφροδίτης) με την Αίγυπτο θα τους βοηθήσει στην κορύφωση της εγχώριας κατανάλωσης το καλοκαίρι, θα προσθέσει σταθερότητα, θα μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή και θα επιτρέψει τις εξαγωγές για την Ευρώπη», ανέφερε στο Reuters η αμερικανική πηγή, που δεν κατονομάζεται. Προσθέτει επίσης, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «κάνει τη διάκριση μεταξύ δαπανηρών και περιττών έργων υποδομής» και λιγότερο εντατικών διασυνδέσεων που είναι απαραίτητες καθώς οι οικονομίες μεταβαίνουν σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Η Αφροδίτη, που ανακαλύφθηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, περιλαμβάνει περίπου 124 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Τη διαχείριση του κοιτάσματος διατηρεί η κοινοπραξία Chevron, Shell και NewMed Energy (πρώην Delek).
Η ανάπτυξή του θα δώσει ζωτική ώθηση στη λεκάνη φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία έχει προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς η Ευρώπη προσπαθούσε να αντικαταστήσει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Τροποποιημένο σχέδιο
Σύμφωνα με δύο πηγές του κλάδου, η Λευκωσία αντιτάχθηκε στα σχέδια της Chevron να ανοίξει τρία παραγωγικά πηγάδια αντί για πέντε και να αποφύγει την κατασκευή πλωτής μονάδας παραγωγής πάνω από το πεδίο.
«Έχουμε υποβάλει ένα τροποποιημένο σχέδιο ανάπτυξης στην Κυπριακή Κυβέρνηση, το οποίο ελπίζουμε να οδηγήσει στην ανάπτυξη του κοιτάσματος της Αφροδίτης και στην παράδοση φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή και παγκόσμια αγορά μέσω των υφιστάμενων μονάδων LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) στη βόρεια ακτή της Αιγύπτου. ”
«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό η Αφροδίτη να αναπτυχθεί γρήγορα προς όφελος της Κύπρου, της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και των ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών αγορών», δήλωσε η Chevron.
Εντατικές διαπραγματεύσεις
Σύμφωνα επίσης με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ο κ. Παπαναστασίου κάλεσε τη Chevron σε εντατική διαπραγμάτευση 30 ημερών, ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για την ανάπτυξη του κοιτάσματος. Στο δημοσίευμα αναφέρεται πάντως, ότι τα περιθώρια συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι πολλά, στην περίπτωση που η αμερικανική εταιρεία επιμείνει στη σημερινή της θέση, η οποία απέχει πολύ από τη συμφωνία που η κοινοπραξία συνομολόγησε με το κράτος το 2019.
Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι στις 5 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει νέα συνάντηση της κυπριακής πλευράς με τη Chevron και μάλιστα σε πολύ ψηλότερο επίπεδο, όσον αφορά την αμερικανική εταιρεία.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
![Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα μπλε και από τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_reyma_epid_ΕΧΟ-600x352.png)
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια