Μετά από ένα υποτονικό δεύτερο τρίμηνο, η ελληνική οικονομία ξαναβρίσκει την αναπτυξιακή της τροχιά, σύμφωνα με την Wood, αλλά ο τελικός απολογισμός του έτους θα είναι χαμηλότερος αυτού που αρχικώς είχε εκτιμηθεί. Ειδικότερα, η Wood έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ σε 2,8% και 3,5% για το τρέχον και το επόμενο έτος (από 3,5% και 4,2% προηγουμένως) και αναμένει ότι η ανάπτυξη θα φθάσει το 4% το 2025.
Moody’s: Τι οδηγεί την Ελλάδα στις αναβαθμίσεις
Σε ελπιδοφόρα αναπτυξιακή τροχιά η Ελλάδα
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα πιθανότατα αποδυναμώθηκε το 2ο τρίμηνο, μετά τη συγκράτησή της το 1ο τρίμηνο. Ωστόσο, η δραστηριότητα αποκτά και πάλι δυναμική το 3ο τρίμηνο, χάρη στην αύξηση των πραγματικών μισθών, η οποία επιβεβαιώνεται από θετικές έρευνες για τις επιχειρήσεις, αναφέρει η Wood.
Οι καθοδικοί κίνδυνοι όμως παραμένουν και περιλαμβάνουν τυχόν περαιτέρω επιδείνωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, μια αυστηρότερη νομισματική στάση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη Fed και την ΕΚΤ και τυχόν διαταραχές στο κυβερνητικό κλίμα από τις πυρκαγιές. Ο πληθωρισμός παραμένει, ενώ κατά την Wood πιθανότατα να επιστρέψει στον στόχο του 2% αργότερα το επόμενο έτος, αλλά στη συνέχεια θα διολισθήσει περαιτέρω το 2025.
Επιμέρους κλάδοι
Όπως διαπιστώνει η Wood, οι έρευνες για τις επιχειρήσεις του Αυγούστου σηματοδότησαν περαιτέρω βελτίωση του συνολικού κλίματος, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τους προηγούμενους μήνες. Η βιομηχανική εμπιστοσύνη αυξήθηκε χάρη στην καλύτερη δυναμική της παραγωγής, αν και οι μελλοντικές προσδοκίες υποχώρησαν περαιτέρω.
Το λιανικό εμπόριο ακολούθησε, με μικρή αύξηση, η οποία καθοδηγήθηκε από την καλύτερη διάθεση προσλήψεων. Η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με σταθερές προσδοκίες για μελλοντική ζήτηση, γεγονός που επίσης εμποδίζει τη συγκράτηση των πιέσεων στις τιμές.
Αντίθετα, το κλίμα στις κατασκευές παραμένει υποτονικό από τη νομισματική σύσφιξη και μειώνεται επίμονα από τον Μάρτιο. Με εξαίρεση τον βιομηχανικό τομέα, οι προθέσεις τιμολόγησης αποδεικνύονται σταθερές, σηματοδοτώντας σταθερή υποκείμενη ζήτηση.
Υποστηρικτικά τα θεμελιώδη
Η οικονομική δραστηριότητα πιθανότατα υποχώρησε περαιτέρω το 2ο τρίμηνο. Η εξασθένηση οφείλεται στην επιβράδυνση των δαπανών των νοικοκυριών, όπως υποδηλώνει η πτώση του πραγματικού κύκλου εργασιών του εμπορίου (-3,9% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο έναντι ήπιας αύξησης 0,6% το 1ο τρίμηνο). Με αυτό το δεδομένο, η εξασθένηση των ιδιωτικών δαπανών είναι απίθανο να οδηγήσει σε μακροχρόνια επιβράδυνση και πιθανώς υποδηλώνει συγκράτηση από τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.
Από την άποψη αυτή, είναι πιθανό να βρίσκεται σε εξέλιξη βελτίωση το 3ο τρίμηνο, καθώς η αύξηση των πραγματικών μισθών έχει πιθανότατα μετατραπεί σε θετική, γεγονός που σηματοδοτείται όλο και περισσότερο από την αύξηση των αποταμιευτικών αποθεμάτων στις έρευνες των καταναλωτών.
Ο πλήρης αντίκτυπος των πυρκαγιών είναι άγνωστος- ωστόσο, μέχρι τον Ιούνιο, ο τουρισμός αναπτυσσόταν καλύτερα από πέρυσι, αναφέρει η Wood.
Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο το 2025
Ο πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ του Ιουλίου αυξήθηκε στο 2,5% σε ετήσια βάση, από 1,8% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, κυρίως λόγω των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων. Οι πρώτες αυξήθηκαν ελαφρώς, στο 12,3% σε ετήσια βάση, από 12,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ οι δεύτερες αντανακλούσαν την αύξηση των τιμών του brent και μειώθηκαν λιγότερο από ό,τι τον Ιούνιο (-3,7% σε ετήσια βάση έναντι -7,6% σε ετήσια βάση).
Οι πιέσεις στις τιμές, όπως φαίνεται στις έρευνες, αποδείχθηκαν πιο επίμονες από ό,τι στις υπόλοιπες (αντίστοιχες) οικονομίες και, εκτός από τη βιομηχανία, όλοι οι άλλοι τομείς και η αντίληψη των καταναλωτών παρέμειναν υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από το COVID-19.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Wood έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό με βάση τα συνήθη τρία σενάρια: το πρώτο υποθέτει επίμονα υψηλές τιμές τροφίμων- το δεύτερο αναμένει ότι οι τιμές των τροφίμων να μειωθούν μάλλον γρήγορα στον ιστορικό μέσο όρο- και το τρίτο υποθέτει ότι οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται στο μέσο των δύο πρώτων σεναρίων και προσομοιώνει ισχυρότερες πιέσεις λόγω της ζήτησης.
Το σενάριο 1 θέλει ο πληθωρισμός να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 3,4%, 3,8% και 0,9% το 2023, 2024 και 2025, αντίστοιχα. Το σενάριο 2 προβλέπει ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 3% τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος και στο 0,3% το 2025. Το τρίτο σενάριο (το βασικό σενάριο της Wood) αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 3,4-3,5% φέτος και το επόμενο έτος, πριν πέσει στο 1% το 2025.
Latest News
Σε κινητά και υπολογιστές νέα ψηφιακά στοιχεία για τα ακίνητα - Αναβαθμίζεται ο «χάρτης αξιών»
Η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών «χαρτών αξιών», αποτελεί επιτακτική ανάγκη, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που καταγράφεται για την πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς
Γιατί δεν ξεμπερδέψαμε με το δημόσιο χρέος [γραφήματα]
Τι δείχνουν οι προβολές για το ελληνικό δημόσιο χρέος τα επόμενα χρόνια - Οι τόκοι, τα δάνεια και τα ομόλογα - Τι «βλέπουν» οι αναλυτές
Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών
Στήνεται το νέο πληροφοριακό σύστημα που θα προσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες για τα ακίνητα στα επίπεδα των εμπορικών - Αναβαθμίζεται η πλατφόρμα valuemaps.gov.gr
Έρχεται νέο νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο - Τι προανήγγειλε ο Χατζηδάκης
Η αρνητική εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας οδηγεί τους Έλληνες πολίτες μακριά από τον λαϊκισμό, τόνισε ο Χατζηδάκης
Αρνητικές οι συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία από την εκλογή Τραμπ, τονίζει ο Στουρνάρας
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επιφυλάχθηκε μέχρι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να ανακοινώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις
Το δημόσιο χρέος και οι επενδύσεις - Τι «βλέπουν» Χατζηδάκης, Στουρνάρας και Βέττας
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προανήγγειλε ένα σχέδιο νόμου (μέσα στον Νοέμβριο) για την κεφαλαιαγορά
Ναυάγιο Ζακύνθου: Με εισιτήριο η επίσκεψη στην παραλία
Παραχωρείται δίχως αντάλλαγμα στον Δήμο Ζακύνθου. Με δαπάνες του Δημοσίου τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης, αντιστήριξης, διάνοιξης οδών
Αυξήθηκε και άλλο το εμπορικό έλλειμμα το Σεπτέμβριο - Νέα πτώση των εξαγωγών
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν ελαφρώς τον Σεπτέμβριο του 2024
Στον «πάτο» οι μισθοί στην Ελλάδα - Τρίτη από το...τέλος στην Ευρώπη [γράφημα]
Οι μισθοί των εργαζομένων στην Ελλάδα σημείωσαν και την 4η χειρότερη μεταβολή μεταξύ 2022 και 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Τα 10 χρόνια που άλλαξαν το real estate - Ποιους «χρυσώνει» η Golden Visa [γραφήματα]
Η χρυσή βίζα συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών την τελευταία δεκαετία - Οι top περιοχές