Όποιος έχει δεύτερη δουλειά και πληρώνει περισσότερα ένσημα θα έχει υψηλότερη σύνταξη, ενώ οι πολλαπλοί εργοδότες ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση του εργαζόμενου. Το παραπάνω υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «Δεν υπάρχει πληρωμή εισφοράς χωρίς ανταπόδοση. Η πληρωμή της εισφοράς είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, υποχρεωτικά από το Σύνταγμα. Άρα, όποιος έχει δεύτερη δουλειά και πληρώνει περισσότερο ένσημα, θα έχει υψηλότερη σύνταξη. Τόσο απλά. Δεν θα μετριέται ως επιπλέον χρόνος. Δηλαδή για να βγαίνεις νωρίτερα στη σύνταξη. Θα μετριέται όμως στο ύψος της σύνταξης».
Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε τα πλεονεκτήματα της δεύτερης εργασίας, σημείωσε ότι «Οι πολλαπλοί εργοδότες ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση του εργαζόμενου. Όταν ο εργαζόμενος εξαρτά τη ζωή του και το μισθό του από έναν εργοδότη, η διαφορά μεταξύ τους είναι πάρα πολύ μεγάλη. Διαφορά ισχύος εννοώ. Όταν όμως ο εργαζόμενος έχει και εναλλακτική λύση δεύτερου εργοδότη και ξέρει ο πρώτος εργοδότης ότι αυτός έχει ήδη βρει και δεύτερη δουλειά, τότε η διαφορά της ισχύος μεταξύ των δύο μερών, μειώνεται δραστικά υπέρ του εργαζόμενου».
Όσον αφορά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ο ίδιος ανέφερε πως «Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αποτύπωση της πραγματικότητας σε ένα νομικό κείμενο. Αφήστε που το μισό είναι Ευρωπαϊκή οδηγία. Προσπαθώ να καταλάβω πως το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσουν την Ευρωπαϊκή οδηγία. Πως θα τις καταψηφίσουν κόμματα που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας; Αφού η εφαρμογή είναι υποχρεωτική. Είμαι περίεργος».
Μισθωτή απασχόληση
Αναφορικά με την ηλεκτρονική καταγραφή των ροών μισθωτής απασχόλησης, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως «Η ΕΡΓΑΝΗ που είναι το μόνο αξιόπιστο εργαλείο, για την ηλεκτρονική καταγραφή των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε σε βάθος τετραετίας αύξηση 398.385 μισθωτών, δηλαδή σε ποσοστό 17,3. Το σημαντικό είναι ότι είχαμε συν 438.172 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Δηλαδή, τον Ιούλιο του ’19 το 26,8% των θέσεων ήταν μερικής απασχόλησης ενώ φέτος τον Ιούλιο το ίδιο ποσοστό έπεσε κάτω από το 24%. Άρα, έχουμε μία σαφή τάση προς τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και σαφή αντιστροφή της πορείας της κυριαρχίας μερικής απασχόλησης. Έχουμε σχεδόν μισό εκατομμύριο περισσότερες θέσεις εργασίας, έχουμε δύο φορές αύξηση του βασικού μισθού και έχουμε κλάδους όπου ο μέσος μισθός είχε ανέβει σημαντικά. Παραδείγματος χάρη στον τουρισμό η κλαδική του σύμβαση είναι 1.900 ευρώ».
«Ψώνιο» ο Κασσελάκης
Για τις δηλώσεις του για τον υποψήφιο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανο Κασσελάκη: «Ο κύριος Κασσελάκης δήλωσε ότι “μόλις εκλεγώ, την επόμενη μέρα τελείωσε το 41% του Μητσοτάκη”. Εγώ αυτό που είπα είναι ότι υπό κανονικές συνθήκες, αν το έλεγε αυτό κάποιος που δεν έχει εκλεγεί ακόμα ούτε σε μία αιρετή θέση -ο κύριος Κασσελάκης δεν έχει εκλεγεί ακόμα ούτε Δημοτικός Σύμβουλος- θα τον έλεγε κανείς «ψώνιο». Ας κερδίσει, ας πάρει την εμπιστοσύνη, ας δείξει πολιτικές προτάσεις, ας δώσει πολιτικές μάχες και αν τον θέλει ο λαός, με γεια του με χαρά του».
Οι «Σπαρτιάτες» τσακώνονται για τα λεφτά
Τέλος, για τους «Σπαρτιάτες» σημείωσε ότι «Αυτοί οι μεγάλοι «πατριώτες», που οι 250.000 συμπολίτες μας τους ψήφισαν, έχουν τσακωθεί και τσακώνονται σκληρά για τα λεφτά. Ο τσακωμός δεν είναι ούτε για το Σκοπιανό, ούτε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε για κάποιο σοβαρό πολιτικό ζήτημα που αφορά τον υποτιθέμενο «πατριωτικό χώρο». Το μόνο που αφορά είναι ποιος διαχειρίζεται τα ευρώ, περί αυτού πρόκειται. Για τα λεφτά γίνεται όλη η φασαρία».
Latest News
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)